De scherptediepte geeft aan welk deel van je foto scherp is. Bij een grote scherptediepte, zie je zoveel mogelijk scherp in een foto. Is de scherptediepte klein, dan gaat de focus naar een klein(er) gebied in je foto. Door hiermee te spelen kun je leuke, creatieve foto’s maken en dat is niet eens moeilijk!

shutterstock_259955768Er zijn verschillende factoren die de scherptediepte bepalen, zoals de brandpuntsafstand, de afstand tot je onderwerp en de grootte van je diafragma (lees in deze blog meer over de technische kant van het diafragma). Vooral die laatste is makkelijk om mee te werken en geeft een goed resultaat, vandaar dat we daar nu op ingaan.

Op de foto hierboven is weinig scherptediepte; er is maar een klein gebied in de foto scherp. Door een foto op deze manier te maken, gaat alle focus van de kijker automatisch naar de cactus op de voorgrond, maar tegelijkertijd zorgt het voor een beetje nieuwsgierigheid naar de plantjes op de achtergrond. Je bereikt dit effect door een klein diafragma te gebruiken. Dit is het f-getal op je camera, bij klein kun je denken aan een cijfer onder de 8.

shutterstock_382498837

Wil je juist een foto maken waarbij de achtergrond ook scherp is, en je zoveel mogelijk te zien krijgt, dan maak je gebruik van een hoge diafragmawaarde. Dit wordt veel gebruikt bij landschapsfoto’s, omdat je dan graag wilt er veel te zien is. Zoals je op de foto hierboven kunt zien, wil dat niet zeggen dat je een ‘platte’ foto krijgt. Zeker als je gebruik maakt van een onderwerp op de voorgrond dat de aandacht trekt, ontstaat er vanzelf dieptewerking.

Overigens zie je op de foto hierboven dat niet alles even scherp is. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat je camera ergens op scherpstelt, maar ook met het feit dat de objecten op de achtergrond nu eenmaal verder weg zijn, en dus niet zo scherp te zien zijn. Probeer gewoon uit wat je camera kan, en welke effecten je krijgt bij verschillende diafragmawaardes.

Daarnaast kun je (bij veel camera’s) ook nog spelen met het punt waarop je camera scherpstelt. Als je dit combineert met een kleine scherptediepte, krijg je een foto waarop een bepaald punt scherp is, terwijl alles eromheen wat waziger is. Je hoeft hierbij niet voor een scherpe voorgrond/wazige achtergrond te gaan, maar je kunt een willekeurig punt op de foto kiezen. Dat betekent dat je zelfs de achtergrond scherp kunt fotograferen, terwijl je de voorgrond wazig hebt. Of je stelt scherp op dat leuke hoedje, zodat ie extra opvalt tussen de anderen! 🙂

shutterstock_103885466