Eens in de zoveel tijd besteedt CEWE aandacht aan de mooiste gebieden om te bezoeken en te fotograferen. Voor prachtige eilanden hoef je niet altijd een vliegticket naar een ver land te boeken; een stuk dichterbij ligt in Nederland namelijk het prachtige Waddengebied. Dit gebied behoort tot de UNESCO-werelderfgoedlijst en dat is niet zomaar! De bijzondere flora en fauna van dit Noord-Nederlandse natuurgebied is uniek in de wereld. Vandaar dat CEWE in dit blog speciale aandacht heeft voor het Waddengebied.

De Waddenzee

Hoewel veel Nederlanders denken dat de Waddenzee en daarmee het Waddengebied echt iets Nederlands is, ligt het grootste gedeelte van het Waddengebied in Duitsland en voor een klein deel in Denemarken. Het 500 kilometer lange natuurgebied loopt van Den Helder naar Esbjerg in Denemarken en is gemiddeld zo’n 20 kilometer breed. Deze zee wordt al sinds lange tijd bevaren. Doordat schippers Amsterdam alleen konden bereiken via de Waddenzee, was het bereiken van de haven van Amsterdam een hele uitdaging. Het water is erg ondiep en schippers moesten destijds uitkijken dat ze niet vastliepen. Zelfs met de GPS-technieken van nu, blijft het een hele uitdaging. Deze uitdaging veranderde met de komst van het Noordzeekanaal; waardoor schippers de haven van Amsterdam konden bereiken via de Noordzee. Het Noordzeekanaal zorgde ervoor dat de Waddenzee een stuk rustiger werd. Doordat het water zo ondiep is, kenmerkt de zee zich door kalme wateren. Daarnaast breken de Waddeneilanden de dikste golven; je kunt het verschil tussen deze beide zeeën mooi zien als je van de ene kant van het eiland naar de andere kant zou gaan.

De Waddeneilanden

Misschien ken je het ezelsbruggetje ook wel – vaak worden de Waddeneilanden aangeduid met “TVTAS”; wat staat voor Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Hiermee worden alleen de Nederlandse en bewoonde Waddeneilanden benoemd. Toch zijn er in totaal maar liefst 43 Waddeneilanden, als we ook de Duitse en Deense eilanden meerekenen. Slechts 22 van de 43 eilanden zijn bewoond.

De grootste inkomstenbron van de eilanders is het toerisme. Jaarlijks trekken talloze toeristen naar de vijf eilanden om lekker te ontspannen, te fietsen en aan het strand te liggen; in 2015 waren dat er maar liefst 1,3 miljoen. Toch is het – eenmaal op de eilanden – allesbehalve druk. De Waddeneilanden staan garant voor een rustgevende vakantie. Daarnaast is er genoeg vertier voor toeristen die de sfeer willen ervaren: naast de mooie, vaak oude dorpen, wordt er in de zomer veel georganiseerd zoals bijvoorbeeld het Oerolfestival op Terschelling of het Roggefeest op Ameland. Ook voor mooie fietstochten door de duinen onder het genot van de zilte zeelucht ben je op de eilanden op het juiste adres. Vergeet vooral niet om af en toe te pauzeren bij één van de leuke strandpaviljoens!

Wat maakt de Wadden zo uniek?

De Wadden staan niet voor niets op de UNESCO-lijst; onder andere de kering van het tij maakt de Waddenzee tot een uniek natuurgebied. Als tijdens de eb-periode het water op z’n laagst staat, verandert de Waddenzee in een grote zandoppervlakte. De grote zandbanken zijn zeer kenmerkend voor het gebied en bieden een aangename rustplaats voor vele zeehonden. Tip: wil je de zeehonden van dichtbij bekijken en fotograferen? Met speciaal georganiseerde zeehonden- / robbentochten kun je vanaf de meeste Waddeneilanden vlakbij de zeehonden komen. Naast zeehonden vind je talloze andere dieren in op en rond de Wadden. Zo is het gebied de ideale broedplaats voor vogels. De tien tot twaalf miljoen vogels die het Waddengebied elk jaar bezoeken, vinden in hier een goede plek om te overwinteren.

Waddenfotografie

Ook op het gebied van fotografie heeft het Waddengebied veel te bieden. Op de eilanden schiet je tijdens je lange strandwandeling de mooiste plaatjes van zeemeeuwen op strandpaaltjes, uitgestrekt duingebied of van aangespoelde schelpen op het strand. Ook het boottochtje van en naar de eilanden geeft geweldige vergezichten. Een andere leuke activiteiten die je ooit eens gedaan moet hebben: wadlopen. Stamp met je laarzen door de modder van het wad en ervaar op die manier het Waddengebied op zijn puurst. Leg jouw reis over het wad vast op camera, maar pas op: zak niet te ver weg in het zand! Bescherm je camera bovendien tegen nattigheid, door bijvoorbeeld een speciale beschermhoes om je camera te bevestigen. Ook handig als je geen nat pak wilt halen: zorg ervoor dat je op tijd aan de overkant bent! Naast lopend kun je het Waddengebied ook vliegend ervaren. Ameland en Texel, maar ook het Duitse Borkum hebben een eigen vliegveld vanwaar prachtige rondvluchten over het Waddengebied georganiseerd worden: werkelijk een lust voor het oog en voor de camera!