Vandaag maken we kennis met Sterre. Zij kreeg een eervolle vermelding voor haar portfolio bij een van onze CEWE FOTOBOEK wedstrijden. Sterre is (nog maar) 15 jaar oud en maakt prachtige foto’s. We willen haar bij deze een eervolle vermelding geven voor haar mooie portfolio en hopen dat ze nog veel foto’s gaat maken. Ze vertelt ons wat meer over haar manier van fotograferen. PSX_20150905_103119

Wanneer ben je begonnen met fotograferen?
Vorig jaar ben ik echt begonnen met fotograferen, toen ik mijn eigen camera kocht. Daarvoor maakte ik soms foto’s van mezelf, maar ik weet niet precies wanneer ik begonnen ben met ‘echt’ fotograferen. De eerste keer dat ik een foto maakte die ik echt mooi vond en waar ik trots op was, kwam ik erachter dat ik het heel leuk vond om te doen!

Wat vind je zo leuk aan fotograferen? 
Ik vind het leuk dat je er bij sommige foto’s echt mee bezig bent om er wat moois van te maken. Je denkt eerst na over de compositie en maakt dan pas de foto.
Close-ups zorgen er ook voor dat je beter naar dingen kijkt. Als je bijvoorbeeld van heel dichtbij een foto van een mosje maakt, zie je meteen een heleboel; hoe het groeit en alle verschillende kleuren. Dat vind ik leuk om te zien.

Waar maak je graag foto’s van?
Vooral ‘dingen’ vind ik leuk om te fotograferen, omdat je dan de details mooi kunt laten zien. Dieren zijn ook leuk om te fotograferen, maar ook lastig omdat ze bewegen! Dat maakt het ook wel weer leuk; je moet geduld hebben, maar dan heb je ook wat. De foto’s van onze kat maakte ik met de hulp van mijn zusje en een plakje worst, daardoor kijk hij zo goed naar boven!
Ook portretfotografie doe ik graag, het is alleen wel best lastig een geschikt model te vinden. Zeker omdat ik graag iets speciaals wil doen (zoals hieronder), alleen een gezicht fotograferen vind ik meestal niet zoveel aan.

PSX_20160104_125630

Hoe pak je het maken van de foto’s aan?
Dat verschilt best wel. Soms denk ik heel goed na over een foto en loop ik wel twee maanden met het idee van een foto rond. Dan denk ik ook goed na over de compositie en belichting. Als ik de goede compositie gevonden heb, maak ik er eerst een foto van. Als ik tevreden ben neem ik er meestal nog een, gewoon voor de zekerheid eigenlijk en soms komt er dan een betere foto uit 🙂
Soms maak ik ook een foto zonder er eerst over na te denken, dan zie ik iets bijzonders of moois en dan wil ik dat graag vastleggen!

Wanneer vind je dat een foto goed gelukt is? 
Als het onderwerp er interessant uitziet en de foto mooi scherp is, vind ik een foto over het algemeen goed gelukt. Soms bewerk ik mijn foto’s nog een beetje, door het contrast bijvoorbeeld wat te verhogen of door een filter toe te voegen, maar niet altijd. Het ligt een beetje aan de foto eigenlijk 🙂

Wat vind je de beste foto uit je portfolio?
Mijn favoriete foto is toch die van het oranje blad (zie hieronder). Ik heb het contrast op deze foto behoorlijk omhoog gegooid en dat geeft een heel opvallend effect. Je ziet nu heel veel details. Toen ik de foto maakte had ik het zwarte ‘streepje’ bij het steeltje niet door, maar dat geeft de foto wel een bijzonder effect. Toch denk ik nu van ‘ik heb al veel betere foto’s gemaakt en ik kan nu een mooiere maken!’.

blad bijgesneden

Houd je je verder bezig met fotografie?
Jawel, ik zoek veel op internet over fotografie en ik lees boeken. Bijvoorbeeld over compositie. Ook kijk ik veel naar foto’s van anderen. De foto’s van Sascha de Boer vind ik heel gaaf. Ook heb ik een account op Instagram (@sterres_photography), waar ik ook veel andere foto’s bekijk. Het account van National Geographic is heel tof, ze plaatsen foto’s van allerlei fotografen.

Zou je later verder willen met fotografie?
Het lijkt me superleuk om later – als ik zelf ga reizen – naar koude gebieden te gaan met bijzondere bevolkingsgroepen om daar andere levensstijlen te fotograferen!

Heb je nog een tip om mooie foto’s te maken? 
Pak de spontane momenten als je mensen gaat fotograferen. Deze foto’s zijn specialer en veel interessanter om naar te kijken!

PSX_20151230_184051