Alhoewel we in een dichtbevolkt land wonen is er toch veel landelijk gebied om ons heen. Kijk maar eens in de plaats waar je woont: je hoeft de bebouwde kom nog niet uit te rijden of je ziet de eerste velden al. Dit landelijke gebied is geweldig om te fotograferen. Toch is er maar weinig informatie te vinden over hoe je dit vaak zo rustgevende en mooie gebied fotografeert. Landelijk fotograferen heeft natuurlijk raakvlak met landschapsfotografie, maar bij landelijk fotograferen neem je ook het landelijke leven mee: hierbij kun je denken aan de boerderijen, een oude tractor of schotse hooglanders in een weiland.

Vind de juiste plek

Om een mooi veld te vinden hoef je vaak niet lang te zoeken. Als je buiten de bebouwing rijdt, is het al snel mogelijk om een mooie foto te maken van een mooi grasveld waar bijvoorbeeld wat schapen op grazen. Om een iets gevarieerder landschap te fotograferen is het verstandig om wat verder te zoeken dan het eerste grasveld dat je tegenkomt. Zo heb je in grote delen van België ook andere gewassen staan, zoals graan, maïs of aardappelen. Deze periode de tijd van groentes zoals, (boeren)kool en spruitjes. Voor akkers met mooie bloei, zoals aardappelvelden, zul je nog even moeten wachten tot het voorjaar. Landelijk fotograferen beperkt zich natuurlijk niet tot grenzen. Ook het bewerken van rijstvelden in Azië of een wijnboer die selectief zijn druiven plukt in Frankrijk zijn vormen van landelijke fotografie.

Neem bij het fotograferen van landelijke gebieden ook de bebouwing mee die hier bijhoort. Zo heb je in Limburg vele typisch Limburgse boerderijen met een mooi hofje in het midden. Deze zogenoemde ‘vierkantshoeves’ geven echt het landelijke leven weer in Limburg. Per gebied kunnen boerderijen erg verschillen. Zo zijn er in Oost en Noord-Oost Nederland mooie (rietgedekte) Saksische boerderijen te vinden. Ook in de provincie Friesland zijn weer hele andere boerderijen; zogeheten ‘ stelphoeven’. Nog een goed idee voor een typisch landelijk plaatje: wacht, als je in het veld staat, eens bij de drinkbak van de koeien. Als er een paar op een rijtje staan te drinken, kun je hier leuke plaatjes van schieten.

Portretfotografie in het veld

Je kunt met landelijk fotograferen verschillende bekende technieken goed toepassen. Eén daarvan is portretfotografie. Gebruik het om een model te fotograferen, dat levert prachtige plaatjes op. Je hebt in landelijke gebieden namelijk vaak een rustgevende achtergrond, waardoor de focus niet teveel op de omgeving gericht is. Door de diepte in de foto kun je al snel een mooie bokeh creëren. Dit is een vage omgeving rond het onderwerp dat je wilt fotograferen. Door deze bokeh komt de nadruk te liggen op het onderwerp of de persoon dat je fotografeert. Vooral een bloemen- of een graanveld zijn hiervoor erg geschikt.

Gebruik compositie

Bij het fotograferen van een veld kun je de compositieregels erg goed toepassen. Hierbij moet je denken aan het fotograferen van diepte en perspectief, de regel van derden of de gulden snede. De gulden snede en de regel van derden zijn erg goed te gebruiken wanneer je een horizonfoto maakt van het veld. Als je bijvoorbeeld een oud houten hekje of de dieren die op het veld grazen fotografeert, kun je goed gebruik maken van diepte en verschillende perspectieven

De wijdsheid en grootte van een akker, kun je goed vastleggen door gebruik te maken van de compositieregel van de diagonalen. De lijnen van het gewas lopen in een kaarsrechte lijn naar de horizon waarin ze verdwijnen, waardoor ze de foto een goed perspectief geven

Landelijke fotoproducten

CEWE biedt leuke producten om deze foto’s op af te drukken. Hierbij kun je denken aan canvasfoto’s, een meerluik of andere wanddecoratie, maar heb je er wel eens aan gedacht om je foto’s af te drukken op  art prints? Het goede nieuws is dat je niet perse een landelijk interieur moet hebben voor landelijke foto’s. Foto’s van dieren, zoals een Holstein koe, doen het altijd erg goed in vele interieurs. Landschapsfoto’s geven in iedere kamer en in ieder soort interieur een ruimtelijk effect.

Succes met landelijk fotograferen!