Portretfotografie is een onderwerp waar veel fotografen in zijn gespecialiseerd – en dat is niet voor niets. Of je nou gewoon een nieuwe profielfoto op je social media pagina nodig hebt of een foto voor op je CV, een foto van jezelf komt altijd goed van pas.  Aan een goede portretfoto moet namelijk wel even wat aandacht gegeven worden. Maar hoe maak je nou een goede foto van iemand anders of jezelf? Dat lees je in dit blog.

Houding en positie

Denk bij het fotograferen van portretten goed na over welke houding de te fotograferen persoon aan moet nemen. Bepaal van te voren ook het doel van de foto. Waarvoor maak je de foto? Is het voor een officieel document of gewoon voor een fotoboek? Je kunt met houding variëren door het model te laten liggen, zitten of staan. Een portretfoto betekent niet dat je beperkt bent tot het fotograferen van alleen het gezicht: bij portretfotografie wordt onderscheid gemaakt tussen een close-up, een half-body-photo en een full-body-foto. Een voorwaarde voor deze vorm van fotografie is dat het gezicht altijd zichtbaar moet zijn. Indien er een actievere boodschap achter de foto zit is het wenselijk om de persoon een pose te laten aannemen waarop hij of zij een beweging lijkt te maken; bijvoorbeeld het gooien van een bowlingbal of het slaan met een golfclub op een golfbaan. Je kunt ook gebruikmaken van accessoires zoals, in het geval van de golfbaan, een club. Hiermee benadruk je extra het doel van de foto.

Gezicht en uitdrukking

Bepaal de juiste gezichtsuitdrukking van het model. Bij een officieel document moet je geen ‘gekke bekken trekken’, maar op een uitnodiging voor een feest mag je, afhankelijk van het publiek, natuurlijk best een beetje gek doen. Denk goed na over de kleding: er zijn mensen die flets worden door het dragen van rode kleding. Naast kleding speelt ook de omgeving een grote rol. Door een mooie neutrale achtergrond te gebruiken accentueer je het gezicht beter. Zorg dat de achtergrond bij de persoon past. Voor de dames is een beetje make-up wel aan te raden, maar overdrijf dit niet. Te veel make-up maakt het model al snel ‘onnatuurlijk’.

Instellingen en compositie

Maak gebruik van een grote diafragma-opening. Een grote opening wordt aangegeven met een klein getal (f/3.5 of f/2.8). Hierdoor oriënteert de camera zich op beelden van dichtbij en leg je de focus op het model. De achtergrond wordt hierdoor minder aanwezig. Je creëert een extra focus op de voorgrond door de afstand tussen model en lens zo kort mogelijk te houden en de afstand tussen het model en de achtergrond zo lang mogelijk. Vergeet niet om de camera in de A of de Av stand te zetten; deze letters geven de diafragmastand aan. Fotografeer de persoon altijd vanuit verschillende hoeken. Zorg bovendien dat het gezicht niet alleen in het midden van de camera staat, maar fotografeer ook eens met het gezicht links of rechts in het beeld. Hierbij kun je gebruikmaken van de compositieregels: gulden snede en de regel van derden. Met deze regels bepaal je de ideale verhouding van de fotodelen.

Selfies

Heb je even niemand in de buurt die een foto van je kan nemen? Een selfie is tegenwoordig dé oplossing. Alhoewel goed voorbereide fotosessies vaak een beter resultaat geven dan een impulsieve foto met je telefoon, zijn er wel een paar tips die je selfies beter maken. Door je gezicht een beetje te draaien krijg je meer diepte in je gezicht en voorkom je een ‘plat’ gezicht. Zorg bovendien voor het juiste licht: een flits maakt je gezicht over het algemeen flets. Daglicht geeft het beste licht voor een selfie; vooral die mooie oranje ochtend- of avondzon. Het maken van een foto genomen in een hoek boven je hoofd, zorgt voor een jongere uitstraling. Je kunt hiervoor ook een selfie stick gebruiken. Kijk hier voor meer tips over selfies.

Succes met portretfotografie!