Wat is er fijner dan op een herfstige, regenachtige dag een CEWE Fotoboek te maken? Doe de kachel aan, neem een kop thee en iets lekkers erbij en je bent uren zoet met het doorspitten van al die mooie herinneringen. Welke foto’s zijn goed genoeg voor je fotoboek? En welke foto komt waar in je fotoboek te staan? CEWE geeft je in dit blog nog een aantal handige tips die je kunt gebruiken om je fotoboek nóg mooier te maken!

CEWE-software

Consistente indeling
Nadat je hebt gekozen welk formaat en type CEWE Fotoboek je wilt maken, is de volgende stap om te bepalen wat de indeling van je fotoboek wordt. Hoewel je dit per pagina kunt bepalen, kun je er ook voor kiezen om in het gehele boek voor een consistente indeling te kiezen. Wat je ook kiest: de keuze is reuze. Van een indeling met gekantelde foto’s tot een indeling waarin de foto’s elkaar overlappen of een waarbij de foto’s de volledige pagina vullen. De indeling kun je instellen door links onderin op ‘indelingen’ te klikken. Als je dat hebt gedaan, verschijnen bovenin twee balkjes. Kies daar de stijl van de indeling (vullend, overlappend, rustig, gekanteld of groot) en hoeveel foto’s je per pagina wilt. Vervolgens kies je ervoor of je die indeling op één pagina in je boek wilt toepassen of bijvoorbeeld op alle linkerpagina’s, alle rechterpagina’s of op alle binnenpagina’s. Hoe je dat in kunt stellen, zie je op onderstaande afbeelding.

indeling-cewe-software

De juiste resolutie
Als je een foto in je fotoboek wilt plaatsen, wil je natuurlijk weten of de foto een juiste resolutie heeft. Het is immers zonde als je foto’s in je CEWE fotoboek achteraf wat wazig blijken te zijn. Het controleren van de resolutie is heel gemakkelijk. Wanneer je een foto in je fotoboek hebt geplaatst, zie je boven in het midden van de menubalk een gezichtje staan. Dit gezichtje kan groen, geel of rood zijn, afhankelijk van de kwaliteit van de foto. Door op dat gezichtje te klikken, kun je alle foto’s in je fotoboek controleren. In onderstaand geval zie je dat de foto van het meisje op de rechterpagina niet optimaal is voor een goede afdrukkwaliteit. Verplaatsen we die foto naar een kleiner kader, dan zien we dat de foto beter uitkomt: omdat de resolutie van de foto wat aan de lage kant is, kun je deze foto beter in een kleiner kader plaatsen.

cewe-fotokwaliteit

fotokwaliteit-cewe

Foto’s bewerken
Naast dat de foto’s de juiste resolutie moeten hebben, wil je natuurlijk ook dat je foto’s er mooi uitzien. Soms is een foto wat te donker, een andere keer zou je willen dat de foto nét wat meer verzadigd is. Door in de CEWE software dubbel te klikken op een foto, kun je de foto bewerken. Je kunt de foto bijknippen of de kleuren in de foto net iets meer ophalen, maar je kunt er ook voor kiezen om bijzondere effecten te realiseren met de functie ‘vervormingseffecten’. Wil je de foto in het kader iets dichter bij halen of de foto juist wat uitzoomen? Klik de foto aan, houd de CTRL-knop ingedrukt en zoom in of uit met behulp van het wieltje op je muis. Op die manier kies je snel en eenvoudig de juiste positie van je foto.

Compositie
Hoewel je het beste tijdens het fotograferen rekening kunt houden met de compositie, zit er in de CEWE Fotosoftware een handige functie waarmee je ook na die tijd je foto op een goede manier kunt indelen. Dit knopje heet de regel van derden, een compositieregel die lijkt op de gulden snede, waar we onlangs een blog over schreven. Je vindt dit knopje op het paneel bovenin, achter de drie puntjes. Als je op dat knopje klikt, zie je namelijk een rastertje staan waar je, als je er over hovert, ziet staan: “Raster, regel van derden”. Klik dat rastertje aan en er verschijnen compositielijnen op de fotovlakken. Waar het op neerkomt is dat je de onderwerpen van je foto op of langs de lijnen van de regel van derden plaatst. Schuif de foto een beetje naar links of naar rechts of zoom wat meer in en de kans is groot dat je foto ineens veel beter uitkomt, doordat je wat speelt met de compositie.

Bewerking ongedaan maken
Soms heb je een bewerking gedaan die toch wat minder mooi uitvalt dan je had gedacht. Gelukkig kun je altijd terug, door gebruik te maken van de toetsencombinatie CTRL+Z óf door op het grijze pijltje links bovenin de bewerkingsbalk te klikken (naast het ‘kopje’ bewerken).

Dubbele foto’s
Ook kan het gebeuren dat je niet meer weet of je een bepaalde foto nu al wel of niet in je fotoboek hebt gebruikt. Naast dat er altijd een vinkje staat bij gebruikte foto’s, heb je in de CEWE fotosoftware ook een handig knopje, waarmee je dubbele foto’s kunt opsporen.

Dat doe je door links onderin op foto & video te klikken en vervolgens de foto aan te klikken waarvoor je wilt controleren of die dubbel in je fotoboek staat. Door op het tweede icoontje van rechts (het zoekertje) te klikken, vind je de pagina’s waar je de foto nog meer hebt gebruikt.

Eindeloos veel mogelijkheden
Bovenstaande tips hebben betrekking op slechts een aantal van de functionaliteiten van de CEWE software. Zoals je misschien wel weet, zijn de mogelijkheden eindeloos. Om alles van onze software te ontdekken, kun je ook meedoen aan onze webworkshops. Onze specialisten geven je handige tips en trics op verschillende niveaus. Wil je meedoen aan een webworkshop voor het maken van een fotoboek? Op 24 november vinden er weer drie webworkshops plaats. Het moment om alles te leren over de mogelijkheden van de CEWE software!