Als we aan de ideale weersomstandigheid voor fotograferen denken, dan is dat meestal niet een regenachtige dag. Bij regen denken de meeste mensen aan donkere, grauwe luchten en een nat pak – en dus zit je op een regenachtige herfstdag liever in je joggingbroek op de bank, dan dat je eropuit trekt. Zonde! Een tochtje door de regen kan verrassende fotowaardige situaties opleveren. Laat je dus niet weerhouden door wat spetters: lees onze tips, trek je poncho aan en ga eropuit!

Regen-fotografie

1. Bescherm je camera tegen de regen
Hoe mooi je foto’s ook kunnen worden in de regen; ze zijn een stuk minder leuk als je je camera ermee vernield. Bescherm je camera daarom goed. Daarvoor zijn diverse oplossingen te verzinnen; van een simpele paraplu boven je hoofd tot geavanceerde rainsleeves of onderwaterhuizen. Zorg er daarnaast voor dat je altijd iets bij je hebt om je camera mee droog te maken, mocht deze onverhoopt toch nat zijn geworden.

2. And freeze!
Het water ‘bevriezen’ zorgt voor mooie effecten. Denk bijvoorbeeld aan het opspattend water van een auto of fietser die door een plas rijdt, kinderen die in de plassen stampen of gewoon de dikke druppels die vanuit de lucht op de grond vallen. Om de verplaatsing van het water als het ware te ‘bevriezen’, speel je met de sluitertijd van je camera. Wil je de druppels duidelijk in beeld brengen, kies dan voor een korte sluitertijd van 1/1000 of 1/500. Wil je juist een wat dramatischer effect, dan kies je voor een lange sluitertijd. Je zult zien dat hoe langer je de sluitertijd maakt, hoe ‘streperiger’ de druppels worden.

Als je geen camera hebt waarbij je de sluitertijd handmatig kunt instellen, dan kun je ook kiezen voor de sportmodus. Met deze stand ‘bevriest’ je camera de beweging ook.

Regen-fotografietips

3. Regenachtige tafereeltjes
Schuilend onder een boom, met een grote paraplu op de fiets of rennend van het ene afdakje naar het andere; de meeste mensen bewegen zich allesbehalve vrolijk door de regen. Naast dat de regen zelf voor mooie foto’s kan zorgen, kunnen de gehaastheid, hulpeloosheid en moeilijke gezichtsuitdrukkingen juist ook een mooi onderwerp van fotografie zijn. Kijk goed om je heen en probeer die tafereeltjes vast te leggen.

4. Na regen komt zonneschijn
Geen zin om jezelf te laten natregenen? Trek er dan opuit als het weer droog is. De plassen water zorgen vaak voor prachtige reflecties. Ga op zoek naar een flinke plas water en bekijk vanuit verschillende hoeken of je een compositie kan vinden waarin de reflectie van het water als het ware een spiegelbeeld vormt van wat zich daarboven afspeelt. Wat ook een mooi, artistiek effect geeft: alleen de reflectie in de plas water fotograferen.

Naast de reflecties kun je ook op zoek gaan naar detailfoto’s. Wat dacht je bijvoorbeeld van de dikke druppen aan de bladeren, aan takken en op grassprietjes. Gebruik daarvoor de macrostand van je camera (vaak aangeduid door middel van het tulpje); heb je een macrolens, dan gebruik je die natuurlijk voor het schieten van detailfoto’s van regendruppels. Kijk goed van waaruit je de foto neemt. Als zich direct achter een takje met druppels een kleurrijk voorwerp bevindt, dan is de kans aanwezig dat je dit terugziet in de druppel. Dat zorgt natuurlijk voor een nog spannender tafereel.
Ook mooi; de zon die achter de zware, donkere wolken vandaan komt.

reflectie-regen

5. Kleur in de regen
Hoewel de donkere luchten, kale bomen en regenachtige situaties voor mystieke foto’s kunnen zorgen, is het ook mooi om juist wat kleur in de foto te brengen. Denk aan fel gekleurde regenlaarsjes, een kleurrijke paraplu of een fluorescerende poncho; de kleuren in je foto kunnen zorgen voor een mooi contrast!
Kijk op buienradar wanneer het gaat regenen, bescherm jezelf en je camera tegen de regen en kom van die bank af: fotograferen in de regen is leuk!