Straatfotografie is (natuurlijk) niet letterlijk het fotograferen van een weg. Op straten en langs wegen zie je vele dingen gebeuren en elk weggetje is weer anders. Zoals er vele wegen naar Rome leiden, leiden er ook vele wegen naar het maken van goede straatfoto’s.

Letterlijk straten fotograferen

Alhoewel het fotograferen van straten ook buiten een stad kan zijn wordt straatfotografie vaak geassocieerd met de stad. Bij het fotograferen van een weg is het belangrijk om de richting aan te geven. Focus op de horizon en gebruik de compositieregel van de diagonalen om je te richten op het einde van de straat.

De gebouwen en de straat geven een mooi perspectief van breed naar smal om vervolgens in de horizon in het niets te verdwijnen. Let altijd goed op je eigen veiligheid als je een straat fotografeert en neem geen onnodige risico´s. Als het een drukke straat is, zoek dan een veilige plaats om de foto te maken. Je hebt vaak handige oversteekplaatsen met een goede brede vluchtheuvel waar je veilig kunt staan. Ook zijn er soms (wandel)bruggen over een straat heen waar je veilig de foto kunt nemen. Tip: fotografeer de lichten van het vele nachtverkeer op een weg door gebruik te maken van een lange sluitertijd. Daardoor krijg je de (auto)lichten als één streep op de foto, waarbij de rest van het beeld blijft staan. Op deze manier creëer je ‘beweging’ op de foto.

Fotografeer het straatleven

Straten worden terecht wel eens benoemd als de aderen van een plaats. Langs deze aderen stromen de burgers die een plaats zo mooi maken. Met grote wegen als slagaderen en de zijstraatjes als de kleine aderen. Je vindt er, afhankelijk van het tijdstip en de dag, haastige inwoners of juist toeristen met alle tijd van de wereld. Wie wel eens in steden als Bangkok, New York of gewoon in Amsterdam is geweest, proeft de cultuur en ervaart het stadsleven. Kraampjes staan geordend of, in het geval van Bangkok, minder geordend langs de kant van de weg, mensen lopen over zebrapaden of zitten in de vele koffiebarretjes voor hun dagelijkse shot cafeïne. Juist deze dingen maken een straat een fantastisch onderwerp van fotografie. Concentreer je bij het fotograferen op de typische kenmerken van de stad. In Amsterdam fotografeer je de ordelijke chaos van fietsers die over de mooie bruggetjes alle kanten op fietsen en in Bangkok bestaat deze chaos uit de vele tuc-tucs.

Het straatleven kenmerkt zich door de dynamiek. Hierdoor wil je snel handelen als je fotografeert. In tegenstelling tot de tip die we net gaven voor het fotograferen van nachtverkeer, is het dus belangrijk dat je een korte sluitertijd gebruikt voor het fotograferen van bijvoorbeeld een drukke winkelstraat. Hierdoor reageer je snel op leuke situaties die zich voordoen op straat. Bovendien is het gebruik van een prime lens erg aan te raden. Doordat deze lens minder lang is, heeft het een snellere focus waardoor je sneller reageert op spontane situaties. Je wilt bovendien ook niet de hele tijd met een grote, zware lens over straat lopen.

Stoere en leuke straatfotoproducten van CEWE

Veel van ons zijn gek op het maken van citytrips. Vertel het verhaal van de steden die je hebt bezocht bij jou thuis aan de muur met de producten van CEWE. Straatfoto´s aan de muur zijn erg populair. Ze geven je huis een stoer en interessant interieur. Bewerk de foto naar zwart/wit voor het echte stedelijke en stoere effect of laat juist de kleuren in hun waarde voor een wat warmere uitstraling. Je kunt natuurlijk gewoon de standaard straatfoto’s op canvas kopen die je in veel winkels tegenkomt, maar het is veel leuker om een eigen foto te ontwikkelen van een stad die je daadwerkelijk bezocht hebt en waarbij je de foto zelf hebt genomen. Zo heb je echt een unieke foto aan de muur waarbij je jouw eigen verhaal kunt vertellen!

Het belangrijkste van de foto is dat je een verhaal vertelt met de foto. Hoe leeft de stad en hoe ziet het dagelijkse leven eruit in deze plaats. Wat gebeurt er op straat? Juist daarmee geef je de beste invulling van stratenfotografie. Succes met het fotograferen van straten!