Het is herfst en dat betekent dat het weer tijd is voor pompensoep, stoofpeertjes, stoofvlees en andere lekkere herfstgerechten. De magazines van de supermarkten staan bol van de recepten voor een gezellige en knusse herfstavond. Al die gerechten kun je natuurlijk bewaren in een mapje, opschrijven in een schriftje of gewoon opslaan op je computer. Maar veel leuker is het om een eigen herfst receptenboek te maken met jouw lievelingsrecepten van de herfst!

De beste recepten selecteren

Jouw persoonlijke favorieten selecteren is de eerste uitdaging. Als je van koken houdt, heb je waarschijnlijk tientallen kookboeken, honderden tijdschriften en overal schriftjes, notitieblokjes en losse

blaadjes met recepten die je ooit nog een keer wil proberen – of juist al voor de vijftigste keer hebt gemaakt, omdat ze zo goed zijn. Als je een eigen receptenboek wilt maken, dan is het handig om een beetje overzicht te hebben. Verzamel eerst alle favoriete recepten die je al vaak hebt gemaakt. Neem ook de recepten mee die je niet ergens hebt opgekrabbeld, maar die je gewoon altijd uit je hoofd maakt. Schrijf deze recepten even op een los papiertje, zodat je zeker weet dat ook die recepten meegaan in je kookboek.
Spit vervolgens alle recepten door die je altijd nog eens wilde maken. Neem alles mee, dus ook de recepten die geschikter zijn in de winter, lente of zomer. Het is belangrijk om eerst een duidelijke selectie hebben van alles wat je nog een keer wilt maken. Pas later ga je filteren.

Filteren

Als je alle recepten hebt geselecteerd die je lekker lijken óf waarvan je weet dat ze de moeite waard zijn om te maken, ga je filteren. Bundel de zomerse recepten op een aparte stapel; daar kun je later een fijn lente- of zomerkookboek van maken.

Proberen en proeven

Vervolgens maak je twee stapeltjes: een met favoriete gerechten die sowieso in het boek moeten en één met gerechten die een grote kanshebber zijn, maar die je nog een keer moet maken. Neem je voor om iedere week ten minste twee gerechten te maken die je het proberen waard lijken. Let op: kies niet alleen hoofdgerechten, maar ook aperitiefjes, soepen, voorgerechten en desserts, zodat je straks echt een compleet receptenboek kunt maken.

Punten tellen met de hele familie

Het leukste is natuurlijk als het een kookboek wordt van de hele familie of vriendenkring en dat alle leden hun favoriet kunnen terugvinden in het boek. Om een goede selectie te kunnen maken, introduceer je een testpanel. Iedere keer als je een gerecht maakt, mag ieder familielid of ieder lid van de vriendengroep een cijfer

geven tussen de 1 en de 10. Alleen de allerbeste gerechten, dus die een gemiddelde halen van boven de 7 – mogen in het receptenboek. Dat helpt je om de beste gerechten te selecteren en het is bovendien een hele leuke bezigheid om zo met familie of vrienden te proeven en te keuren.

Beeldmateriaal

Als je straks jouw eigen receptenboek gaat maken, dan is het natuurlijk leuk om je eigen foto’s daarvoor te kunnen gebruiken. In ons blog ‘Gerechten fotograferen’ lees je hoe je ervoor zorgt dat jouw culinaire creaties er een beetje appetijtelijk uit komen te zien op de foto. Zorg ervoor dat iedere keer dat je een gerecht voor in het kookboek maakt, je ook even de tijd hebt om foto’s te maken. Maak foto’s van de ingrediënten die je nodig hebt, van de andere benodigdheden zoals mixers, bakblikken en speciale pannen en natuurlijk van het eindresultaat. En als je dan toch aan het fotograferen bent, neem je natuurlijk ook een kiekje van hoe familie en vrienden van je gerecht aan het smullen zijn. Maak zoveel mogelijk foto’s, dan heb je wat te kiezen als je het uiteindelijke boek maakt.

Neem de tijd

Neem de tijd om al het materiaal voor je fotoboek te verzamelen. In de software van CEWE kun je je fotoboek opslaan om op een later tijdstip verder te gaan. Dat geeft je de rust en helpt je om er een echt mooi boek van te maken. Het zorgt er ook voor dat je niet alles in één keer hoeft te doen – want tijdens het proberen, proeven en beoordelen kun je de gerechten die al zijn goedgekeurd alvast toevoegen aan het receptenboek.

Een mooi receptenboek

In het receptenboek neem je natuurlijk het recept op, maar ook de foto’s die je tijdens het koken van het gerecht hebt gemaakt. Heb je geen goede foto’s, dan kun je in onze beeldbank speuren. Onze fotografen hebben een uitgebreide selectie gemaakt van mooie foto’s. En vind je het daar niet? Dan zijn er altijd nog websites met stockfoto’s waar je het juiste materiaal kunt vinden. Maar omdat het jouw persoonlijke receptenboek is, is het natuurlijk het leukste als je je eigen foto’s kunt gebruiken. Daarom is het belangrijk om zowel tijdens als na het koken veel foto’s te maken!

Herfstkleuren

Gebruik voor het opmaken van je herfst kookboek warme tinten. Kies

bijvoorbeeld voor een donkerrode of donkergroene achtergrond. Ook kun je her en der wat cliparts invoegen of andere mooie afbeeldingen. Denk bijvoorbeeld aan afbeeldingen van kastanjes, pompoenen of eikenblaadjes. Versier je receptenboek zoals jij het wilt; het is immers jouw persoonlijke kookboek!

Veel kook-, bak-, stoom-, proef- en probeerplezier!