Als je van plan bent om een wereldreis te gaan maken, dan is dat iets dat je waarschijnlijk maar één keer in je leven gaat doen. Een bijzondere periode dus, waarin je geweldige avonturen beleeft. Van al die gebeurtenissen wil je natuurlijk een mooie en blijvende herinnering maken. CEWE geeft je een aantal fotografietips voor op reis, waarmee je na je wereldreis een prachtig fotoboek kunt maken.

shutterstock_189007031

Voorafgaand aan je wereldreis
Als je op reis bent wil je snel kunnen reageren als zich een bijzondere of mooie situatie voordoet. Ben je niet bekend met je camera, dan is de kans groot dat je mooie fotografiekansen mist, doordat je ter plekke nog met de camera moet prutsen om de juiste instellingen te vinden. Zorg er daarom voor dat je, voordat je op reis gaat, je camera goed hebt leren kennen. Ga thuis alvast foto’s maken van mensen, de natuur en in steden en varieer met licht en tijdstippen, zodat je weet welke instellingen voor welke situatie geschikt zijn. Fotografeer ook een keer bij nacht; in veel landen is het veel eerder donker dan bij ons, waardoor je waarschijnlijk ook vaak in het donker moet fotograferen.

Fotodagboek
Tijdens een wereldreis is iedere dag bijzonder. Dat besef kun je nog wel eens kwijtraken, met name als je langer dan twee maanden weggaat: voor je gevoel heb je alle tijd en kun je nog foto’s genoeg maken. Toch is het leuk als je na afloop van je reis kunt terughalen waar je welke dag bent geweest. Door iedere dag een foto te maken en een kleine notitie te maken van wat je die dag hebt gedaan, waar je bent geweest en wie je hebt ontmoet, verklein je de kans dat je dingen van je reis gaat vergeten. Bovendien heb je op die manier mooi materiaal voor in je fotoboek.

Mensen fotograferen
Op reis leer je andere culturen en nieuwe mensen kennen. Je komt mensen tegen met bijzondere verhalen of gebruiken. Als je iemand op de foto wilt zetten is het wel zo netjes om te vragen of diegene daar geen problemen mee heeft. Verplaats je maar eens in de ander; zou jij het fijn vinden als een wildvreemde jou zomaar en zonder te vragen fotografeert? Soms doet zich een situatie voor waarin je liever niet eerst wil vragen of iemand er bezwaar tegen heeft om op de foto gezet te worden. Bijvoorbeeld omdat iemand druk bezig is met een bepaalde activiteit of omdat de interactie tussen een groepje mensen de situatie juist fotowaardig maakt. Maak de foto dan gewoon, maar laat ‘m achteraf wel zien, zodat je mensen de gelegenheid geeft om er iets van te vinden. Vertel er ook bij wat je met de foto gaat doen. Met name als mensen het vervelend vinden dat je een foto hebt gemaakt, dan stelt het ze misschien gerust dat ze alleen in een fotoboek van jou zelf terecht komen en niet op het internet belanden.

Nog een tip als je mensen fotografeert: stel scherp op de ogen! Dit is het belangrijkste onderdeel van het gezicht. Door op de ogen scherp te stellen, verdwijnen details naar de achtergrond en wordt de aandacht direct naar het belangrijkste onderdeel van het gezicht getrokken.

Basisles compositie
In de fotografiewereld zijn er een aantal basisregels. De basisregel voor compositie is dat je het beeld waarvan je een foto wilt maken opdeelt in drie horizontale en drie verticale lijnen. Veel camera’s hebben hiervoor een speciale functie. Door het object dat je wilt fotograferen op een kruising van de lijnen te zetten, creëer je de juiste compositie.

Wees creatief
Tijdens je reis kom je waarschijnlijk ook op de wat toeristische plekken terecht. Je wilt immers het Vrijheidsbeeld in New York, de Angkor Wat in Cambodja of de Chinese muur niet missen. Toeristische plekken betekent ook: veel mensen. Dit zijn mensen die je – in tegenstelling tot de locals – liever niet op de foto zet. Probeer daarom van tevoren uit te zoeken wat de minder drukke tijdstippen zijn van de toeristische trekpleister, zodat je de beste foto’s kunt maken van de bezienswaardigheid, zonder dat er iemand door je beeld sjouwt. Wees daarbij creatief. Er zijn waarschijnlijk al talloze mensen voor jou geweest die de foto vanuit hetzelfde perspectief hebben genomen. De kunst is om het object op een bijzondere manier vast te leggen. Focus op details en wissel van perspectief.

Zet jezelf op de foto
Natuurlijk is het leuk om mooie bezienswaardigheden en bijzondere mensen te fotograferen. Maar als je in je eentje bent, kan het zomaar zijn dat je jezelf vergeet te fotograferen. Zorg er daarom voor dat je ook jezelf regelmatig op de foto zet. Tegenwoordig heb je natuurlijk die handige selfie sticks. Ook kun je vragen of iemand anders jou even op de foto wil zetten. Wissel bovendien mailadressen uit met de mensen die je hebt ontmoet; zo kun je later nog eens foto’s met elkaar uitwisselen. Zo heb je niet alleen foto’s van je omgeving, maar is het ook duidelijk dat jij degene bent die al die mooie foto’s heeft gemaakt ;-).

Je reis in een CEWE FOTOBOEK
Eenmaal terug heb je natuurlijk duizenden foto’s die je het liefst allemaal in een fotoboek stopt. Wacht daarom even met het ontwikkelen van een fotoboek. Als je nog maar net terug bent van je reis, zit je nog vol van al je avonturen. Het is dan lastiger om een objectieve selectie van de mooiste foto’s te maken, dan wanneer je een maandje terug bent. Wat ook helpt: vraag iemand die niet mee was op reis om mee te helpen een selectie te maken van je foto’s. Je hebt zelf zoveel verhalen bij de foto’s, waardoor je soms niet objectief kunt beoordelen of een foto goed genoeg is om in je CEWE FOTOBOEK te plaatsen. Een ander kan je helpen om een betere selectie te maken.

cewe cover 3

Neem de tijd
Hoe leuk het maken van een fotoboek van je reis ook is: het is teveel om even snel op een avond te doen. Neem daarom de tijd voor het ontwerpen van je boek. Plan bijvoorbeeld een vaste avond in de week dat je aan je boek werkt. Zo voorkom je dat je het boek gaat afraffelen en blijf je er plezier in hebben. Met de software van CEWE kun je je boek gewoon tussentijds opslaan. Pas als jij vindt dat hij helemaal perfect is, stuur je ‘m in! Gebruik de notities die je tijdens je reis hebt gemaakt voor het schrijven van leuke verhalen bij de foto’s. Sommige foto’s zeggen je later misschien niet zoveel meer, maar als je het verhaal erbij leest, kun je de situatie zo weer naar boven halen.

Geniet van je reis!