Vakantie betekent voor iedereen wat anders. De een ligt het liefst drie weken lang horizontaal op een strandbedje in de zon, de ander houdt ervan om actief de omgeving te gaan bezichtigen. Snorkelen en duiken is voor zowel voor de actieve als voor de minder actieve vakantieganger een leuke bezigheid. In het water met een snorkel op of complete duikuitrusting aan, waan je je in een rustgevende en compleet andere wereld. En dat wil je natuurlijk zo goed mogelijk vastleggen! CEWE geeft je tips voor de mooiste duik- en snorkelfoto’s.

De camera

Nu duik je natuurlijk niet direct met je mooiste camera het water in (tenzij deze geschikt is voor onderwaterfotografie). Gelukkig zijn er

wegwerpcamera´s speciaal voor onderwaterfotografie te koop. Ook kun je kiezen voor een onderwaterzak voor om je camera. Dit zijn goedkope oplossingen waarmee je prima foto’s kunt maken tot drie meter diep. Verwacht echter niet al teveel van de kwaliteit; voor simpele snorkelfoto’s werken deze oplossingen prima, maar wil je écht mooie foto’s maken, dan moet je toch voor de duurdere oplossing gaan. Wil je écht mooie foto’s maken van je duik- en snorkelavonturen, dan kun je kiezen voor een camera die geschikt is voor onderwaterfotografie. Er zijn diverse merken die deze camera’s verkopen. Ook kun je kiezen voor een speciale behuizing om je bestaande camera heen. Er zijn behuizingen voor ‘gewone’ digitale camera’s, maar zelfs voor je spiegelreflexcamera kun je een onderwaterbehuizing aanschaffen. Laat je hierover goed informeren, want er zit behoorlijk veel verschil in de kwaliteit.

De juiste instellingen

Ga je foto’s maken van het duiken of snorkelen en heb je een geavanceerde camera, dan zijn er een aantal instellingen waar je rekening mee moet houden. De belangrijkste instelling is de witbalans; daarmee zorg je ervoor dat de kleuren zo kloppend mogelijk zijn met de daadwerkelijke situatie. De witbalans bepaalt namelijk hoe koel of warm een foto wordt. Doordat je onder water ander licht hebt dan boven water, zullen je foto’s anders uitpakken als je niets aan deze instelling verandert.

De witbalans kun je automatisch door je camera laten instellen (de meeste camera’s bieden voorgeprogrammeerde instellingen zoals zon, bewolkt, schaduw, gloeilamp, tl-licht en flits), maar bij het duiken en snorkelen is het handiger om de witbalans handmatig in te stellen. Dat doe je door onder water een witte kaart tussen het onderwerp en je fototoestel te plaatsen. Zorg ervoor dat de witte kaart het gehele beeld vult en bepaal vervolgens de witbalans. Hoe je die witbalans instelt is bij iedere camera weer anders, dus lees voordat je het water ingaat de handleiding van je camera, zodat je weet welke knop je moet hebben. Wil je écht mooie foto’s maken, dan werkt het handmatig instellen van de witbalans beter dan een voorgeprogrammeerde instelling.

Ga je diep onder water, dan helpt de witbalans slechts voor een gedeelte. Hoe dieper je onder water bent, hoe donkerder het er immers is. De witbalans kan dat niet meer compenseren en dus moet je voor foto’s die je op een diepte van meer dan 10 meter maakt, een flits gebruiken.

Handigheidjes

Als je niet zo diep onder water bent, dan kun je gebruik maken van de belichting van de zon. De mooiste foto’s maak je als de zon het object verlicht. Heb je de keuze, zorg er dan dus voor dat het object in het licht van de zon staat. Maak je een foto waarbij de zon achter het object valt, dan wordt de foto vele malen donkerde. Zoals gezegd kun je ook gebruik maken van een flitser, als je wat dieper onder water bent. Zorg er in dat geval voor dat je wel dicht op het object zit, dan werkt de flitser het beste. Helaas heb je wel te maken met ‘stofjes’ in het water, die dan ook worden belicht. Zolang je zonder flitser kunt fotograferen, dan is dat de beste manier om foto’s te maken van het pracht en praal onder water.

Blijf relaxed

De vissen, schildpadden en andere onderzeese dieren die je tegenkomt, schrikken van snelle bewegingen. Zorg er daarom voor dat je zo rustig mogelijk in het water ligt, dan heb je de meeste kans op het maken van een mooie foto. Je rustig voortbewegen onder water komt ook de omgeving ten goede. Wees je ervan bewust dat je met je uitrusting dingen kapot kunt maken. Zonde als je met je flipper langs dat mooie koraal komt en het daardoor beschadigt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling van je onderzeese avonturen!

Heb je mooie snorkel- en duikfoto’s gemaakt? We zijn erg benieuwd naar het resultaat! Deel ze dan ook gerust met ons via de Facebookpagina van CEWE!