Marktplaats en andere verkoopsites zoals Ebay zijn al jaren een bewezen succes voor het verkopen van spullen die jij niet meer nodig hebt en waar je anderen een plezier mee kunt doen. Je wilt je spullen natuurlijk zo snel mogelijk kwijt en hierbij zijn goede foto’s erg belangrijk. Vandaar dat CEWE in deze blog aandacht besteedt aan goede verkoopfoto’s. Wat moet je wel en niet doen voor een snelle verkoop van jouw spullen? Ook als je een andere verkoopsite dan Marktplaats gebruikt, zijn deze tips handig om door te lezen.

De juiste positie
Om het product snel te verkopen is het belangrijk dat het item goed zichtbaar is op de foto. Niets is vervelender voor een potentiële koper dan scheef naar het beeldscherm kijken omdat de foto niet goed gekanteld staat. Je lost dit eenvoudig op door van te voren de foto te goed te kantelen zodat het item goed met de onderkant naar beneden op de foto staat. Hiervoor gebruik je de kantelfunctie bij de instellingen van de galerij op je camera. Op de computer staat deze functie ook bij de instellingen. Het is bovendien handig om enkel liggende foto’s te gebruiken. Hierdoor zijn de foto’s altijd goed zichtbaar voor de potentiële koper.

Achtergrond
Zorg voor een opgeruimde en nette achtergrond. Als de plaats rommelig is, dan ziet de koper jou waarschijnlijk ook als rommelig persoon en associeert hij of zij dit misschien met een gebrek aan onderhoud aan het product. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Het komt beter over als de omgeving opgeruimd is, ook omdat het dan duidelijk is om welk product het gaat. Zorg er dan ook voor dat er niet teveel andere items zichtbaar zijn. Dit kan voor verwarring zorgen en maakt dat het te verkopen product minder aandacht krijgt.

Maak het product schoon!
Dit is wel een open deur, maar een product lijkt veel meer waard als het mooi schoon is. Zorg dat het item er perfect uitziet en dat alle vuiligheid is verwijderd. De koper is eerder geneigd om het product te kopen, omdat het er simpelweg uitziet alsof het nieuw is of tenminste goed is onderhouden.

Zorg voor een goed licht
Te donker of te lichte omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat je product niet goed zichtbaar is. Je kunt goede lichtomstandigheden creëren met bijvoorbeeld een bureaulamp of door het product te verplaatsen naar een raam voor wat daglicht. Zet je iets op Marktplaats dat buiten staat? Zorg ervoor dat je het product op de foto zet als het mooi weer is. Ook voor mooie Marktplaats foto’s is het gouden uurtje het beste tijdstip voor het maken van aantrekkelijke foto’s (uur na zonsopkomst en uur voor zonsondergang).

Genoeg foto’s
Maak gebruik van veel verschillende foto’s om een goede indruk van het product te geven. Door details van het item goed te fotograferen kunnen kopers bijvoorbeeld goed zien wat de staat van het product is of hoe het eruit ziet. Het is belangrijk dat je gevarieerde foto’s maakt zodat het product van alle kanten te zien is. Helemaal als de koper het product vanaf de foto moet kopen. Dan is het fijn dat hij of zij een kloppende indruk krijgt.

Marktplaats-app
Door gebruik te maken van de handige Marktplaats-app is het verkopen van je oude spullen wel erg makkelijk gemaakt. Foto’s selecteer je eenvoudig vanuit je fotoalbum op je telefoon of je maakt ze eenvoudig op het moment dat je de advertentie plaatst. Als je een nieuw bod hebt ontvangen krijg je van Marktplaats automatisch een push-bericht. Ook andere verkoopsites zoals Ebay bieden soortgelijke functies via een applicatie.

Echte foto’s
Een online verkoopplatform is natuurlijk een mooie manier om oude spullen tegen een zacht prijsje te kopen en te verkopen. Zorg er echter wel voor dat eventuele beschadigingen goed zichtbaar zijn op de foto en beschrijf ze in de omschrijving. Zeker als je het product via de post verzendt, wil je niet dat de koper hier pas achter komt bij ontvangst van het item. Op Marktplaats geldt: behandel de ander zoals je zelf ook behandeld zou willen worden!

Veel verkoopsucces!