Joke de Beer (65) heeft van fotoboeken maken haar hobby gemaakt. Hoewel ze vier jaar geleden nog niets wist van computers en nog geen mailtje kon verzenden, maakt ze intussen de mooiste fotoboeken met onze software. Sinds 2012 heeft ze al vele exemplaren gemaakt. Van mooie reizen maakt ze een reisverslag, ieder jaar krijgt een eigen jaarboek en Joke heeft een prachtig fotoboek gemaakt over het leven met haar man met wie ze als zesjarig meisje al speelde. Daar wilden wij meer van weten!

De fotoboeken van Joke

Kunt u iets vertellen over het fotoboek over het leven van u en uw man?
“Toen ik als zesjarig meisje in Apeldoorn kwam wonen, werd ik meteen door de kinderen in de buurt opgenomen. Daar was ook een jongetje bij, Luc, dat later mijn man is geworden. We hebben altijd met elkaar gespeeld en gingen samen naar school. Later gingen we wel naar verschillende scholen en sportclubs. In 1970 zijn we getrouwd. Het fotoboek ben ik begonnen met de trouwfoto’s van onze ouders, gevolgd door mijn babyfoto’s [1949]. De eerste foto’s van mijn man dateren uit 1950 en vanaf dat moment heb ik de foto’s per jaar samengevoegd. Het is een heel bijzonder boek geworden. Deze loopt tot ons 25-jarig huwelijk, het vervolg moet ik nog maken.”

Fotoboek levensloop

Hoe gaat u te werk wanneer u een fotoboek maakt?
“Ik maak een fotoboek altijd in delen. Ik sla het bestand tussendoor steeds op en ga later weer verder. Als we op vakantie gaan, neem ik mijn laptop ook altijd mee. We gaan meestal van half april tot half mei op kampeervakantie, zo gaan we dit jaar naar Noord-Italië, en omdat de avonden dan nog fris zijn, zitten mijn man en ik ’s avonds binnen en dan begin ik alvast aan mijn fotoboek. De foto’s kan ik meteen bekijken en bewerken en het verhaal zit nog vers in mijn geheugen. Ik schrijf namelijk ook graag over de geschiedenis van een stad of een streek bij de foto’s. Zo zijn we op Cyprus en op Orkney Neolithische opgravingen tegengekomen. Ik schrijf dan bij de foto’s hoe ze zijn ontdekt en hoe de mensen leefden.“

Fotoboek kamperen

“De afgelopen jaren hebben we ook een paar heel bijzondere reizen gemaakt, naar Zuid- Afrika, Namibië en Amerika. Hier heb ik drie aparte reisverslagen van gemaakt. Ik maak altijd graag veel foto’s om het gehele verhaal in een fotoboek te kunnen vertellen. Zoals bijvoorbeeld ook te zien is op onderstaande spread. Hier waren we op safari in Zuid-Afrika. Je ziet een olifant eten in het bos, vervolgens komt hij het bos uit, neemt ons op en loopt door.“

Fotoboek Zuid-Afrika

“Ook heb ik een spread gemaakt met alle verschillende vogels die we tegenkwamen. Ik werk graag met pagina’s die bestaan uit 12 vakken, dat is een pagina-indeling die ik zelf heb gemaakt en daar speel ik vervolgens mee.”

Fotoboek Zuid-Afrika vogels

“Ik weet van tevoren nooit hoe het boek eruit zal komen te zien. Het boek groeit onder mijn handen en omdat ik er lang over doe en telkens terugkijk, verander ik nogal eens de achtergronden. Ik hou van rustige achtergronden waar de foto’s mooi op uitkomen. Ik maak nu altijd een 30×30 boek omdat daarin zowel de horizontale als de verticale foto’s mooi tot hun recht komen. In totaal heb ik al zo’n 20 fotoboeken gemaakt, waaronder ook een paar dunne boekjes van 28 x 21 cm. Maar de meeste XL fotoboeken tellen toch wel zo’n 120 tot 150 pagina’s.”

Heeft u een favoriete achtergrond, sjabloon of effect in het fotoboekprogramma? 
“Ik gebruik alle functionaliteiten uit de software. Alleen de ene meer dan de andere. Ik ben dan ook heel blij met de nieuwe mogelijkheid om een groene duim te plaatsen bij bijvoorbeeld een sjabloon dat ik veelvuldig gebruik. Zo kun je op de spreads zien welk sjabloon ik voor dat boek vaker heb gebruikt, maar ook in andere boeken kan ik dit sjabloon gemakkelijk terugvinden om het vaker te gebruiken. Ook vind ik het fijn dat je gemakkelijk bladzijdes kunt weghalen en invoegen. Dit kan met een linker- of rechterbladzijde, maar ook met een dubbele. De mogelijkheid om de pagina’s onderin  door te schuiven of te wisselen vind ik heel fijn werken.”

Waar haalt u inspiratie vandaan?
“Sinds 2012 kijk ik elke twee weken naar de drie webworkshops van CEWE. Ja, ook altijd naar die van de beginners, want soms hoor ik toch weer iets nieuws, hoe klein ook. En bij de andere twee creatieve webworkshops weet trainer Marius me toch elke keer weer een moment te boeien met wat nieuws of met iets uit de oude doos wat ik helemaal vergeten was. De dingen die hij vertelt, probeer ik altijd gelijk uit.”

Welke fotoboekspread is uw favoriet?
“De spread die ik zelf heel mooi vind is die met de meeuw en de strandwachttoren (zie onderstaand). Marius heeft tijdens een webworkshop laten zien hoe je van twee foto’s één foto kunt maken. Dit vind ik wel heel goed gelukt.”

Favoriete spread

 “Op onderstaande spread heb ik gebruik gemaakt van leuke technieken waarbij rechts een deel van de foto naar voren komt en wordt uitgelicht. Links vervagen de foto’s in de achtergrond. Ook dit heb ik geleerd tijdens de webworkshops.”

Fotoboek Zuid-Afrika techniekenHeeft u nog een leuke tip voor andere fotoboekmakers?
“Ik heb in het fotoboek van Zuid-Afrika ook filmpjes toegevoegd. Voor velen is dat een leuke verrassing en voor ons is de muziek of de brul van een leeuw ook leuk om weer terug te horen. Ook heb ik twee babyfotoboeken van onze dochter vernieuwd, omdat de foto’s minder werden. Door de foto’s te scannen en vervolgens in een boek met glanzend papier af te laten drukken, kregen de foto’s een facelift. Dat kan ik iedereen aanraden.”

Babyboek

Wat is het volgende fotoboek dat u gaat maken?
“Oh, ik moet nog zoveel maken. Ik heb zojuist het jaarboek van 2014 afgerond en nu ga ik eerst het 3e boek maken voor onze dochter over haar jeugd, huwelijk en wat ze er verder nog in wilt hebben. Dan wil ik nog de babyboeken maken van onze kleindochters en ik ben nog bezig met een fotoboek over de drie teckelnestjes die we hebben gehad. Allemaal zo leuk om te doen!”

Wil je net als Joke een gratis webworkshop volgen? Meld je hier aan en leer zo nog mooiere fotoboeken maken!