De dagen worden korter, de temperaturen dalen en er vallen alweer blaadjes van de bomen: de herfst staat voor de deur. Toch kan het in september en oktober best mooi weer zijn. Zwoele zomeravonden kunnen we vergeten, maar in een beschut hoekje kan het met een vuurtje of een terrasverwarmer buiten nog best aangenaam zijn. Samen rond dat vuur, met een fijne fles wijn en wat lekkers erbij: een situatie die gegarandeerd zorgt voor goede gesprekken. Hoe kun je deze momenten met veel warmte, maar weinig licht nu het mooiste vastleggen? CEWE geeft je tips voor de mooiste nazomeravond foto’s!

Nazomeravond

Vuur fotograferen
Allereerst is het vlammenspel van je haard of kampvuur natuurlijk al een prachtig onderwerp om te fotograferen. Vuur fotograferen is niet eenvoudig. Een paar tips:
– Houd je camera zo stabiel mogelijk; plaats het op een statief of op een tafel, zodat je een vaste ondergrond hebt. De camera doet er in het donker namelijk langer over om een foto te maken. Beweeg je teveel, dan zorgt dat logischerwijs voor een bewogen foto.
– Ondanks dat het donker is, zet je de flits uit. Zet je de flits wel aan, dan blijft er op de foto niets van de sfeer van het haardvuur of kampvuur over. Zonde!
– Door met een lange sluitertijd te werken, krijgen de vlammen een dramatisch effect. Wil je ‘scherpe’ vlammen, gebruik dan een korte sluitertijd.
– Speel met de ISO-waarde van je camera. Het verschilt per camera en per situatie wat een goede instelling is. De ISO-waarde geeft aan hoe lichtgevoelig de camera is. Dat betekent dat het afhankelijk is van de situatie welke ISO-waarde geschikt is. Het beste is om te beginnen met een lage ISO-waarde en die naar smaak te verhogen. Een hogere ISO-waarde zorgt wel weer voor een lagere kwaliteit foto, waardoor je moet afwegen waar je een concessie op wilt doen: hoeveelheid licht of kwaliteit.

Nazomer

Fotograferen in het donker
Vaak is het lastig om echt goede foto’s te maken in het donker. Helemaal bij zo’n gekke lichtbron als een kampvuur. De vlammen dansen op en neer en dat zorgt voor wisselende schaduwen. Ook als je mensen wilt fotograferen zal je moeten spelen met de instellingen van je camera.
– Wil je een goed belichte foto, dan zal je de ISO-waarde omhoog moeten zetten. Zoals gezegd is het nadeel ervan dat je foto minder scherp is. Speel met de ISO-waarde en vind voor jezelf de juiste balans
tussen belichting en scherpte.
– Zoom in op het gezicht van iemand uit je gezelschap (of beter: ga dichtbij zitten of staan), maar zorg ervoor dat diegene niet door heeft dat je een foto van hem of haar maakt. Foto’s op de onbewaakte
momenten zijn immers het mooiste; helemaal als iemand dromerig in de vlammen van een haardvuur staart.
– Maak foto’s van de gezelligheid erom heen. Drinken jullie samen een goede wijn? Maak een foto van de fles om later in je CEWE fotoboek een compleet beeld van de avond te maken. Is er iemand die gitaar
speelt? Maak een filmpje. Zo kun je later nog eens terugkijken op die heerlijke nazomeravond.
– Het gezellige tafereel kun je ook vastleggen, door jezelf juist buiten de groep te plaatsen. Loop even een eindje weg en maak van een afstandje een foto van het gezelschap. Afhankelijk van het licht
kan het zijn dat je nu wel een flits moet gebruiken.

Hoewel we natuurlijk allerlei tips kunnen geven voor mooie foto’s van een gezellige avond, hebben ook wij bij CEWE helaas geen invloed op het weer. Het enige dat we kunnen doen is hopen dat je onze tips nog veelvuldig kunt gebruiken, deze nazomer. Heb je zelf tips? Laat het ons en je collega-fotografen weten in de reacties hieronder!