Als je overweegt een nieuwe fotocamera te kopen, dan onderzoek je vaak eerst de opties voor een standaard spiegelreflexcamera, met een standaardlens. Deze lens is op zich prima: hij is veelzijdig en je kunt er alle kanten mee op. Er zijn echter alternatieven voor als je jouw fotografie naar een hoger niveau wilt tillen. Maar welke lenzen zijn er eigenlijk en waar kun je deze goed voor gebruiken? Dat en meer lees je in dit blog over de belangrijkste lenzen, ook wel objectieven genoemd!

Standaardobjectief
We beginnen met een lens die jij, als je in het bezit bent van een spiegelreflexcamera, ongetwijfeld in huis hebt: het standaardobjectief. Met deze lens kun je alle kanten op, maar hij  is enigszins beperkt als je van erg dichtbij of veraf wilt fotograferen. Eigenlijk projecteert het standaardobjectief het normale beeld van je ogen op de camera. Dit normale beeld komt ongeveer overeen met de lengte van de lens, die ca. 50 mm is. Dit is dé perfecte lens voor uiteenlopende fotomomenten, zoals bijvoorbeeld vakanties, waarbij je niet met drie objectieven kunt of wilt slepen.

Macro objectief
De naam van deze lens verraadt al het doel van de camera. Deze kijker fotografeert het hele beeld (macro) in details. Het objectief typeert zich namelijk door de 1:1 verhouding. Het beeld van de camera wordt hierbij rechtstreeks op de camera geprojecteerd. Het maakt in dit geval niet veel uit of je een lange of een korter alternatief kiest, belangrijk is wel de 1:1 verhouding. Hierdoor heb je geen kwaliteitsachteruitgang. Je kunt dit objectief het beste gebruiken voor detailfoto’s zoals een close-up of portretfotografie. Doordat je eigenlijk ook iets kleins fotografeert met deze lens, wordt het objectief door sommige merken een micro- i.p.v. een macro objectief.

Telelenzen
Samen met bovenstaande twee lenzen valt de telelens onder de handigste lenzen die je als fotograaf kunt hebben. Zoals je met de macro- en de standaardlens respectievelijk dichtbij en middelver fotografeert, zo fotografeer je met de telelens het verre beeld. Deze lens is niet voor niets één van de bekendste kijkers voor de camera, de mogelijkheden zijn letterlijk en figuurlijk vergaand! Met dit objectief fotografeer je met veel gemak een schip dat zich ver aan de horizon bevindt. Deze lens is wel een stukje duurder dan de andere twee lenzen, afhankelijk van de lengte. Hoe langer de lens is, des te groter je fotobereik. Je vindt ze in lengtes die variëren van 100 tot zo’n 1200 mm! Omdat een telelens erg gevoelig is voor de bewegingen van je hand, is het gebruik van een statief aan te raden. Bovendien is het slim  om een korte sluitertijd te gebruiken, omdat het beeld dan minder gevoelig is voor je bewegingen.

Groothoekobjectief
Deze lens is ideaal voor het fotograferen van je huis (bijvoorbeeld voor de verkoop). Je kunt hier namelijk ruimtelijkere foto’s mee maken dan met een standaardlens. Daarnaast is dit objectief superhandig voor omgevingsfoto’s zoals een panorama. Je kunt met deze lens namelijk veel van je omgeving vastleggen. De kijker kenmerkt zich doordat het een erg dunne lens is (alles onder de 28mm wordt gezien als groothoeklens).

Tilt-shift lens
Met deze lens verplaats je de ‘sweet-spot’ in het beeld. Dit wil zeggen dat je het beeld uit een andere hoek op de camera laat vallen door de lens te draaien. Deze lens is ideaal om foto’s te maken die in een miniatuur plaats gemaakt lijken te zijn. Alles lijkt kleiner op de foto door de zogenaamde “bokeh”. Dit is onscherp beeld aan de zijkant van de foto.

Fish-eye lens
Met de fish-eye lens maak je eenvoudig een foto met een 180-graden beeld. Eigenlijk is de lens hetzelfde als een groothoeklens, maar je kunt er dus een meer rond beeld mee maken waardoor je een nog ruimtelijker effect krijgt dan bij een groothoeklens. Nadeel is wel dat de mogelijkheden van deze lens erg beperkt zijn. Je kunt er alleen hele “bolle” foto’s mee maken.

Hopelijk hebben we je iets meer kennis bijgebracht over de verschillende objectieven. We raden vooral aan om eerst met de standaard lens te fotograferen en je lenzen daarna uit te breiden. Een goede lens is namelijk vaak duurder dan de camera zelf. Onthoud dat de bovenste drie in dit lijstje de belangrijkste en de nuttigste zijn. Succes met het fotograferen!