Of je nu een fotoboek wilt maken met de mooiste foto’s van je vakantie of een fotoboek van bijvoorbeeld een trouwerij of geboorte: bij CEWE kies je uit fotoboeken in alle vormen en maten! Met al meer dan 30 miljoen gedrukte fotoboeken is CEWE een bewezen expert in het maken van mooie fotoboeken. In deze blog helpen we jou graag een handje om een mooi fotoboeken te ontwerpen!

Hoe begin ik met ontwerpen van mijn CEWE Fotoboek?
Met de CEWE Fotoservice software ontwerp je eenvoudig vele soorten fotoproducten, waaronder jouw CEWE Fotoboek. Het enige dat je nodig hebt voor het ontwerpen is het softwareprogramma van CEWE. Heb je de software al op je computer staan? Open het programma en klik vervolgens op het kopje fotoboeken bovenaan in het scherm, waardoor je in het scherm komt waar je het formaat fotoboek kan kiezen (zie ook afbeelding hierboven). Afhankelijk van de gewenste inhoud, kan je variëren met groottes van mini & small tot XXL. In dit scherm kies je ook gelijk of het fotoboek vierkant of rechthoekig (liggend of staand) moet worden.

Als je eenmaal een grootte en vorm hebt gekozen, kom je op het scherm waar je de papiersoort uitkiest. Afhankelijk van het formaat fotoboek varieert de keuze in papiersoort, aantal pagina’s en omslag. Door met de cursor op het informatie-icoontje te gaan staan, zie je meer productinformatie zoals het aantal mogelijke pagina’s en de afmeting van het fotoboek (zie ook afbeelding hierboven).

Ontwerp
Met het ontwerp helpt CEWE je graag een handje. Wanneer je een fotoboek hebt uitgekozen, krijg je automatisch de optie om het fotoboek te vullen met een album. Superhandig en het kost je een stuk minder tijd. Ben je een echte creatieveling en wil je de touwtjes helemaal zelf in handen hebben? In dat geval kun je er voor kiezen om het fotoboek helemaal zelf te ontwerpen, dit is echter wel een stukje meer werk. Indien je kiest voor het automatisch vullen van het fotoboek, heb je de keuze uit verschillende achtergronden en positionering van de foto’s. CEWE heeft er al een aantal voor je klaargezet, maar je kan er nog meer kiezen: door linksonder op ‘meer downloaden’ te klikken krijg je een groter aantal stijlen te zien welke je kan downloaden. Deze stijlen zijn opgedeeld in categorieën zoals hobby’s of reizen. Daarnaast kan je zelf ook een stijl ontwerpen voor je fotoboek door op ‘nieuw’ te klikken rechts onderin.

De foto’s
Als je een stijl gekozen of ontworpen hebt, dan selecteer je de stijl en klik je op verder. Door vervolgens links naar het album te gaan waar je de foto’s voor je fotoboek hebt opgeslagen, kun je de foto’s selecteren die je in jouw CEWE Fotoboek wilt hebben. Je kan de foto’s in één keer naar het middelste scherm slepen en de software verdeelt de foto’s dan automatisch over de bladzijden. Check vervolgens nog wel even of de foto’s naar jouw wens zijn verdeeld. Mocht er een foto dan niet helemaal op de gewenste plek staan, dan pas je het nog gemakkelijk aan door een andere foto op de plek van de te verwijderen foto te slepen. Je kan de foto ook helemaal verwijderen door op de foto te klikken en vervolgens twee keer op de deleteknop van je toetsenbord te drukken. Nadat je gecontroleerd hebt of alle foto’s goed staan kun je doorgaan met het ontwerpen.

Achtergronden
Door op achtergronden links onderin te klikken, zie je achtergronden die je kan gebruiken. Vervolgens kun je, door op ‘meer’ te klikken, ook nog achtergronden installeren met een specifiek thema zoals vakantie of natuur. Achtergrond gekozen? Klik dan op ‘nu installeren’. Je kunt de geïnstalleerde foto daarna terugvinden onder achtergronden linksonder in het ontwerpscherm. Wil je deze afbeelding gelijk voor alle pagina’s als achtergrond instellen? Dan klik je met de rechtermuisknop op de gekozen achtergrond afbeelding en vervolgens op de tekst: ‘achtergrond op alle -binnenpagina’s toepassen’.

Overige opties voor het design
In het scherm linksonder vind je nog een aantal leuke opties om je fotoboek op te vrolijken. Je kunt hier cliparts, kaders en sjablonen toevoegen. Naast de paar sjablonen, kaders en cliparts die in het linkervak staan, kun je ook hier weer op de button ‘meer’ drukken om andere ontwerpen te downloaden en te gebruiken. Door teksten toe te voegen aan je fotoboek kun je een bepaalde gebeurtenis of een weetje over een afbeelding vermelden. Je voegt een tekstvak toe door op het symbooltje met plusteken onder ‘tekst’ te klikken. Kies een mooie ruime plek voor de tekst en verwijder of verplaats desnoods wat afbeeldingen uit het fotoboek om plaats vrij te maken voor een beschrijving.  

Door linksboven op het instellingensjabloon onder het kopje algemeen of door rechtsonder op de grijze balk (boven ‘in het winkelmandje leggen’) te klikken kom je in een keuzescherm waar je de soort cover, het aantal pagina’s en het papiersoort nog kan wijzigen. Als je de juiste keuzes hebt aangevinkt en op ‘ok’ hebt geklikt, ben je klaar om je fotoboek te bestellen! Controleer alle pagina’s nog één keer, klik op ‘in het winkelmandje leggen’ en sla het bestand op een logische locatie op. Na het opslaan kom je vervolgens automatisch op het check-out scherm waar je het boek kunt bestellen.