In het dagelijks leven helpt ons geheugen ons voortdurend. De hele dag door nemen we informatie op die we opslaan in ons korte- of langetermijngeheugen. Hoe goed je bent in het onthouden van dingen, kun je oefenen met verschillende spelletjes. Eén van die van die spelletjes is ‘memory’. In deze blog lees je hoe je met CEWE gemakkelijk jouw eigen geheugenspel ontwerpt.

De geschiedenis van memory
Kai-Awase zegt je nu misschien nog niet zoveel. Alhoewel het niet erg bekend klinkt, is het waarschijnlijk de voorloper van memory zoals wij het kennen. In het oude Japan werden meerdere schelpen van één schelpensoort beschilderd aan de onderzijde van de schelp. Het was destijds de uitdaging om de juiste schelpen met hetzelfde plaatje bij elkaar te zoeken. Alhoewel er in een spel 360 beschilderde schelpen zaten, was het spel niet erg uitdagend. De schelpen lagen met de schildering naar boven en het was gewoon een kwestie van uitzoeken. Het beschilderen van de schelpen was wel een hele uitdaging, aangezien het nogal een precisiewerk is om de paren op elkaar te doen lijken. Uiteindelijk kwam in 1959 pas het spel memory op de markt zoals wij het kennen.

Het spel
Memory wordt officieel gespeeld met twee spelers. Bij het omdraaien van de kaartjes onthoud je het plaatje en zo kun je uiteindelijk winnen door de meeste setjes bij elkaar te zoeken. Met name in Duitsland worden heuse memory-wedstrijden gehouden. Voor kinderen is memory vaak extra leuk: doordat ze een goed kortetermijngeheugen hebben, zijn ze vaak beter in het spelletje dan volwassenen. Er is natuurlijk niets leuker dan spelletjes winnen van bijvoorbeeld je ouders of grootouders!

CEWE- foto geheugenspel
Met jouw eigen CEWE memoryspel wordt memory spelen pas echt leuk. Je kunt bijvoorbeeld een spel maken met afbeeldingen van familieleden, met spelers van je favoriete voetbalclub of maak een geheugenspel met foto’s uit verschillende plekken of plaatsen die je hebt bezocht.

Om het spel te ontwerpen heb je de bestelsoftware van CEWE nodig. Wanneer je de software geïnstalleerd hebt, klik je in de bestelsoftware op ‘foto geheugenspel’ onder het kopje ‘fotocadeaus’. Je komt dan automatisch in de editor waar je het spel kunt ontwerpen. Onder het kopje ‘foto & video’ vind je foto’s die opgeslagen zijn op jouw computer. Je sleept de foto’s eenvoudig vanuit de bestandslocatie naar het kader. Onder de andere kopjes aan de linkerkant kan je de opmaak nog veranderen door bijvoorbeeld een sjabloon of een clipart toe te voegen. Door bovenin onder het kopje ‘tekst’ op het sjabloontje met het plusje te klikken voeg je eenvoudig een tekstvak toe. Hier kun je per kaartje nog een tekst toevoegen, bijvoorbeeld de namen van de personen of plekken die op het kaartje staan. Helemaal klaar met ontwerpen? Klik dan op ‘in het winkelmandje leggen’. Wanneer je jouw ontwerp hebt opgeslagen kom je automatisch op de bestelpagina terecht.

Veel speelplezier enneh… niet vals spelen! 😉