Tegenwoordig kun je met een simpel cameraatje al heel scherpe foto’s maken. Vroeger was dat veel lastiger. Om met de eerste camera’s die bestonden slechts één foto te maken moest er heel wat gebeuren. Tegenwoordig knippen we maar wat weg met het fototoestel. Af en toe verlangen we nog wel eens terug naar de oude tijd. Het is geweldig om even terug in de tijd te gaan door een oud liedje op te zetten, in een oude auto te rijden of gewoon eens oude foto’s te maken! Maar hoe maak je eigenlijk nieuwe oude foto’s en hoe kun je hiermee variëren? Dat lees je in deze blog!

Zwart wit/sepia en ruis
De meest voor de hand liggende optie om een foto ‘oud’ te doen lijken is natuurlijk om de foto zwart/wit te maken. Je kunt naast zwart/wit ook kiezen voor sepia. Dit is een speciale inkt die eerder uit inktvissen werd gehaald. Hierdoor krijg je een mooie ouderwetse look in de foto. Hoewel het bewerken van je foto een goede eerste stap is, is de foto veel te scherp voor een foto die er oud uit moet zien. Normaal gesproken willen we natuurlijk dat foto’s zo scherp mogelijk zijn. Bij oude foto’s willen we juist de oude kwaliteit nabootsen. Met de meeste foto-editors kun je de scherpte van foto’s naar beneden afstellen. Door met de scherpte van de foto naar beneden af te stellen krijg je een oud effect en is de foto meer korrelig dan een nieuwe foto: dit is,  in dit geval, precies wat je wilt. Ook geven de meeste foto-editors de optie om de foto oud te maken met vervagingen aan de randen. Kijk tijdens het aanpassen van de foto’s vooral naar of je het zelf mooi vindt. Gebruik bij voorkeur geen filters met bijvoorbeeld standaard kreukels als patroon. Hierdoor komt het er alleen maar nep uit te zien en niet echt oud.

Origineel

Bewerkte foto

Haal meer uit je oude foto’s
Heb je een oude foto van bijvoorbeeld een huis waar je eerder hebt gewoond? Of van een mooi gebouw dat je eerder hebt bezocht? Neem de ontwikkelde foto mee naar de betreffende plek en maak een foto terwijl je de oude foto voor het camerabeeld houdt. Zorg dat de foto precies op het gebouw valt dat er staat: dus dat de randen van bijvoorbeeld het gebouw precies overlappen met het huidige beeld. Door om de foto de huidige situatie van de plek of het gebouw te zien krijg je een grappig en creatief effect op de foto. Je kan ook een oude en nieuwe situatie maken waarbij je de oude naast de nieuwe foto plaatst. Je zou hier bijvoorbeeld een CEWE-wanddecoratie met een oude en nieuwe foto naast elkaar van kunnen maken.

Naast dat je nieuwe oude foto’s kunt maken met een camera kun je natuurlijk ook gewoon je oude foto’s inscannen. Dit doe je tegenwoordig eenvoudig met apps. Op zoek naar handige apps om foto’s te scannen? Lees dan hier wat de mogelijkheden zijn. Is je collectie oude foto’s beperkt? Probeer dan eens om te fotograferen met een oude camera! Dit is misschien een hele uitdaging, maar wel erg leuk om te doen. Zoek hiervoor een oude camera op bijvoorbeeld marktplaats en ga aan de slag. Om de fotorolletjes te laten ontwikkelen zul je nog wel ouderwets naar de fotograaf moeten, maar de charme hiervan en het spannende moment van het ophalen van de foto’s zal je niet teleurstellen! Zorg wel dat je de juiste filmrolletjes gebruikt!

Wat te doen met je oude foto’s?
Wanneer je oude foto’s hebt gedigitaliseerd zijn de mogelijkheden eindeloos. Door gebruik te maken van de “oude” foto’s maak je met de CEWE software met gemak de mooiste wanddecoraties zoals een wandcollage. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook een ‘oud-nieuw fotoboek’ maken met foto’s van weleer en foto’s van nu, of organiseer een ouderwetse dia-avond, maar dan gewoon gemakkelijk via een beamer of tv!

Hopelijk kun je nu aan de slag met nieuwe oude foto’s. Of je nu oude foto’s gaat ontwikkelen, of nieuwe oude foto’s gaat maken, CEWE wenst je in ieder geval veel succes! Wil je nog meer tips op het gebied van oude kiekjes in een nieuw jasje? Lees dan ook nog even de blog “oude kiekjes in een nieuw jasje”.