Als je een foto maakt met je camera, komt de foto normaal gesproken standaard in het bestandstype ‘JPEG’ op de camera te staan. JPEG staat voor Joint Photographic Expert Group. Dit bestandstype geeft aan dat de foto genomen is en dat het ook al bewerkt is door middel van compressie. Compressie houdt in dat het bestand kleiner is gemaakt om ruimte te besparen. Bij een RAW-foto gebeurt dit niet. Lees hieronder wat daarvan de voordelen, maar ook de nadelen zijn.

RAW
RAW is, in tegenstelling tot JPEG, geen afkorting van iets. Door het Engelse woord ‘raw’ kun je al een beetje raden waar RAW voor staat. De foto die genomen wordt, zal op de camera niet bewerkt worden door middel van compressie; het is dus RAW ofterwijl “ruw”. Dit is te vergelijken met het eerdere negatief van een fotorolletje: uit het negatief werd eerder de uiteindelijke foto ‘gevormd’. Je kunt een bestand dat RAW is, herkennen aan de bestandstype-aanduiding. Anders dan bij JPEG kan RAW in verschillende aanduidingen voorkomen, dit is afhankelijk van het merk camera dat je gebruikt. Hieronder vind je de mogelijke bestandstype-aanduidingen per cameramerk:

Canon             .CRW of .CR2
Fuji                  .RAF
Hasselblad     .3FR
Kodak             .KDC
Minolta          .MRW
Nikon             .NEF
Olympus        .ORF
Panasonic      .RW2
Pentax            .PTX of .PEF
Samsung        .SRW
Sony                .ARW
Sigma              .X3F
Universeel:    .DNG

Waarom RAW?
Wellicht heb je wel eens een foto met de genoemde RAW-bestandsaanduidingen achter de benaming van een foto gezien. Misschien viel het je toen ook op dat de foto veel meer opslagruimte inneemt dan een JPEG-foto. Dit heeft allemaal te maken met de ruwe data van een RAW-bestand.Het grote voordeel van een RAW-foto is dat je er, na het maken van de foto, nog veel kanten mee op kunt in de bewerking. De grotere opslagruimte heeft alles te maken met de hoeveelheid informatie die opgeslagen wordt door de camera. Doordat je deze informatie opgeslagen hebt, kun je, in tegenstelling tot JPEG, achteraf nog bewerkingen doorvoeren zoals het veranderen van witbalans of het oplossen van over- en onderbelichting.

Heeft fotograferen in RAW ook nadelen?
Ja, RAW heeft zeker nadelen. Allereerst heb je natuurlijk meer opslagcapaciteit nodig voor een RAW-foto. Natuurlijk kun je dit oplossen met een grotere geheugenkaart, maar je zal alsnog lang moeten wachten als je bijvoorbeeld de foto’s wilt overzetten van je camera naar je PC. Je deelt de RAW-foto bovendien niet zo gemakkelijk met anderen via sociale media. Daarnaast is het van belang om te weten dat je de foto eerst moet overzetten naar JPEG als je de foto(’s) wilt laten ontwikkelen.

Hoe bewerk ik RAW?
Voor het bewerken van RAW-foto’s is het aan te raden om een programma te installeren zoals Lightroom. Dit programma kost echter wel (veel) geld. Je kunt ook kiezen voor gratis alternatieven die op internet te vinden zijn zoals “www.raw.pics.io”. De bewerkingsmogelijkheden zijn vaak wel iets beperkter. Indien je een programma hebt om het bestand te bewerken kun je aan de slag met jouw RAW-foto’s. Afhankelijk van het programma dat je gebruikt kun je vaak met verschillende schuifjes het beeld veranderen. Hiermee verander je bijvoorbeeld de witbalans eenvoudig en zie je meteen het effect van je bewerking op de foto. Wanneer je de foto naar jouw mening helemaal perfect hebt bewerkt, dan sla je de foto op als een JPEG-bestand. Je kunt ook meerdere bewerkingen opslaan zodat je later nog eens kunt kijken welke bewerking het mooiste is. Verwijder de RAW-foto pas als je helemaal zeker zijn dat je de foto niet meer gaat bewerken. Camera’s bieden tegenwoordig ook de mogelijkheid om de foto zowel in JPEG als RAW op te slaan. Hierdoor kun je later zelf kiezen welke foto je het mooiste vindt: de foto die je zelf hebt bewerkt in RAW of de door de camera gecreëerde JPEG-versie.

Veel succes met fotograferen en bewerken in RAW!