Soms moet je ergens middenin zitten om de sfeer te kunnen proeven, maar het is juist ook weleens fijn wanneer je overzicht hebt: het vogelperspectief. Zo kun je het geheel goed overzien. Bovendien ziet de wereld er van boven heel anders uit. Dus klim die berg op, ga de skilift in of pak de trap. Kortom: zoek de hoogte op en feel on top of the world! Dit levert vaak ook hele mooie en verrassende foto’s op!

shutterstock_161432324-600x375

 

 

 

 

 

1. Ken je dat gevoel wanneer je een berg beklimt als je op vakantie bent? Je wilt steeds verder naar boven en bent razend benieuwd naar het uitzicht dat je straks zal gaan hebben. Eenmaal boven voel je dat je onderdeel bent van het grotere geheel, alsof je de hele wereld aankan. En wat een prachtig uitzicht! Het kostte misschien wat moeite, maar de foto die je hier kunt maken is er echt eentje om in te lijsten.vaak ook heel mooie en verrassende foto’s op.

shutterstock_2306490971-600x4002. Wat is er leuker dan zelf koekjes bakken tijdens de feestdagen? En natuurlijk moeten die goed gelukte exemplaren worden vastgelegd. Van bovenaf. Want zo zie je pas echt hoe goed ze zijn gelukt! Culinaire foto’s worden trouwens vaak vanuit dat standpunt genomen. Blijkbaar doet voedsel het goed vanuit het vogelperspectief. Lees hier meer over food fotografie.

shutterstock_227291296-600x400

3. Opeens zijn niet de mensen zelf, maar hun schaduw het onderwerp van je foto geworden wanneer je vanaf je balkon naar beneden kijkt! En ook de boom achter hen doet mee in dit mooie schouwspel. Wat nu als je een stuk van de rechterkant zou bijsnijden (zodat de mensen zelf niet meer op de foto staan) en de foto een kwartslag naar rechts draait? Hier lees je meer over creatief fotograferen met schaduw.

shutterstock_1870169-600x397

4. Oké, de meesten van ons zitten niet bepaald dagelijks bij een waterballetwedstrijd en al helemaal niet op een plaats waar je de ballerina’s van bovenaf kunt bewonderen. Toch is waterballet een mooi voorbeeld van iets wat je alleen goed kunt waarnemen vanuit vogelperspectief. Dan pas valt op hoe prachtig symmetrisch er bewogen wordt. Toch kun je dit fenomeen gerust vaker tegenkomen, dus ga op zoek naar die symmetrie!

shutterstock_148101857-600x400

5. Ver hoef je er niet voor te klimmen, want voor dit soort overzichtsfoto’s klim je juist heel dicht op je onderwerp. Vaak zelfs met een macrolens om ook de kleinste details waar te kunnen nemen. Deze plant wordt bijna een abstract voorwerp wanneer je ‘m van bovenaf fotografeert.

shutterstock_116417611-600x400

6. Regent het terwijl je middenin het centrum straat? Zoek de hoogte op! En kijk dan eens recht naar beneden. Grote kans dat mensen een paraplu boven hun hoofd houden. En al die paraplu’s samen in alle soorten en maten kunnen voor jou een leuk plaatje opleveren.

shutterstock_6093340-600x399

7. Een verlaten strand met alleen blauwe strandstoelen op een rijtje ziet er vanaf de berg best grappig uit. Toevallig zijn deze stoelen in twee rechte lijnen gezet, maar het had ook een andere vorm kunnen zijn. Vanuit vogelperspectief kun je patronen ontdekken!

shutterstock_232206748-600x401

8. Als er alleen een foto recht van voren was gemaakt, hadden we nooit die prachtige details van haar trouwjurk kunnen bewonderen. Naast een mooi plaatje van het pasgetrouwde stel, levert deze foto dus een mooie overzichtsfoto op waarbij sommige details juist opvallen.

shutterstock_220555345-600x400

9. Een overzichtsfoto van deze bruid laat zien hoe de kapster haar best heeft gedaan op het kapsel en hoe prachtig dit in elkaar steekt. Zo blijkt maar weer, bruidsfotografie vraagt om creativiteit.

shutterstock_54918694-600x400