Heb je veel affiniteit met voeding? Of ben je niet weg te slaan uit de keuken? Dan zijn food markets echt iets voor jou! Als fotograferende ‘foodie’ kan je er helemaal je plezier op. Met culinaire (streek)producten, lekkere gerechten en vaak bijzondere en unieke locaties zijn foodmarkets de laatste jaren erg in opkomst. Daarom heeft CEWE voor jou een lijstje samengesteld met de acht beste, leukste en lekkerste food markets van Europa.

Berlijn, Markthalle Neun

Markhalle Neun, ofwel markthal negen, is een echte aanrader voor als je Berlijn een keer bezoekt. Hier vind je goede Duitse bieren maar ook verfijnde Franse of Italiaanse wijnen. De oude markthal is uniek vanwege haar verschillende thema’s op het gebied van voeding. Voor alleen de Duitse keuken is Markthalle Neun te klein. Je kunt er tegenwoordig zelfs Hollandse nieuwe krijgen van een Nederlandse vishandel (nog wel even wachten tot het haringseizoen natuurlijk).

Tip: kijk voor je bezoek eerst op de site of ze een thema hebben en of het thema jou aanspreekt.

Palermo, Ballaró market

In het oude stadscentrum van Palermo weten ze wel raad met lekker eten. Tussen de oude huizen van Palermo bevindt zich deze food markt met Italiaans temperament. Vers gevangen vis, grote verscheidenheid aan fruit en groente of een lekkere ham, je vindt het allemaal op de Ballaró markt.

Barcelona, La Boqueria

Deze enorme versmarkt is een grote trots in Barcelona. La Boqueria is ook nog eens één van de oudsten in dit lijstje. Naar verluidt werd er al in 1217 vlees verkocht aan de stadspoorten van Boqueria. Vanwege de centrale ligging, is het makkelijk mee te nemen bij een bezoek aan Barcelona.

Londen, Broadway market

Op deze markt vind je een stuk minder toeristen dan op de Borough market verderop in dit lijstje. De Broadway market is vooral een markt van en voor mensen uit Londen. Elke zaterdag van 9:00 tot 18:00 uur kun je hier terecht voor je boodschappen, maar ook om een lekkere lunch te scoren.

Madrid, Mercado de San Miquel

Spaanser kan het bijna niet op de ‘Mercado de San Miquel’. De markt is oorspronkelijk in 1916 gebouwd als een markt speciaal voor tapas, maar je vindt er nu ook diverse andere Spaanse producten terug. Met een mooie centrale ligging vlakbij de ‘Plaza Mayor’ mag je deze markt zeker niet overslaan bij een bezoek aan Madrid.

Parijs, Le marché des enfants-rouges

Frankrijk: het land van de culinaire beschaving en tafelettiquetes. Dit land mag natuurlijk niet ontbreken in het lijstje, laat staan Parijs. Toch mag je de het grootste deel van de tafelettiquetes op deze markt snel vergeten; het draait hier namelijk vooral om het eten. De markt biedt verse landproducten uit de buurt van Parijs, maar ook een laagdrempelige, maar smakelijke lunch.

Rotterdam, Markthallen

Nederlanders niet culinair? Think again! Deze markt is de jongste in de lijst, maar daardoor zeker niet minder mooi! De nieuwe Rotterdamse trots heeft een brede keuze aan echte Nederlandse producten, maar bezit ook heel wat buitenlandse lekkernijen. Krijg je geen genoeg van de Markthal? Dan kan je zelfs gaan wonen in één van de 228 appartementen in het gebouw van de Markthal.

Londen, Borough market

Waarschijnlijk de markt met de meest unieke locatie in deze lijst: vlakbij de tower bridge en onder een spoorlijn. Ook werd hier een opname gemaakt voor een film van Harry Potter. De markt vierde in 2014 haar 1.000 jarige (!) bestaan. Nog ouder dus dan de markt in Barcelona. Dat de locatie gebruikt werd voor Harry Potter is niet verwonderlijk, de markt heeft iets mystieks en mysterieus over zich.  

Hoe en wat fotografeer je op een food market?

Als je van lekker eten houdt spreken deze markten je hoogstwaarschijnlijk wel aan. Natuurlijk wil je dit moment vastleggen op camera. Om een goede foto te maken op food markets, moet je allereerst rekening houden met de vele toeristen en bezoekers. Dit maakt het namelijk lastig om een goede foto te maken. Door de markt op een rustig moment van de dag te bezoek, bijvoorbeeld bij de dagopening van de markt, ontwijk je de meeste toeristen.

Om foto’s te maken is een compacte camera op een food market vaak praktischer dan een spiegelreflexcamera. Het is immers niet handig om met zo’n grote camera op drukke plekken rond te lopen. Op een food market zijn veel heerlijke producten te zien. De sfeer en de producten creëren vaak prachtige plaatjes voor de foto. Probeer op food markets vooral de kleuren vast te leggen; dit zorgt voor mooie en vrolijke foto’s. Denk hierbij aan kruidenkraampjes of de vele fruitstalletjes op de markt. Ook het ambacht en het leven op een food market is leuk om te fotograferen: de kaasboer die net een stuk kaas afsnijdt, de visboer die de vis fileert of de wijnverkoper die je vol geuren en kleuren vertelt waarom juist zijn wijn de lekkerste is!

Wil je na de food market nog even genieten van deze smakelijke ervaring? Je drukt je food market foto’s eenvoudig af via de software van CEWE. Wat dacht je bijvoorbeeld van een CEWE wanddecoratie in de keuken? Of verwerk je foto’s direct in een zelfgemaakt receptenboek. Op deze manier zorg je met CEWE voor een fijne nasmaak van jouw bezoek aan de food market!