Natuurlijk wil je dat beroemde bouwwerk op de foto zetten. Maar de uitdaging is om dat op een verrassende manier te doen. Zo voorkom je dat je dezelfde foto’s maakt als ieder ander. Laat het gebouw daarom eens niet het onderwerp van de foto zijn, maar maak bijvoorbeeld een foto van je fotograferende vriendin met het gebouw op de achtergrond. En zo zijn er nog veel meer manieren om verrassende foto’s te maken. Kijk en lees mee.

Verrassende foto's

1. Maak gebruik van slecht weer
Je zou het misschien niet 1-2-3 denken, maar die vervelende regen kan echt de meest prachtige en sfeervolle plaatjes opleveren. Natuurlijk moet je wel even extra voorzichtig zijn met je camera, maar tussen de buien door en met een extra plastic zak kun je er helemaal voor gaan. Let vooral op de plassen water die je tegenkomt. Hier kun je namelijk prachtige reflecties in fotograferen.

Reflectie in plas

2. Kies een thema
Eén foto is leuk, maar wanneer je fotografeert volgens een bepaald thema kun je een mooie fotoreeks maken. Zo krijgt fotograferen opeens een heel andere dimensie. Fotografeer bijvoorbeeld alles van één specifieke kleur en maak er collage van, kies een bepaald getal en fotografeer alles waar je dat getal terugvindt of creëer een reeks silhouetten door al je onderwerpen te fotograferen met tegenlicht.

Fotoserie silhouet

3. Ga voor abstract
Let eens op patronen in je omgeving. Je kunt ze zowel in natuurlijke als in kunstmatige voorwerpen ontdekken. Denk aan een giraf of dat mooie quilt dat je van je moeder kreeg. Fotografeer het van heel dichtbij en zoom eventueel in. Wedden dat je zo een heel verrassende foto maakt?

Zoom in op patronen

4. Let op je standpunt
Misschien geen verrassende tip, wel een doeltreffende: neem een ander standpunt in. De meeste mensen bekijken de wereld vanaf ooghoogte. Voor een creatieve foto wijk je hier dus vanaf. Ga eens op de grond liggen, fotografeer omhoog of draai het beeld 90 graden zodat de horizon opeens compleet anders is. Kortom: zorg dat de wereld er anders uitziet.

Ander standpunt

5. Ga op reis en neem mee…
Neem een knuffel, poppetje of beeldje mee op reis en fotografeer het op verschillende plekken in de wereld – of gewoon in Nederland – en vertel zo een verhaal vanuit dit speelgoed. Zo besteedde fotograaf Adam Schmidt een jaar aan het vastleggen van Danbo’s reis. Waarom? Adam wilde zijn creatieve kant en vaardigheden vergroten. Dit project liet hem opnieuw nadenken over compositie, belichting en de omgeving.

Fotografie Adam Schmidt

6. Hou schaduwen in de gaten
Weet je nog dat je als kind verbaasd kon zijn over je eigen schaduw? Je vond het fantastisch dat je met je handen figuurtjes kon maken op de muur! En hoezo had je opeens van die lange benen? Probeer weer net zo verwonderd naar schaduwen te kijken en leg deze vast wanneer er een bijzonder exemplaar voorbij komt. Het fotograferen van  schaduwen kan zorgen voor een superleuk resultaat, zoals onderstaande creatieve familiefoto!

Schaduw fotograferen

Heb jij nog tips voor verrassende foto’s? We zouden het leuk vinden als je dit met ons deelt en een reactie achterlaat!