Scrappen is ooit over komen waaien uit Amerika en is erg populair geworden, ook in België.  Wat een scrapbook maken zo leuk maakt is dat je foto’s op een heel creatieve en eigen manier in je fotoboek plakt. Maar dat mooi versieren van je fotoboekpagina’s doe je ook heel eenvoudig digitaal! Gewoon met onze fotoboeksoftware. En dat is misschien zelfs nog wel leuker, goedkoper en makkelijker. Niet voor niets wordt ook digitaal scrappen steeds populairder. Bekijk onze voorbeelden en lees hoe je zelf ook van die creatieve pagina’s maakt.

Scrapbook4

Scrappen staat vooral bekend om de vele lagen die je aanbrengt, zoals hieronder ook duidelijk is te zien. Zo is er op de linkerpagina gekozen voor een mooie rustige achtergrond uit de categorie ‘Baby’. Boven en onderaan de pagina zijn hier linten (cliparts) overheen geplaatst uit de clipart-categorie ‘Scrap-ontwerp’ en onder de babyfoto zijn maar liefst 5 lagen aan cliparts geplaatst! De truc is om een opvallende rand aan je foto toe te voegen, zodat deze er echt uitspringt. Door een schaduwrand aan de foto’s en cliparts toe te voegen creëer je bovendien diepte. Bovenop de foto zijn tot slot ook nog een aantal leuke cliparts (uit de categorie ‘Scrap-ontwerp’) geplaatst. Het resultaat is een ontzettend lief en vrolijk geheel!

Scrapbook3

Door het maken van een digitaal scrapbook kun je nóg beter een verhaal vertellen en een gevoel overbrengen dan wanneer je een gewoon fotoboek maakt. Je voegt namelijk allerlei sfeervolle plaatjes en achtergronden toe, alsook creatieve kaders en teksten in verschillende lettertypen.

De plaatjes van de slippers en het gele fototoestel op onderstaande spread komen uit de clipart-categorie ‘Zomer’. Om de foto op de linkerpagina zit een mooi vintage kader (te vinden bij ‘Sjablonen en kaders’). Ook leuk is het werken met transparanten. Zo zie je dat er op de rechterpagina over de grootste foto een geel stuk tape is geplaatst. Deze komt uit de clipart-categorie ‘Scrap-ontwerp’. Vervolgens hebben we deze clipart iets gedraaid en transparant gemaakt. Hoe? Selecteer het plaatje, druk op de rechter muisknop en kies in het menu dat tevoorschijn komt voor ‘Transparantie…’ Wanneer je het bolletje naar rechts beweegt, wordt je clipart (of foto kan ook) steeds minder dekkend.

Scrapbook1

Zo’n digitaal scrapbook leent zich ook enorm goed als jaarboek. Elke gelegenheid vraagt namelijk om een andere sfeer en juist die is zo leuk om te creëren. Zo kun je de achtergronden en cliparts bijvoorbeeld qua kleur aan je foto’s aanpassen. De spreads worden op die manier echt een geheel en je benadrukt de sfeer van de foto’s en het gevoel die ze voor jou met zich meebrengen.

De spread hieronder is bijvoorbeeld op en top winters. Niet alleen vanwege de foto’s, maar ook vanwege de sfeer die is gecreëerd met achtergronden en cliparts. Ook hier zie je weer veel verschillende lagen terug, een kwestie van veel uitproberen. En een groot voordeel van digitaal scrappen: wanneer je niet tevreden bent, heb je de boel zo weer aangepast!

Scrapbook2

Digitaal scrappen moeilijk? Welnee! Er is geen goed of fout. Het is juist superleuk om te doen, dus begin gewoon als je nu enthousiast bent geworden!