Of je nou een mooie kustlijn wilt fotograferen of een skyline van een grote stad, een panoramafoto is hét hulpmiddel om het beeld breder te krijgen en meer te zien. Maar hoe maak je eigenlijk een mooie panoramafoto? Deze blog besteden we aandacht aan hoe je een goede panoramafoto maakt en waar je op moet letten.

Optie telefoon/zakcamera

Op een zakcamera of een camera op de telefoon is tegenwoordig bijna altijd een panoramafunctie toegevoegd. Met deze functie kun je op een gemakkelijke manier foto’s maken van een panorama. Doordat op het beeldscherm precies te zien is hoe je de camera moet bewegen voor een goede breedtefoto, is het erg eenvoudig om een goede panoramafoto te maken. Je vindt de optie vaak onder de instellingen van je camera. Nieuwsgierig hoe je een goede panoramafoto instelt op de spiegelreflexcamera? Lees dan vooral verder!

Hoe maak je een panoramafoto?

Je maakt een panoramafoto door meerdere foto’s naast elkaar te maken. Hierbij zorg je ervoor dat je voldoende overlap in de verschillende foto’s hebt, zodat je de lijnen mooi op elkaar kan laten aansluiten. Het is handig om in verticale positie te fotograferen, zo creëer je uiteindelijk een hogere panoramafoto en zie je meer van de omgeving. Je maakt van de foto’s één mooi geheel door de genomen foto’s naast elkaar te leggen en ze in elkaar te laten overlopen. Hiervoor kun je geavanceerde programma’s zoals Photoshop gebruiken, maar je kunt ook het standaard Windows-programma ‘Paint’ gebruiken. Bij het plakken van de verschillende losse foto’s is het belangrijk dat de lijnen van de foto recht in elkaar overlopen. Let erop dat een foto maken van een egale achtergrond erg lastig te overlappen is op een panoramafoto; als je de foto’s naast elkaar legt is het bijna niet te doen om de scheidingslijn van de twee foto’s te vinden. Zorg er dus voor dat er genoeg variatie is op de achtergrond van de foto.  

Materiaal en instellingen

Er zijn een aantal hulpmiddelen die je kunt gebruiken voor het maken van goede panoramafoto’s. Zo kun je gebruikmaken van een statief om een stabiele houding van de camera te garanderen. Dit is belangrijk omdat de verschillende beelden van de panoramafoto wel precies in elkaar moeten overlopen. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van een waterpas op de camera zodat je zeker weet dat het beeld altijd recht is. Bij het maken van een panoramafoto moeten de verschillende beelden altijd met een ongewijzigde instelling genomen worden. Gebruik daarom nooit de automatische stand. Doordat de automatische stand zich telkens weer aanpast aan het beeld bestaat de kans dat bijvoorbeeld belichting of kleur heel erg verschilt per deel van de foto.

360 graden foto’s
Een erg uitgebreide versie van de panoramafoto is de 360 graden panoramafoto. Hierbij maak je een dusdanig uitgebreide panoramafoto dat je het beeld, rondom jezelf, helemaal in één foto opneemt. Bij een 360 graden foto blijf je op één plek staan en draai je steeds om je eigen as. Je wilt hierbij zo min mogelijk bewegende beelden op de foto zetten. Op een plein kan dit namelijk betekenen dat er steeds dezelfde man op verschillende plaatsen in het beeld rondloopt. Dit effect is echter ook te gebruiken om een creatief effect te creëren. Door één persoon steeds mee te laten draaien met de foto heb je dezelfde persoon op meerdere plaatsen in het beeld.

Producten met panoramafotografie

Bij CEWE bieden we eindeloos veel opties om je horizon te verbreden. Eén van de leukste fotoproducten voor panorama’s is misschien wel het meerluik, waarbij je meerdere wanddecoraties naast elkaar plaatst. Je creëert hiermee eenvoudig een panorama door op elk ‘luik’ een deel van de foto te plaatsen. Deze foto’s bij elkaar vormen dan de panoramafoto. Via de CEWE-fotosoftware bestel je ook eenvoudig een panorama-canvas of een wandcollage waarmee je een mooie horizon aan de muur creëert.