Slapend in de box of liggend in de armen van de moeder: een baby fotograferen is prachtig en de foto’s zullen je zeker niet teleurstellen. Zoals het woord newborn fotografie al doet vermoeden, houdt newborn fotografie in dat je pasgeboren baby’s fotografeert. De kraamtijd is een prachtige tijd, waar je nog vaak aan zult terugdenken als (groot)moeder of (groot)vader. Maar het is ook een tijd waarin alles heel snel en als een roes aan je voorbij trekt. Daarom is het belangrijk dat je voldoende foto’s maakt in de eerste weken, zodat je zeker weet dat je je later nog alles kunt herinneren. Hieronder lees je hoe je zelf prachtige foto’s van je pasgeboren baby kunt maken.

De studio setting

Professionele newborn fotografen maken vaak gebruik van een studio setting. Dit is een opstelling om met name het licht goed te regelen. Door middel van de juiste opstelling creëren ze een fijne ruimte voor baby en fotograaf. Door een dergelijke setting thuis na te maken, komen jouw eigen newborn foto’s zo professioneel mogelijk over. Hoe maak je nou zelf zo’n studio setting en waar moet je op letten? Hetgeen je fotografeert vormt het middelpunt van de setting: in dit geval is dat de baby. Op de plek van dit middelpunt maak je een opstelling met alles wat op de foto moet komen. Hierbij maak je gebruik van accessoires zoals kussens, kleedjes en lakens om de baby op te leggen, leuke kleertjes zoals een babymutsje of een mandje (met daarin een zacht dekentje). Natuurlijk maak je geen gebruik van voorwerpen die jouw baby in gevaar kunnen brengen, zoals harde / breekbare materialen of losse onderdelen.

Door te kiezen voor een neutrale achtergrond leg je het accent op de baby en niet op de omgeving. Om een neutrale achtergrond te creëren, kun je gebruikmaken van lakens of kleden. Gebruik hiervoor het liefst een laken met een lichte tint erin, bijvoorbeeld beige. Gebruik vooral lekkere zachte dekens en kussens; het belangrijkste is tenslotte dat de baby lekker ligt. Doordat de baby lekker ligt krijg je een comfortabele omgeving en wordt het fotograferen een stukje gemakkelijker. Wees er zeker van dat de fotoruimte warm genoeg is. Warmt de centrale verwarming niet genoeg op, dan kun je bijvoorbeeld ook een elektrisch kacheltje in de ruimte zetten. Zorg er dan wel voor dat de warme lucht nooit direct op het babytje gericht staat !

Naast een comfortabele houding voor je baby, is ook het licht erg van belang. Natuurlijke lichtinval draagt bij aan het natuurlijke effect in de foto. Zorg er daarom voor dat je de foto vlakbij een groot raam neemt. Door dit raam creëer je het zachte en natuurlijke lichteffect dat je normaal met een daglichtlamp bereikt. Zet je flits bij voorkeur uit. Je baby kan schrikken van de plotselinge flits en je wilt voor de foto een rustige baby. Bovendien is de flits overbodig als je al over goed daglicht beschikt.

Kies het juiste moment

Het beste moment om de baby te fotograferen is binnen drie weken na geboorte. In deze periode krult de baby zich nog echt in een foetushouding; een houding die kenmerkend is voor newborn fotografie. Het kindje slaap in deze periode nog erg veel. Doordat hij of zij lekker slaapt, is het gemakkelijker om de baby in verschillende posities te fotograferen; bijvoorbeeld van een positie op de buik naar een positie op de rug. Forceer je baby niet in oncomfortabele houdingen, dat komt zowel de foto als het humeur van de baby niet ten goede.

Doordat de zwangerschap en de periode na de zwangerschap een drukke periode zijn, kun je de accessoires het beste een flinke tijd voorafgaand aan de shoot regelen. Bedenk hoe de setting eruit moet zien, zodat je weet welke accessoires je in moet slaan. Hierdoor heb je alles al geregeld en kan je na de geboorte direct beginnen met fotograferen. Kies op de dag van fotograferen ook het juiste moment. Je kan het beste geen foto’s maken als de baby nog niets gegeten heeft. Als de baby voldaan is, wordt het een stuk gemakkelijker.

Newborn foto met ouders

Om het kleine van de pasgeboren baby goed te benadrukken, is het leuk om een foto maken van de baby en ouders. Als je zelf het geluk hebt om die ouder te zijn, dan vraag je iemand anders de foto te maken. Voor de newborn foto met ouders is het mooi om ook een aantal detailfoto’s te schieten. Bij het nemen van een detailfoto bij newborn fotografie richt je je specifiek op één lichaamsdeel zoals de voetjes of handjes. Het maken van detailfoto’s zorgt voor een mooi effect doordat je de focus legt op een lichaamsdeel van de baby zoals de voetjes of handjes. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld de grote handen van de vader benadruk je het verschil in grootte.

Foto’s ontwikkelen

Je kunt jouw newborn foto’s op veel manieren laten ontwikkelen bij CEWE. Zo schreven we een week geleden bijvoorbeeld een artikel met tips voor het ontwikkelen van een CEWE baby fotoboek. Naast fotoboeken, biedt CEWE de optie om van jouw newborn foto’s een mooie wanddecoratie te ontwikkelen. Geef je nog een kraamfeest? Of wil je gewoon nog wat mensen uitnodigen voor beschuit met muisjes? Hoe leuk is het als je hen uitnodigt middels een persoonlijke uitnodiging met een foto van de baby. Ook leuke ideeën of tips voor newbornfotografie? Deel het hieronder met andere lezers en met ons!