Wist je dat er niet alleen een gouden uurtje bestaat, maar ook een blauw uurtje? We hebben het al vaker over het gouden uur gehad, het uur na zonsopkomst of voor zonsondergang. Het licht heeft dan een warme gouden kleur en rond die tijdstippen kun je prachtige foto’s maken. Maar er bestaat dus ook nog zoiets als een blauw uurtje. De naam zegt het al, de lucht en de omgeving nemen nu juist een blauwe kleur aan of paars, terwijl ook nu het licht heel mooi zacht en warm is. Berg je camera dus niet gelijk op na die mooie zonsondergang, maar omarm ook het blauwe uur!

Het blauwe uur kun je ervaren vlak voor zonsopkomst en net na zonsondergang. Hoe lang het precies duurt hangt af van waar je bent op de wereld, het seizoen en de weersomstandigheden. Hoe verder je van de evenaar bent verwijderd, hoe langer het blauwe uurtje over het algemeen duurt. En in de zomer zal het wel echt om een uur gaan, maar tijdens korte dagen in de winter kun je misschien maar 10 minuten van dit mooie licht genieten.

Stadsfotografie blauw uurArchitectuurfotografen genieten vaak erg van het blauwe uur omdat gebouwen nu heel mooi uitkomen. Het is nog niet helemaal donker, terwijl de meeste verlichting al aan is, denk aan binnenverlichting, spots op gebouwen en verkeerslichten. Er is nu een heel duidelijk contrast zichtbaar tussen de gebouwen en de lucht. De mooiste avondfoto’s in steden worden op dit moment genomen. Wanneer het donkerder wordt, vallen die contrasten weg en zie je vaak enkel de verlichting nog. Dan ben je bezig met nachtfotografie en je foto’s zien er alweer heel anders uit. Maar ook landschapsfoto’s doen het heel goed tijdens het blauwe uur. Probeer het zelf maar eens!

Landschap blauw uur

Wil jij ook van die spectaculaire foto’s maken?
Allereerst is een statief erg handig en misschien een draadontspanner om trillingen te voorkomen. Zet je camera op stand M (manual), zodat je ‘m volledig handmatig kunt bedienen. Het is namelijk het mooiste als je het diafragma ergens tussen f/7 en f/10 instelt, de sluitertijd rond 1 tot 5 seconden en met een lage ISO-waarde fotografeert van 100 of 200. Met de belichtingsmeter in de camera kun je vervolgens de geselecteerde waarden te controleren, afhankelijk van het werkelijke lichtniveau controleren. Deze waarde moet ergens tussen -1 EV en -2 EV liggen. Pas de sluitertijden hierop aan totdat je deze resultaten krijgt.

Heb jij nog een tip? We horen het graag!