Paspoort? Check! Koffer? Check! Alles gelezen over reisfotografie? Bijna een check! In onderstaande blog neemt CEWE jou mee op reis door wat tips en trucs voor de mooiste foto’s van jouw vakantie. Nu we steeds vaker en verder op vakantie gaan, komen we ook op steeds meer indrukwekkende plaatsen. Reden genoeg om al dat moois goed vast te leggen.

Onderweg
De vakantie begint zodra je de voordeur achter je dichttrekt. Eén van de belangrijkste dingen van reizen is niet alleen dat je van A naar B komt, maar ook hoe je van A naar B komt. Onderweg zie je vaak fantastische dingen en zelfs als je met een vliegtuig naar je bestemming gaat, moet je – naast het vliegen – bijna altijd nog wel een reis afleggen naar de daadwerkelijke (vakantie)bestemming. “Onderwegfotografie” is een leuke manier om ook de reis naar je bestemming toe vast te leggen. Denk hierbij aan het fotograferen van plaatsnaamborden, het leuke busje waarin je rijdt of een lege weg die voor je ligt. Op jouw weg naar het eindpunt kom je misschien wel verrassende en inspirerende dingen tegen. Neem de tijd om dit goed te fotograferen om zo later nog  eens herinneringen op te kunnen halen.  Fotowaardige zaken die je onderweg  hoogstwaarschijnlijk tegenkomt zijn natuurgebieden en landschappen.

Natuur- en landschapsfotografie
Landschappen fotografeer je het beste door gebruik te maken van compositieregels. Deze regels zijn erg nuttig voor het fotograferen van gebieden omdat je vaak meerdere compositieregels voor één landschap kunt gebruiken. Benieuwd welke compositieregels jij kunt gebruiken? Klik dan hier. Probeer niet alleen het panorama te fotograferen, maar ook de focus te leggen op de natuur. Breng de lens dichtbij de natuur om bijvoorbeeld bloemen en dieren te fotograferen. Focus de camera op het onderwerp en laat de rest in een vaag op de achtergrond verschijnen. Het kan helpen om de autofocus van de camera uit te schakelen. Ook bieden veel camera’s een instelling om de lichtinval op de camera te specificeren. Bij een spotmeting heb je de mogelijkheid om alleen het licht te meten dat op het specifieke onderdeel valt. Hierdoor perfectioneer je het licht voor het object dat je fotografeert.

Culturele uitstapjes en mensen fotograferen
Je hoort het vaak genoeg: “Wat een prachtig land maar de inwoners maken het helemaal bijzonder!” Alhoewel bijna elk land wel prachtige natuurgebieden bezit, zorgen de lokale bewoners  er vaak voor of je het land leuk of minder leuk vindt. Onder de noemer “mens en cultuur” valt verschrikkelijk veel: gebouwen, heerlijke gerechten, gebruiken maar ook en vooral de mens zelf! Het fotograferen van de plaatselijke bewoners is misschien wel de beste manier om de cultuur te fotograferen. Het behoeft geen uitleg dat je respectvol fotografeert. Bijna niemand vindt het erg als er een foto van ze wordt gemaakt, zolang ze even netjes gevraagd worden. Het fotograferen van personen kan in een close-up, maar het is nog leuker om de inwoners te fotograferen in hun eigen leefomgeving. Denk hierbij aan een groepje Fransozen die een potje jeu de boules spelen of een monnik in een Boeddhistische tempel.

Voor en na de reis
Bepaal vooraf goed wat je meeneemt qua apparatuur. Misschien is het niet slim om te sjouwen met talloze camera’s of met een groot statief. Het kan zelfs handiger zijn om je grote spiegelreflexcamera thuis te laten, bijvoorbeeld als je een rit door een jungle gaat maken. Je wilt op sommige plaatsen niet met duur, groot en onhandig materiaal rondlopen. Is je reis iets comfortabeler en luxer, dan zal dit natuurlijk niet zo’n probleem opleveren. Kijk van te voren wat je graag wilt fotograferen en hoe je dat voor elkaar krijgt. Als  je graag veel foto’s maakt met de instelling van de camera op de hoogst mogelijke resolutie, dan is het aan te bevelen om een extra sd-kaartje mee te nemen. Wees wel selectief in het nemen van foto’s, door een overvloed aan foto’s mee terug te nemen van je reis, zie je na je reis door de bomen het bos niet meer. Na je avontuur heb je bovendien vaak gelijk weer verplichtingen zoals werk of afspraken. Plan gelijk al een moment in om de foto’s na je reis te ordenen. Doordat je zo’n moment van te voren bedenkt, voorkom je dat de foto’s op je computer belanden zonder dat er ook maar iets mee wordt gedaan.

Bij het ontwikkelen van de foto’s, op wat voor manier dan ook, helpt CEWE je graag een handje!