En dan is het alweer eind december; voor je het weet is ook 2016 voorbij. Zoals ieder jaar verzuchten we dan met elkaar: wat is het jaar voorbij gevlogen, hè? Het lijkt immers nog maar even geleden dat je een oliebol at, een vuurpijl afstak of met je ski’s op de piste stond. Toch gebeurt er veel in een jaar. Grootse gebeurtenissen, maar ook en juist de kleine, mooie momenten geven het jaar kleur. Om het afgelopen jaar tastbaar te maken, maak je een CEWE fotoboek met de mooie momenten van 2016.

fotoboek-martha

Pak je foto’s erbij
Op je camera, maar ook op je telefoon, de telefoon van je partner én die van de kinderen staan talloze foto’s van het afgelopen jaar. Foto’s van de voorjaarsvakantie, de paas- en pinksterdagen, verjaardagen en andere feestjes, maar ook foto’s van willekeurige momenten dat er iets leuks, moois of grappigs gebeurde. Al deze fotomomenten staan symbool voor 2016. Verzamel ze dus allemaal en gebruik ze als input voor jouw CEWE fotojaarboek van 2016.

shutterstock_532002163

Orden alle mooie momenten
Vervolgens is het natuurlijk zaak om al die mooie momenten te ordenen. De meest logische volgorde is chronologisch; zoek van iedere maand de foto’s uit die in je fotojaarboek van 2016 moeten komen. Je kunt je foto’s natuurlijk ook ordenen op de mensen met wie je was, of – als je kinderen hebt – per kind een overzicht maken van het afgelopen jaar. Welke manier je ook kiest, het is handig om voorafgaand aan het maken van je CEWE fotoboek, uit te zoeken welke foto’s je wilt gebruiken. Dat maakt het ontwerpen van je CEWE fotoboek vele malen makkelijker.

shutterstock_510222586

Ontwerp je CEWE fotojaarboek 2016
Nadat je de foto’s hebt uitgezocht die je in je fotojaarboek van 2016 wilt hebben, mag je creatief aan de slag. Bedenk wat voor soort boek je wilt, welk type papier en welke indeling je boek krijgt. Kijk ook even naar het aantal foto’s dat je hebt uitgezocht; er zit per fotoboek namelijk verschil in het totaal aantal pagina’s dat je kunt maken. Je fotoboek kun je helemaal indelen zoals jij dat wilt. Je kunt op iedere pagina een vast aantal foto’s zetten, maar je kunt er ook variatie in aanbrengen. Kies bijvoorbeeld voor een foto die je uitspreid over twee bladzijden van het jaarboek of juist voor een heleboel (kleine) fotootjes op één pagina.

Tips van CEWE voor je fotojaarboek
• Begin je fotoboek met een in inhoudsopgave van fotootjes. Beginnen vanaf pagina 20 bijvoorbeeld de foto’s van de maand april? Pak dan één foto die daarvoor symbool staat en plaats ‘m in de inhoudsopgave van je boek, met daaronder het tekstje ‘april’. Of – als je je boek op thema hebt gemaakt – plaats dan fotootjes in de inhoudsopgave die symbool staan voor de thema’s van dat jaar. Op die manier is de inhoudsgave niet alleen praktisch, maar ook gewoon leuk om naar te kijken.

• Kies voor ieder seizoen of zelfs voor iedere maand een andere kleur achtergrond. Zo is het ook visueel herkenbaar als er een nieuwe maand of ander thema begint.

jaarboek-kaft

• Zet het jaartal op de kaft van je fotojaarboek. Maak je ieder jaar een fotojaarboek, dan kun je snel zien welk jaarboek het is. Bovendien staat het leuk, zo’n rijtje van fotojaarboeken in de boekenkast!
• Een ander leuk idee om onderscheid te maken tussen thema’s en/of maanden: begin de nieuwe categorie met een spread (een foto op twee pagina’s). Zo is het duidelijk dat er een nieuwe maand of een nieuw thema begint.

• Plaats kleine verhaaltjes bij de foto’s. Je kunt bijvoorbeeld iets meer vertellen over waar de foto is gemaakt, wat eraan vooraf ging of tijdens wat voor bijzondere gebeurtenis de foto is gemaakt. Kies zelf lettertype, -grootte en –kleur.

Veel plezier met het ontwerpen van jouw jaarboek van 2016!