Als je erop gaat letten, zie je ze overal: patronen. Herhalingen van kleuren, vormen of symbolen die samen een soort ritme vormen. Deze patronen vind je in de natuur, maar ook in de stad; in kunst, maar ook in onopvallende toevalligheden. Het is een dankbaar onderwerp voor fotografie en daarom besteden we er in dit blog wat meer aandacht aan.

Patroon-dak

Patronen
Patronen zijn simpele kleuren, vormen of symbolen die telkens worden herhaald. Een patroon kan heel duidelijk zijn, maar juist ook tevoorschijn komen als je wat langer kijkt. Patronen zijn een dankbaar onderwerp voor fotografen. Het goed laten uitkomen van een ritme of regelmatigheid in je foto, vergt wat kennis. Een foto wordt namelijk al snel saai als je een verkeerde compositie of lichtinval gebruikt.

Oefening baart kunst
Oefening baart kunst; letterlijk. Wanneer je oefent in het herkennen van patronen, zorgt dat uiteindelijk voor kunstzinnigere foto’s. Door er meer op te letten, gaan patronen je vaker opvallen en leer je ze steeds beter waarderen. Kijk bewust om je heen en train jezelf. Dat is niet alleen nuttig voor het maken van mooie foto’s, maar het helpt je ook in het oefenen met compositie in andersoortige foto’s.

Patroon-gasmeter

Verruim je blik
Om een goed patroon te ontdekken, moet je er actief naar op zoek gaan. Hoewel je in het dagelijks leven veel patronen kunt tegenkomen, helpt het soms om vanuit een ander perspectief te kijken. Bijvoorbeeld van grote hoogte, van onderop of vanuit een andere hoek. Soms ontdek je dan ineens een regelmatigheid die je niet zag toen je er zelf middenin zat. Een prachtige bron van patronen is daarnaast natuurlijk de natuur. Een rij bomen, de ringen van een doorgezaagde boom, de binnenkant van een zonnebloem, de huid van een adder of een veld vol koolzaad of maïs; herhalingen in de natuur waar je naar blijft kijken.
Een patroon hoeft trouwens echt niet per se uit alleen maar rechte lijnen te bestaan. Soms zorgt een herhaling van dezelfde objecten naast elkaar of juist een onregelmatige regelmatigheid voor een patroon en is het daardoor een goed onderwerp voor je foto.

Patroon-zonnebloem

Fotovullend
Op het moment dat je een patroon wilt vastleggen, zorg er dan voor dat het hele beeld gevuld is. Dat versterkt de herhaling en geeft je foto een dramatisch effect. De kijker wordt namelijk niet afgeleid van iets anders op de foto. Hij of zij ziet slechts de herhaling en dat vergroot het bijzondere effect van het patroon.

Patroon-watermeloen

Doorbreek het patroon
Patronen zijn er om te doorbreken… toch? Het zorgt in je foto voor een spannend effect. Voeg iets toe aan de compositie dat niet klopt met de rest. Fotografeer je een rij witte stoeltjes? Zet er dan één zwarte tussen. Een bos rode rozen vastleggen? Prik er een witte bij in. Juist de doorbreking van het patroon zorgt weer voor een speels effect in je foto. Zorg er wel voor dat je – om het effect goed uit te laten komen –kiest voor een onderbreking die enigszins logisch is. Wijk dus niet met én vorm én kleur af; een gele markeerstift in een rij met rode potloden geeft een minder effect dan geel potlood in een rij met rode potloden.

Veel succes met het fotograferen van patronen. Enneh.. kijk goed om je heen!