Of je nu in de herfst op het strand van Texel staat of in de volle zon op een bounty eiland in de Caribische zee: strandfoto’s zijn altijd leuk. Niet alleen omdat er zo ontzettend veel dingen zijn die je kunt fotograferen, maar ook omdat je op ieder tijdstip van de dag weer andere foto’s krijgt. CEWE geeft je tips voor een dagje strand(fotografie).

kinderen spelen in het water aan het strand

1. De juiste instellingen
Op het strand is het – met name overdag en in de zomer – over het algemeen vrij licht. Het is daarom verstandig om voordat je naar het strand gaat de instellingen van je camera aan te passen. De ISO-waarde is een getal dat aangeeft hoe snel de sensor reageert op het licht dat door de lens op de sensor valt. Met een lage waarde duurt het relatief lang om een foto te maken; met een hoge waarde maak je relatief ‘snel’ een foto. Op het strand is veel licht, waardoor je kiest voor een lage ISO-waarde.

2. Beweging fotograferen
Een dagje strand met het hele gezin is natuurlijk heerlijk. Badlakens, proviand, emmertjes en schepjes mee en je kunt met gemak een hele dag op het strand vertoeven. Het leukste is natuurlijk om deze dag vast te leggen als herinnering voor later. Maar de kinderen hebben echt geen tijd voor foto’s, die willen over het strand rennen en springen! En dus is het zaak om beweging goed te kunnen fotograferen. Een van de handigste tips voor het fotograferen van beweging is om je camera te focussen op het object dat je wilt fotograferen en het knopje half in te drukken. Op het moment dat je de kinderen (of iets anders bewegends) scherp in beeld hebt op de manier zoals jij wilt, druk je het knopje volledig in. Frustreer je niet als het niet in één keer lukt, je hebt immers de hele dag de tijd!

3. Water fotograferen
Natuurlijk wil je tijdens een dagje strand ook de zee vastleggen. Een bootje in de verte of een boei even van de kust: het zijn de bijzondere zeefoto’s die ook leuk zijn om af te drukken en bijvoorbeeld thuis in een fotolijstje te doen. Wil je de golven fotograferen, dan is het belangrijk om gebruik te maken van een snelle sluitertijd. Door een snelle sluitertijd in te stellen, kun je de druppels van het zeewater heel nauwkeurig vastleggen.

4. Gebruik de horizon
De horizon is het punt waar het water en de lucht elkaar raken. Door het object dat je wilt fotograferen voor deze horizon te zetten, krijg je een prachtige compositie. Zorg ervoor dat je de horizon recht in beeld hebt; een scheve horizon is immers nogal vreemd. Je kunt de horizonfoto direct vanaf het strand nemen, maar bijvoorbeeld ook vanaf een duin. Speel met de horizon door te variërend in de verdeling van het strand, de zee en de lucht.

zonsondergang

5. Zonsondergang
Gaat de zon onder, maar heb je het gevoel dat je nog lang niet naar huis wilt? Blijf dan nog even lekker plakken; de zonsondergang is immers prachtig om te fotograferen, zelfs als er wolken in de lucht zijn. Door de witbalans aan te passen (bijvoorbeeld door voor de automatische instelling ‘bewolkt’ te kiezen) kun je spelen met de gloed van de zon in je foto.

Tip: fotografeer de silhouetten van de kinderen die nog aan de kustlijn in het water spelen. Door nog even te spelen met de prachtige gloed van de ondergaande zon, kun je die heerlijke dag op een ontspannen manier afsluiten; of je nu op het strand van Texel of op dat prachtige bounty eiland bent.

Geniet ervan!