Op het moment lijkt een winter met sneeuw en ijs nog ver weg, maar in België weet je het nooit, dus misschien staan we over een maand wel tot onze knieën in de sneeuw. Mocht dat het geval zijn, vergeet dan niet je camera mee te nemen, want sneeuw levert mooie plaatjes op. Maar ook als het iets minder winters is, kun je in de kou mooie foto’s maken. We zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

shutterstock_67963909

Gebruik het licht
In de winter heb je prettig licht om te fotograferen. Omdat de zon minder sterk is, kun je bijvoorbeeld eens proberen om een mooie foto met tegenlicht te maken, grote kans dat het lukt! Doordat de zon (als ie schijnt) eigenlijk de hele dag laag staat, krijg je grote lange schaduwen. Gebruik deze om lijnen in je foto’s te creëren. Je kunt met de combinatie van schaduwen en tegenlicht extra diepte en reliëf in je foto brengen.
Daarnaast biedt de winter door de kortere dagen wat meer mogelijkheden om te fotograferen bij zonsopgang of -ondergang. Je hoeft er niet eens heel vroeg je bed voor uit om de mooie roze, oranje of rode luchten te kunnen zien. Zeker als er kou in de lucht zit, wil je deze bijzondere momenten eigenlijk niet missen.

Lekker dichtbij
Als het flink gevroren heeft, kan de wereld er ook zonder sneeuw ’s ochtends behoorlijk wit uitzien; alles is voorzien van een dun laagje rijp. Met deze kleine ijskristallen kun je de mooiste foto’s maken, zeker als je ze van dichtbij fotografeert. Dit kan bijvoorbeeld met de macro-stand van je camera. Zoom eens in op een takje of plantje vol rijp, dat ziet er echt bijzonder uit.
Na een koude nacht kun je ook op zoek gaan naar ijsbloemen; deze vormen zich op koude ruiten, bijvoorbeeld van een oude schuur of heel koude zolder. Je zult verbaasd staan van de verscheidenheid aan vormen die je op zo’n raam kunt tegenkomen. Ook hierbij geeft een foto die van dichtbij genomen is de mooiste resultaten.

shutterstock_105437558

Voeg kleur toe
Een keerzijde van de winterse pracht is het gebrek aan kleur. Als alles wat je ziet bedekt is met een laagje sneeuw of rijp, krijg je algauw foto’s die een beetje grauw-grijs ogen. Hier kun je meerdere dingen aan doen. Ten eerste kun je de instellingen van je camera aanpassen; in de meeste gevallen zal je camera een foto met veel sneeuw en wit erop gaan onderbelichten, waardoor de foto grijzer wordt. Als je de foto overbelicht (dan kan ook nog naderhand, als je de foto gaat bewerken), komt het witte van de sneeuw er helderder uit te zien.
Daarnaast kun je er ook voor kiezen om kleur in je foto toe te voegen, door ervoor te zorgen dat er een kleurrijk detail op je foto staat. Dat kan vanalles zijn; van een felgekleurde winterwant tot een rode wegwijzer of een geparkeerde fiets. Juist doordat de kleur in je foto verder ontbreekt, zal zo’n detail extra aandacht trekken.

Mysterieuze mist
Vaak hebben we de neiging om een foto die scherp of onduidelijk is, niet zo mooi te vinden. Maar je kunt er ook juist naar op zoek gaan! In de winter heb je vaak dagen waarop het mistig of nevelig is. Met een beetje geluk komt de zon er doorheen, waardoor je prachtige, mysterieuze beelden krijgt. Door de weerkaatsing van het zonlicht in de waterdruppeltjes, krijgen deze foto’s vanzelf een gelige gloed, die een warme kleur aan de foto toevoegt.
Wil je eens wat bijzonders proberen? Maak dan op zo’n mistige dag ook eens een aantal foto’s in sepia of zwart-wit. Dat geeft een uniek resultaat.

Praktische raad
Trek je er op een koude dag op uit met je camera, dan is een beetje voorbereiding wel handig. Zorg ervoor dat je goed ingepakt bent, want als je fotografeert sta je veel stil, waardoor je het eerder koud krijgt. De keuze van handschoenen is wat lastiger, omdat je met dikke wanten onmogelijk je camera kunt bedienen. Er zijn handschoenen ‘zonder vingers’ of misschien vind je het handig om twee paar handschoenen mee te nemen; een dun paar om te fotograferen en een dik paar om je handen op te laten warmen 🙂
Wees daarnaast ook zuinig op je camera; ook die voelt dat het kouder is. In sommige gevallen betekent dit dat batterijen eerder leeg zullen zijn of dat je camera zelfs wat trager wordt, in andere gevallen merk je er weinig van. Zorg er in elk geval voor dat de camera niet nat wordt als het sneeuwt.
Ben je weer thuis, laat de camera dan even ‘op temperatuur’ komen in de hal of een andere koele plek. Als je de koude camera gelijk meeneemt naar de woonkamer met open haard, kan er door het temperatuurverschil condensatie ontstaan in je camera. Dat wil je natuurlijk liever voorkomen.

Ben je erg benieuwd naar je foto’s, dan kun je eventueel het geheugenkaartje alvast uit je camera halen. Kun je toch voor de open haard gaan zitten en je foto’s bekijken 😉shutterstock_118540381