Of je nu even lekker een weekendje er tussenuit wilt of een week op vakantie gaat: een mooie stad bezoeken is altijd een goed idee. Tijdens deze winterperiode geven een aantal steden je een extra winters gevoel. CEWE heeft voor jou een lijstje samengesteld voor de leukste stedentrips in de winter en geeft daarbij tips voor dingen die jij in deze steden echt wilt fotograferen.

5. Tallinn

Als iemand vraagt wat de hoofdstad van Estland is, weet niet iedereen gelijk het antwoord te geven. Dat vinden wij bij CEWE toch jammer, want Tallinn is echt een goede vijfde in onze lijst. Bij een bezoek aan deze stad ga je een stap terug in de tijd en waan je jezelf voor even in de Hanzeperiode. Dat deze stad één van de hanzesteden is, valt goed te zien aan de vele pakhuizen die de stad rijk is. Het historische centrum van Tallinn staat in zijn geheel op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Een bezienswaardigheid die je zeker niet mag overslaan is de Alexander-Nevski kathedraal. Dit prachtige gebouw werd ooit bijna gesloopt omdat veel Esten het zien als een gebouw dat symbool staat voor de Russische onderdrukking. Een fotogenieke stad, die nog door weinig ontdekt is! Door de noordelijke ligging van Tallinn kun je een echte winterse sfeer verwachten in Tallinn en kun je de korte broek thuislaten. In Tallinn is het in de wintermaanden gemiddeld rond de -7 graden. De kou in combinatie met de oude stad zorgt voor prachtige winterse beelden.

4. Tromsø

Net als Tallinn is dit niet de bekendste stad van dit lijstje. Toch is Tromsø bij een aantal mensen wel bekend vanwege één fenomeen: het noorderlicht. Op zo’n 300 km ten Noorden van de poolcirkel ligt de plaats Tromsø. Vanuit Tromsø worden expedities georganiseerd om het poollicht zo goed mogelijk te zien. Voor dit natuurwonder kun je Tromsø het beste in de winter bezoeken: het poollicht is dan namelijk het beste zichtbaar. Ooit afgevraagd waar die kleuren toch vandaan komen? In tegenstelling tot wat Heineken in haar reclame beweert zit er toch een iets ander verhaal achter. Dit geweldige natuurverschijnsel ontstaat doordat, via een zonnewind, geladen deeltjes het heelal invliegen. Deze dringen onze atmosfeer binnen en hechten zich aan zuurstof- en stikstofatomen waarna ze weer in energie veranderen op 80 tot 1000 meter hoogte: zie daar het noorderlicht! Voordat je denkt dat je alleen voor het poollicht in Tromsø moet zijn: er is meer. Vanuit de stad worden excursies gehouden om walvissen te spotten, je kan er een ritje op de huskyslee maken of zelf rendieren voeren! Met een paar gezellige kroegjes en zelfs een eigen universiteit, is Tromsø voor haar ligging nog behoorlijk levendig. Als je veel daglicht nodig hebt of als je een echte koukleum bent, dan kun je beter ergens anders heen gaan. Tromsø heeft in de winter soms geen enkel uurtje zon en de maximale temperatuur komt in de winter niet boven de -5 graden. Brrr…

3. Edinburgh

In de stad ‘Auld Reekie’, ofwel Edinburgh, hoef je jezelf geen moment te vervelen. De bijnaam is afkomstig van de vele schoorstenen die in het verleden zorgden voor een hoge concentratie aan rook boven de stad; Auld Reekie betekent namelijk: de oude roker. Oud is de stad zeker, want al rond 6000 voor Christus leefde de oer-schot aan de voet van de ‘Castle Rock’. Dit is de heuvel die het plaatje van Edinburgh sterk bepaalt. Pas 600 jaar na Christus werd er een versterking gebouwd op deze heuvel. Dit was de start van de bouw van het kasteel van Edinburgh. Het kasteel is één van de mooiste bezienswaardigheden van de stad. Maar er is natuurlijk meer dan het kasteel alleen: deze mystieke stad kenmerkt zich door haar middeleeuwse straatjes en oude gebouwen. In de winter kan je in deze stad goed terecht voor een echte Schotse whisky proeverij. Als je niet zo’n liefhebber bent van dit vloeibare goud, dan stap je zo een pub binnen voor een lekkere pint. Een taalcursus Schots is geen overbodige luxe. De echte schot is soms moeilijk verstaanbaar, zelfs als je Engels uitstekend is!

2. Londen

“When a man is tired of London, he is tired of life”, zo luidt een Engels gezegde. Dit gezegde bestaat niet zomaar. Degene die Londen in één dag wil zien, heeft daar een hele uitdaging aan. De stad is erg geschikt voor een stedentrip in de winter: met een uitgebreid metronetwerk kun je in het winterse weer met gemak van A naar B. Londen heeft jou erg veel te bieden: van de grootste warenhuizen tot kleine boetiekjes. Wordt het winterse weer je toch wat te koud, dan stap je zo één van de interessante (overwegend gratis!) musea in. Londen is bovendien erg fotogeniek: mooie foto’s van een wandeling langs de Thames, een zwart-wit foto van ‘the underground’, kiekjes van verschillende pubs (bekijk ze ook vooral van binnen), prachtige gebouwen zoals The Houses of Parliament, the Royal Albert Hall, Westminster Abbey, de St. Pauls kathedraal, enzovoort, enzovoort… CEWE kan er nog wel even over doorgaan, maar in Londen moet je gewoon een keer zijn geweest!

1. Praag

Met als bijnaam ‘de gouden stad’ verwacht je bij Praag toch wel iets heel bijzonders. Praag zal je hierin dan ook zeker niet teleurstellen! Hotspots zoals de Karelsbrug, het nationaal museum en het oude stadsplein met haar astronomische klokwerk, zijn slechts een paar redenen om Praag te bezoeken. Deze gouden stad heeft voor de winter gezellige kroegjes waar je even lekker in kan wegduiken als te koud wordt. Hier kun je even opwarmen en dan snel weer door, want er is nog veel meer te zien! Als je in Praag bent, bezoek dan ook de Joodse wijk, het gouden straatje en de burcht. Wat je ook absoluut niet mag missen is de wisseling van de wacht. Verzeker jezelf van een mooi plekje door ruim voor 12 uur aanwezig te zijn. Voor een mooi uitzicht moet je naar de Petrin toren. Met slechts 60 meter hoogte niet de hoogste toren in Praag, maar doordat de toren op de Petrin heuvel staat, biedt het wel het beste uitzicht over de stad. Heb je op het einde van je stedentrip eigenlijk nog steeds niet genoeg van de Tsjechische hoofdstad? Raak dan de sokkel van het beeld van Johannes Nepomuk op de Karelsbrug aan. Door dit te doen verzekert je jezelf (volgens de verhalen) niet alleen van geluk en voorspoed, maar het zorgt er ook voor dat je Praag in de toekomst nog eens bezoekt!

Ook een leuke stedentrip gepland of al achter de rug? Deel jouw ervaring hieronder!