De gezelligste tijd van het jaar is weer aangebroken! Overal om ons heen vinden we mooi versierde huizen en straten. Al die vrolijke kerstlichtjes voegen veel sfeer toe aan je foto’s en zijn bovendien ook nog eens heel leuk om te fotograferen. Hoe je dat doet? Wanneer je een camera hebt met een lens waarbij je zelf het diafragma kunt verkleinen en vergroten, kom je al een heel eind. Hoe je de rest aanpakt, lees je hieronder.

kerstlichtjes fotograferen

Het geheim is om het diafragma helemaal open te zetten, zo groot als je lens aankan, bijvoorbeeld f2.8. Dit zorgt ervoor dat de achtergrond onscherp wordt, waardoor alle kerstlichtjes veranderen in vage lichtbollen. Dit is het zogenaamde bokeh-effect waar we het al eens over hebben gehad. Wanneer je nu scherp stelt op het onderwerp op de voorgrond, bijvoorbeeld je dochter of die leuke kerstversiering, maak je een prachtige, sfeervolle kerstfoto.

kerstlichtjes

De lichtbollen op de achtergrond worden groter wanneer je de afstand vergroot tussen je (scherpe) onderwerp en de onscherpe lichtjes op de achtergrond.

Kerstlichtjes groot

Bevind jouw onderwerp zich achter de lichtjes? Dan pas je gewoon dezelfde techniek toe. Stel scherp op je onderwerp en de lichtjes op de voorgrond vervagen.

Kerstlichtjes onderwerp achtergrond

Heb je zin om echt creatief bezig te zijn? Knip dan een masker uit karton in de vorm van bijvoorbeeld een ster of een hartje (niet groter dan 15 tot 20 mm) en plak deze voor de lens van je camera. Zo maak je van kerstlichtjes heel leuke figuurtjes. In dit Engelstalige filmpje wordt precies uitgelegd hoe je dat doet.

Kerstlichtjes masker

Een andere manier om de vorm van de lichtbollen te veranderen is om te experimenteren met verschillende diafragmagetallen. Hoe groter je diafragma-opening (dus hoe kleiner het f-getal), hoe ronder de bollen. Deze worden nu immers op hun meest onscherp weergegeven. Maar als je kiest voor een iets kleinere opening zal je zien dat de lichtbollen veranderen in 6- of 8-hoekige figuren, afhankelijk van het aantal diafragmabladen in je lens.

Kerstlichtjes hoekig


Zie je liever sterretjes? Fotografeer de verlichte kerstboom dan juist met een dicht diafragma (dus een hoog f-getal). Zo zien de lichtjes eruit als sfeervolle sterren. Je hebt nu wel een statief nodig, omdat je een sluitertijd nodig hebt van een paar seconde, maar zo creëer je wel een heel feestelijk effect.

Kerstlichtjes sterren

Kortom, je kunt heerlijk creatief zijn wanneer het gaat om kerstlichtjes fotograferen. Veel plezier!

Misschien vind je dit ook interessant?
Zo maak je de mooiste kerstfoto’s 
Kerst, de ideale gelegenheid voor mooie portretfoto’s