Ze maken de wereld een beetje mooier, vrolijker en kleurrijker. Bloemen zijn dan ook altijd een geliefd onderwerp om te fotograferen. Of het nou gaat om een veld vol, het bloesem aan de bomen of een fraaie bloem in de tuin, dankzij hun prachtige vormen en kleuren hebben ze een grote aantrekkingskracht op ons. Maar hoe kun je bloemen op hun mooist vastleggen? Wij hebben tips.

Bloemen fotograferen

Ga voor het beste moment
Er zijn eigenlijk drie goede momenten om foto’s van bloemen te maken. Zo doen bewolkte dagen het goed, omdat de schaduwen dan zachter zijn en je hebt geen last van het krachtige zonlicht dat kan zorgen voor fletse bloemenkleuren. Wil je wel graag op zonnige dagen bloemen fotograferen? Dan kun je dat het beste doen tijdens het gouden uur, ’s morgens vroeg of aan het einde van de dag. De positie van het zonlicht kan daarbij een groot verschil in sfeer maken. Onderstaande foto is gemaakt met tegenlicht, waarbij de zon bijna onder ging.

Bloemen fotograferen

Of pak je camera erbij net na een regenbui! Terwijl de lucht nog bewolkt is en de regendruppels op de bloembladen staan, kun je de meest prachtige foto’s maken! Zeker met behulp van een macrolens. Vergeet in dat geval je statief niet.

Bloemen fotograferen

Zorg voor de juiste scherptediepte 
Wanneer je een bloem met een kleine scherptediepte fotografeert, creëer je een duidelijke focus in de foto. (Zie foto hierboven) Zo geef je de foto gelijk meer rust. Maar wanneer je een bloemenveld fotografeert, kun je dat natuurlijk prima doen met een grote scherptediepte, omdat je het bloemenveld nu kunt vergelijken met een landschap.

Bloemenveld fotograferen

Kies een creatief standpunt
Foto’s van bloemen die je vanuit een staande positie neemt, zien er al snel saai uit vanwege het bekende gezichtspunt. Bovendien gaat er veel diepte verloren wanneer je bloemen van bovenaf fotografeert. Wil je interessantere bloemenfoto’s maken? Maak de foto’s dan uit een niet alledaagse hoek. Ga door je knieën, zodat je de bloem recht van voren of iets van onderen kun fotograferen.

Bloemen fotograferen

Wanneer je er nu voor zorgt dat het zonlicht van achteren door de doorzichtige blaadjes schijnt, geeft dat een prachtig effect.

Bloemen fotograferen

Probeer ook eens de onderkant van een bloem te fotograferen. Ook dat kan mooie resultaten opleveren.

Bloem van onderen fotograferen

Waait het? 
Als het waait is het vaak lastig voor de camera om scherp te stellen. Maar je kunt die vervelende wind op verschillende manieren proberen te handhaven. Eén manier is om de steel van de bloem met één hand vast te houden, terwijl je met de andere hand fotografeert. Kies vervolgens de compositie zo dat je vingers niet zichtbaar zijn. Of zet je camera op stand S, zodat je zelf de sluitertijd van de camera kunt bepalen en de camera zelf de rest van het werk doet om de juiste belichting te krijgen. Stel de sluitertijd op 1/250 seconde of hoger in, zodat de door de wind veroorzaakte beweging wordt bevroren. Dit werkt eigenlijk altijd, tenzij het echt stormt.

Snelle sluitertijd bloemen

Heb jij nog een goede tip voor het fotograferen van bloemen? We horen het graag!