De prijsuitreiking van de CEWE Photo Awards, made in Belgium De prijsuitreiking van de CEWE Photo Awards, made in Belgium

Twee dagen voor het begin van de zomer en één dag na de klinkende overwinning van de Belgen tegen Ierland, verzamelden we met meer dan 150 fotografieliefhebbers in het statige decor van Tour&Taxis in Brussel. Mooi weer, de euforie van het EK én een gezonde spanning bij de kandidaat-winnaars, meer was er niet nodig om ook van deze editie van de prijsuitreiking van de CEWE Photo Awards opnieuw een absolute voltreffer te maken.

“Made in Belgium” was het thema en dat bracht alvast het allerbeste in jullie naar boven: van bier en chocolade over mode en surrealisme tot de prachtige plekjes die ons land rijk is… Meer dan 1.200 inzendingen mochten we ontvangen voor deze 3de editie van de CEWE Photo Awards. En dat zorgde er dus voor dat de jury opnieuw voor een bijna onmogelijke taak stond: eerst de inzendingen terugbrengen tot 120 genomineerden en uit die selectie uiteindelijk de 10 winnende foto’s aanduiden.Om 12u30 maakte Baudouin Verscheuren, managing director van CEWE Benelux, het juryrapport bekend. Een jury die was samengesteld uit Erik Derycke, hoofdredacteur van Shoot Magazine, Rob Mitchell, professioneel fotograaf uit Londen, François Walschaerts, freelance fotograaf voor binnen- en buitenlandse agentschappen, en Nathalie Rozak, amateur-fotograaf en grafisch vormgeefster bij CEWE. Opvallend feit: 8 van de 10 winnaars zijn vrouwen. Een bevestiging dat ook vrouwen steeds vaker de weg vinden naar de fotoclub of avondschool. En dat kunnen we alleen maar toejuichen 🙂

Hier volgen de winnaars van 10 tot 1

10 – Pascale Schotte

Voor deze verpleegkundige is fotografie niet alleen een passie en een hobby, ze heeft er ook haar zelfstandig bijberoep van gemaakt. Ze houdt van landschapsfotografie en trekt er graag op uit aan zee. De jury prees haar voor ‘het prachtige licht en de mooie kadrering’.

10de plaats

9 – Wido Vandenberghe

Een iconisch beeld uit Brussel dat dan ook door een politie-inspecteur uit Schaarbeek gemaakt werd. Hij maakte de foto tijdens een uitstap met de avondschool waar hij fotografie volgt. De jury viel voor ‘dit boegbeeld in België waar iedereen foto’s maakt. België bekeken door de GSM.’

9de plaats

8 – Boudewijn Debusschere

‘Hoe made in Belgium wil je het hebben? Een prachtige, letterlijke invulling van het thema’, lezen we in het juryrapport. Boudewijn volgt al 4 jaar een fotografieopleiding en eindige vorig jaar 6e op de CEWE Awards.

8ste plaats

7 – Silvie de Pooter

Deze Antwerpse studente fotografie maakte haar foto in het kader van haar schoolopdracht. Ze weet nog niet of ze geslaagd is, maar de jury vond haar foto alvast super geslaagd.

7de plaats

6 – Sara Smeekens

Sara kon jammer genoeg niet op de prijsuitreiking aanwezig zijn. De jury was in elk geval gecharmeerd door haar ‘archetypische foto van een typisch Belgisch café’.

6de plaats

5 – Sonja Chappelle

Deze administratief verantwoordelijke en graficus maakte haar winnende foto tijdens een vakantie-uitstap in de abdij van Orval. De jury was enthousiast over ‘de toffe retro sfeer door de belichting en kleurtoon’.

5de plaats

4 – Iene Mesotten

Ook Iene moest zich laten verontschuldigen. De jury prees haar voor de ‘mooi vastgelegde foto in een goede uitsnede van een typisch Belgisch straatbeeld’. En voegde er met een knipoog aan toe ‘bonuspunten voor de bloemetjesschort’. 😉

4de plaats

3 – Carine Gillis

Carine werkte tot aan haar pensioen op het Ministerie van Sociale Zaken. Nu heeft ze ook volop tijd om met haar passie voor fotografie bezig te zijn. En pareltjes van foto’s te maken. Haar winnende foto maakte ze voor haar eindwerk op de avondschool. ‘Mensen die mensen bekijken, samen maar toch eenzaam op café,’ lezen we in het juryrapport.

3de plaats

2 – Mieke Lepez

Mieke volgt fotografie op dezelfde avondschool als Carine. De jury was onder de indruk van haar ‘typisch Belgisch straatbeeld, op weg naar nergens. De Belgische realiteit.’

2de plaats

En the winner is… Marleen Blieck
Marleen werd vertegenwoordigd door vrienden, maar kon uiteindelijk toch via telefoon haar vreugde delen meteen na de prijsuitreiking. Haar man maakt al meer dan 40 jaar foto’s en 3 jaar geleden besloot Marleen om ook lessen te volgen. Zodat ze ook haar eigen kijk op de dingen kon geven. En dat viel in de smaak bij de jury: ‘Oud & nieuw gecombineerd. Er is veel te zien op de foto en veel kleur! Het biertje op de voorgrond maakt de foto compleet. Mooie kadrering.’

winnaar

 

 

 

 

Een gedachte over “De prijsuitreiking van de CEWE Photo Awards, made in Belgium”

  1. Proficat aan ons bestuurslid Marleen, van de Kon. fotoclub Westhoek Veurne. Verleden jaar behaalde ik de eerste prijs, de reis naar Bodrum. Marleen zal ongetwijfeld in de wolken zijn met haar eerste prijs.
    Onze fotoclub dus al twee maal in de prijzen!
    Ludo Tyteca, secretaris KFW.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *