Onweer is voor fotografen een fantastisch natuurverschijnsel. In ons land onweert het ongeveer 25 dagen in het jaar: waarvan de meeste ontladingen plaatsvinden in de zomer. De ontlading en het geweld waarmee dat gebeurt is geweldig om te bekijken. In deze blog vertelt CEWE hoe je het beste onweer fotografeert en waar je rekening mee moet houden.

Het zal je niet verbazen dat onweer fotograferen vooral neerkomt op een juiste timing. Wanneer en waar het gaat onweren is vaak niet zeker. Om de kans op een goede foto van een bliksemschicht te vergroten, moet je daarom goed voorbereid zijn. Maar hoe bereid je jezelf nou goed voor op onweer? Allereerst willen we benadrukken dat veiligheid voorop staat bij het nemen van de foto’s. Houd in je achterhoofd wat je vroeger is geleerd: zorg altijd voor voldoende hoge punten in je buurt als je de foto neemt. Ga niet in een open omgeving, zoals bijvoorbeeld een grasveld of een plein staan. Wanneer je het niet vertrouwt, dan moet je zeker geen onnodig risico nemen. Je kunt de afstand van het onweer meten door het aantal seconden te tellen tussen flits en donder. De secondes deel je vervolgens door drie om het aantal kilometers afstand te meten. Als de donder erg snel volgt na de flits weet je dat het onweer (gevaarlijk) dichtbij is.

Er zijn veel hulpmiddelen waarmee je kunt ontdekken dat er onweer aankomt. Eén daarvan is de site Buienradar: hier vind je een speciale radar voor onweer. Naast Buienradar kan je ook gewoon op je instinct en gehoor afgaan. De drukkende, zwoele zomerlucht verraadt een aankomende donderwolk. De lucht verandert in een grote, dikke grijze wolkenpartij. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Klik dan hier voor de blog over verschillende wolken. Zorg tenslotte dat je de camera met je meedraagt op dagen dat er onweer is voorspeld. Zo heb je in ieder geval de camera bij de hand mocht dit prachtige natuurgeweld in alle hevigheid losbarsten.

De instellingen
Een goede voorbereiding is één, maar dan begint het pas. De juiste instellingen vinden voor je camera is namelijk een hele uitdaging op zich. De onweer is bliksemsnel en je moet dus ook vlug handelen. Het is essentieel dat de camera op de goede stand staat wanneer je de bliksem vastlegt. Maar wat is de goede stand? Allereerst is het handig als je camera beschikt over een ‘bulb’-sluitertijd. Dit is een sluitertijd die ervoor zorgt dat de lens voor langere tijd open kan staan. Dit komt van pas als je vermoedt dat er een flits komt, maar niet precies weet wanneer. Wanneer je de knop van de camera dan doordrukt is de foto gelijk genomen. Daarnaast is het aan te raden om een statief te gebruiken. Heb je geen statief bij de hand? Dan kun je ook gebruikmaken van een andere vaste ondergrond zoals de rand van een balkon of een stenen muurtje.

Je kunt het beste gebruik maken van een lage ISO-waarde (100 tot 200). Maar zoals altijd is ook het fotograferen van onweer een kwestie van experimenteren met de ISO-waarde. Het is aan te raden om een lens te gebruiken met een vaste brandpuntsafstand. Lenzen met deze vaste afstand zijn vaak scherper dan zoomlenzen. Kies daarnaast voor een diafragma tussen f/2.8 en f/22.

Pak je het iets minder professioneel aan en wil je gewoon een leuke foto van de bliksem maken, dan kun je bovenstaande ook simpeler aanpakken met een zakcamera of zelfs een camera op de telefoon. Hiervoor zijn er twee opties. Je kunt je zakcamera of telefoon vaak op een stand zetten waarmee je continu foto’s maakt. Er worden dan meerdere foto’s achter elkaar gemaakt. Na het maken van de foto’s filter je eenvoudig de mooiste foto’s uit de serie. Dit is ook de manier waarop ik (met een telefoontje!) bovenstaande foto’s in de Oostenrijkse Alpen heb gemaakt. Alhoewel de kwaliteit op bovenstaande foto’s iets minder is, zijn het nog steeds prachtige foto’s. Optie twee is om de camera in filmstand te zetten. Je filmt het geheel, speelt het af en wanneer het onweer in het filmpje voorbij komt, maak je een screenshot. Het is wel handig om een camera te gebruiken die filmt in hoge resolutie.

Hoewel veel mensen niet van onweer houden of er zelfs bang van worden, kijken wij alweer uit naar de eerste donderbui. Succes met het fotograferen van de bliksem en onthoud vooral: veiligheid voor alles!