Tien weken lang hebben de deelnemers de meest prachtige foto’s ingezonden. Tien weken lang selecteerde de jury de allerbeste, -mooiste of meest bijzondere foto’s. En tien weken lang zaten de deelnemers in spanning of hún foto zou worden uitgekozen als een van de beste vijftien van die week. Het werd de jury allesbehalve gemakkelijk gemaakt; in totaal werden er meer dan 1.861 foto’s ingezonden. Afgelopen zondag was het zover: de grote finale van de CEWE Photo Awards 2017. Van de 150 genomineerde foto’s werden de tien winnaars bekend gemaakt tijdens een feestelijke uitreiking in Pairi Daiza. Hieronder vind je de winnende foto’s, inclusief toelichting van de vakjury.

Tiende prijs
De tiende prijs gaat naar Korneel Alsteens. Zijn foto, met de naam ‘Audi – made in Belgium’ laat een mooi Belgisch kleurenpalet zien. Hij wint een CEWE waardebon ter waarde van €200,-. Het jurycommentaar luidde: “Mooie combinatie waar we een boodschap over de auto-industrie inkunnen lezen. De compositie had iets beter verzorgd mogen worden, dan was deze nog hoger geëindigd.” En “Well seen! Crop is not to my taste but it was seen and captured, something many of us would just walk by.”

Negende prijs
“Een beeld met diepte en elementen die op verschillende lagen spelen, en tegelijk een zeer herkenbaar Belgisch dorpsplein.” “A nice use of reflections, something we often try to avoid.”, oordeelden de juryleden over de foto van Erard Swannet. Hij legde in de ruit van deze ‘Fietsenwinkel voor Belgische Kampioenen’ een typisch Belgisch straatbeeld vast. Tegelijkertijd zie je het aanbod van de winkel eveneens duidelijk op de foto. Erard wint met zijn foto een stedentrip naar Maastricht voor twee personen.

Achtste prijs
Yvette Maurissen zond een bijzondere foto in. Het is een weerspiegeling van de Margritte R. in een etalage op het St-Jacob-op-Koudenberg plein in Brussel. De jury was lovend over het speelse karakter van de foto: “Herkenbaar en toch vreemd – het zou een Margritte kunnen zijn” en “A clever play on icons. Using the silhouette of Margritte to frame the building.” Ook Yvette reist af naar Maastricht, voor een stedentrip in deze mooie, Nederlandse stad.

Zevende prijs
Een typisch Belgisch boerenbeeld, zo is de foto van Siegfried Clays nog het beste te omschrijven. Dat vond de jury ook en daarmee won Siegfried de zevende prijs voor zijn foto: “Vreemde mix van traditie en moderniteit – goed gezien.”, zo oordeelde de jury. En ook: “This probably exists in other countries, but it’s easy recognised as a part of Belgian countryside. The farm vending machine.” Siegfried verdient met zijn foto ‘Vers van bij de boerderij’ een stedentrip naar havenstad Rotterdam, waar hij ongetwijfeld zijn passie voor fotografie kwijt kan.

Zesde prijs
Filip Verelst zag het contrast tussen de kleuren van de paraplu’s en het grauwe weer en legde het op een prachtige manier vast. De jury, die zijn foto bekroonde met de zesde prijs, becommentarieerde: “Weer of geen weer, er zal gevaren worden. Goed contrast tussen de grauwe achtergrond en de kleurrijke paraplu’s.” Het vastleggen van dit typisch Belgische tafereel levert Filip een tripje naar Rotterdam op. Hopelijk is het tegen die tijd mooier weer in Rotterdam, dan in Gent toen Filip de foto schoot.

Vijfde prijs
In Amsterdam mag Daniel Dewaele gaan genieten van zijn welverdiende vijfde prijs voor zijn foto ‘Overleg’. Hij wint een stedentrip naar de hoofdstad van ons buurland voor het vastleggen van het overleg van drie vreemden. Het jurycommentaar: “Een leuk straattafereeltje. Het krijgt iets extra door de hokjes op de achtergrond die lijken toe te kijken.” Ook oordeelde de jury: “Everyone can recognise this coastal scene, seaside chat.”

Vierde prijs
“Fraai gebruik van licht, en mooie omzetting naar zwart-wit” en “A Classic old cafe view. Nicely executed!”, oordeelde de jury enthousiast over de foto ‘Wat zou ik nu kunnen drinken?’ van Daniel Vanlandschoot. Hiermee sleepte hij de vierde prijs binnen. Wij zijn benieuwd of hij het model – dat de foto mede mogelijk maakte – meeneemt op zijn stedentrip naar Amsterdam, om daar samen een biertje te drinken en te genieten van Daniels welverdiende vierde prijs.

Derde prijs
Marion van Maris verraste de jury met haar foto ‘Kunst in het strand’: “Mooi gebruik van toevallig gevonden elementen. Dit zou een schilderij kunnen zijn.” en “Composition and flowing lines, together with a nice play on tones”. Door dit kunstwerkje kan Marion gaan genieten van Franse kunst: ze wint namelijk een stedentrip voor twee personen naar Parijs.

Tweede prijs
De jury was laaiend enthousiast over de toegepaste fototechnieken van Peter Ryngaert, die met zijn foto ‘Gekke ijsberen in de Noordzee’ een prachtige tweede plek verdiende in de CEWE Photo Awards van 2017. “Soms moet je op het juiste moment op de juiste plaats staan – ook al is dat in de koude Noordzee” en “Colours, composition and timing. To get the water splash and still see the faces very well. An image to smile at.”, zo oordeelde de jury. Peter mag drie dagen in Barcelona gaan genieten van zijn tweede prijs.

Eerste prijs
De absolute prijswinnaar van de CEWE Photo Awards 2017 is Geert Cassierd, die ontzettend trots op zichzelf kan zijn. Met zijn bijzondere foto ‘Gullegem Koerse voor eliterenners’ wist hij de jury te overrompelen: “Waar men gaat langs Belgische wegen, komt men wielerwedstrijden tegen. Mooie compositie, en door de lange sluitertijd zit er veel dynamiek in het beeld” en ook “A great sense of speed and movement here. Composition is fabulous and the static policeman is a nice touch.” Geert mag in Italië bijkomen van deze lovende woorden en het feit dat hij van meer dan 1.800 inzendingen de winnende foto heeft gemaakt. Met het winnen van de eerste prijs, krijgt Geert een geweldige achtdaagse reis voor twee personen aangeboden naar het fotogenieke Cinque Terre.

Namens de jury en het hele team van CEWE willen we alle deelnemers heel hartelijk bedanken voor hun inzendingen. We hebben genoten van de prachtige foto’s van typisch Belgische tafereeltjes.