Wie regelmatig eens een blokje om maakt, weet wat voor mooie landschappen of stadsbeelden je kunt tegenkomen tijdens een wandeling. Het weer, de tijd van het jaar en het licht kunnen iedere keer weer verrassend mooie plaatjes opleveren. Ga je dit jaar op wandelvakantie, dan kun je wellicht wat tips gebruiken om al dat moois vast te leggen. CEWE geeft je daarom een aantal fotografietips voor tijdens je wandeltochten.

Wandelvakantie

Je uitrusting
Om goed beslagen ten ijs te komen, is het belangrijk dat je jouw apparatuur goed voor elkaar hebt. Zorg dat je voldoende accu’s bij je hebt en dat je voldoende geheugencapaciteit hebt. De hoeveelheid foto´s die je kunt maken is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je geheugenkaartje, maar ook van het type camera en het bestandsformaat waarin je de foto´s schiet. Heb je een ´gewone´ consumentencamera en maak je foto´s in een hoge resolutie (ongeveer 22 megapixel), dan kun je met een geheugenkaartje van 32GB ruim 4.000 foto’s maken. Gebruik je datzelfde kaartje in een professionele spiegelreflexcamera en schiet je RAW bestanden in een hoge resolutie, dan kun je slechts ruim 400 foto’s opslaan op je kaartje.
Naast genoeg geheugen, is het ook belangrijk om je lens stof- en zandvrij te houden. Meestal helpt het al om het zand en stof van je lens te blazen, maar soms blijft er iets zitten of heb je een vlek op je lens. Gelukkig zijn er speciale stiftjes, doekjes en vloeistoffen te koop voor je cameralens. Zorg er wel voor dat de producten die je gebruikt ook echt voor fotocamera’s bedoeld zijn. Gewone tissues kunnen stofjes achterlaten op je lens en dat is nu net niet de bedoeling.

Je kleding
Als je een hele dag gaat wandelen, dan kunnen de temperaturen flink verschillen. Met name in ons kikkerlandje kan het ’s ochtends nog heel fris zijn,terwijl overdag de temperaturen flink op kunnen lopen. Ook kan je natuurlijk de pech hebben dat het begint te regenen. Als je een wandelvakantie onderneemt, dan is het fijn als je voorbereid bent op al deze verschillende weersomstandigheden. Trek laagjes aan en kies voor lichte, waterdichte kleding. En hoewel de afritsbroek door de meeste modegoeroes wordt afgezworen, blijft ‘ie heel handig voor die verschillende temperaturen. Kies bovendien voor niet al te felle kleuren; dit kan dieren afschrikken. En dat is zonde als je net een mooie foto van een wild dier wilt maken.
Voor wat betreft de ‘kleding’ van je camera: zorg voor een goede (waterdichte) beschermhoes en laat je camera niet te lang in de zon liggen.

Ga vroeg op pad
Naast dat het fijn is dat je genoeg tijd hebt om je route te lopen én foto’s te maken, is de ochtend een van de mooiste tijdstippen van de dag om foto’s te maken. Men noemt dit ook wel ‘het gouden uurtje’: dit uurtje zorgt ’s ochtends bij zonsopgang en ’s avonds bij zonsondergang voor de perfecte belichting. Door vroeg op pad te gaan zorg je er niet alleen voor dat je dit uurtje mee kunt pakken, maar kun je bovendien heel relaxt je route lopen, zodat je onderweg tijd hebt voor fotografie, picknicken en uitrusten. Bovendien kun je vroeg in de ochtend veel wilde dieren spotten, die je overdag niet zo snel zou zien.

reis

Speel met de instellingen van je camera
Om de hele dag door goede foto’s te kunnen maken, moet je de instellingen van je camera regelmatig aanpassen. Door bijvoorbeeld te kiezen voor een groot diafragma, kun je een object zeer scherp fotograferen tegen een vage achtergrond. Ook zal je gedurende de dag je witbalans zo af en toe aan moeten passen. ’s Ochtends heb je immers ander licht dan rond een uur of twaalf overdag. Op dat tijdstip kies je voor een witbalans van ongeveer 5000 tot 6500K, terwijl je ’s avonds – tijdens het gouden uurtje – kiest voor een lagere waarde van rond de 3000 tot 4000 K. Een andere instelling waarmee je kunt spelen is de sluitertijd. Op het moment dat je kiest voor een langere sluitertijd, dan is het wel verstandig om een statief te gebruiken (anders wordt de foto al snel bewogen). Een lange sluitertijd zorgt ervoor dat beweging verdwijnt en grote oppervlakten ‘gladder’ worden. Dat geeft een mysterieus effect aan de foto.

Geniet!
Het is natuurlijk heel verleidelijk om de hele dag door foto’s te maken en met je camera bezig te zijn. Maar uiteindelijk is het wel vakantie en moet je dus ook volop kunnen genieten van al het moois dat je tegenkomt in de natuur. Wees je dus ook bewust van je omgeving en voorkom dat je aan het eind van de vakantie al dat moois alleen door de lens van je camera hebt gezien!