Bij close-up of macrofotografie denken we al gauw aan bloemen, planten en insecten. Leuk om te fotograferen, vooral nu het mooie weer er aankomt. Maar ook andere onderwerpen kunnen enorm fascinerend zijn wanneer je ze van heel dichtbij fotografeert.  Soms worden ze zelfs bijna onherkenbaar, dus dat kan heel abstracte beelden opleveren. Kruip eens heel dicht op je onderwerp en er gaat een wereld voor je open!

Macrofotografie

Je hoeft niet ver weg
Het mooie van macrofotografie is dat je dingen kunt laten zien die je normaal gesproken niet ziet. Macrofotografie is bovendien heel dichtbij. Je hoeft niet perse naar een bijzondere plek hoeft om een bijzondere foto te kunnen maken. De meest interessante onderwerpen vind je gewoon in en rond het huis.

Kader je onderwerp in
Hoe minder in beeld, hoe krachtiger het beeld. Dat geldt vast en zeker voor close-up foto’s. Storende elementen, hoe klein ook, kunnen namelijk al snel de aandacht van het onderwerp afleiden. Daarom is het slim om je onderwerp sterk in te kaderen. Zo heb je weinig last van een afleidende omgeving en je foto krijgt zo automatisch veel meer zeggingskracht!

Macrofotografie

Laat je ogen wennen
Wanneer je je gaat bezighouden met macrofotografie zal je merken dat je heel anders gaat kijken naar de wereld om je heen. Je gaat je verdiepen in de wereld van het kleine, van de details. Buiten sta je de helft van de tijd voorover gebukt te speuren naar boeiende onderwerpen en opeens zie je overal mooie patronen en structuren, waar je eerder misschien alleen het geheel zag. Ook ritme en herhalingen zorgen vaak voor aansprekende foto’s. Zie je nog niet direct overal een foto in? Dat kan heel goed, je ogen moeten nog wennen aan die ‘andere wereld’.

Macro

Door de knieën
Om in de macrowereld door te dringen, zal je regelmatig door de knieën moeten om op gelijke hoogte met je onderwerp te komen. Zo kun je werkelijk contact maken. Bij een hoger standpunt dan het onderwerp fotografeer je bovendien de dichtbijgelegen achtergrond mee, waardoor je onderwerp niet vrijkomt. En dat is nu juist één van de mooiste aspecten van macrofotografie: die beperkte scherptediepte.

Bloem macroEen statief is erg handig. Hiermee kun je heel precies bepalen waar de scherpte komt te liggen en sluit je uit dat je camera beweegt tijdens het afdrukken.

Het verschil tussen macro en close-up fotografie
Als we iets van dichtbij fotograferen wordt dit al snel bestempeld als macrofotografie. Maar klopt die term eigenlijk wel? Of is het eigenlijk gewoon een close-up foto? Het verschil tussen een macro foto en een close-up is de vergrotingsschaal. Close-up fotografie loopt tot 1:1 vergroting en macrofotografie begint bij 1:1 tot 10:1 vergroting. 1:1 Vergroting betekent dat 1 cm in het echt 1 cm in verhouding met je beeldchip is. Omdat veel camera’s een macrostand hebben, wordt er al gauw gesproken over macrofoto’s terwijl het dus eigenlijk close up foto’s zijn. ‘Dichtbij fotografie’ is daarom ook een veelgebruikte term.

Microfotografie
Er bestaat ook nog zoiets als microfotografie. Dat zijn foto’s van dingen die je met het blote oog niet meer kunt waarnemen en dit wordt gedaan met behulp van een microscoop. Micro fotografie begint bij een vergroting van meer dan 20x.

Maar laten wij het lekker houden bij ‘dichtbij fotografie’. Heb jij nog een goede tip? Laat het ons vooral weten, vinden we leuk!