Honderd jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog herdenkt ons land de ‘war to end all wars’ zoals de Engelsen de ‘Grote Oorlog’ ook noemen. De periode 2014-2018 wordt er een van herdenkingsplechtigheden, kunstmanifestaties, optredens … en dus ook fototentoonstellingen. Eén ervan is ‘The Graves are nice this time of year’ van fotograaf Jimmy Kets (die o.a. al voor De Standaard en De Morgen gewerkt heeft). Hij biedt ons een unieke kijk op de vele begraafplaatsen en monumenten die ons land rijk is.

foto

 

 

 

 

 

 

foto

De fotoreeks, die er kwam op vraag van het Vlaams Vredesinistituut, moest ‘het herinneringslandschap van de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen verbeelden, en het tegelijk openen en bevragen’. Jimmy Kets trok doorheen heel Vlaanderen, Brussel en een aantal locaties in Wallonië en maakte er verrassende beelden van plaatsen, mensen, omgevingen, activiteiten, ceremonies … die verband houden met de Eerste Wereldoorlog.

35 van de honderden beelden die hij maakte, zijn te zien in de fototentoonstelling ‘The graves are nice this time of year’, en 75 zijn opgenomen in het fotoboek bij de tentoonstelling. De brochure van het Vresdesintituut leert ons dat in de fotoreeks ingeburgerde, traditionele vormen van herdenking en herinnering in een ander licht geplaatst worden. Vergeten elementen worden naar boven gehaald en er worden nieuwe pistes geïntroduceerd. De foto’s sporen aan tot reflectie over het herdenken en herinneren van de Eerste Wereldoorlog, en brengen die herinnering ook tot leven.

foto2

 

 

 

 

 

 

De fototentoonstelling loopt nog tot 24 december 2014 in de Loketten van het Vlaams Parlement en is zeker de moeite waard. Je maakt er kennis met de unieke kijk van een getalenteerd fotograaf en kan er misschien inspiratie opdoen om met je camera ook zelf aan de slag te gaan op deze tragische – maar ook fotogenieke – locaties.

Praktisch:

Expo ‘The graves are nice this time of year’, nog tot 24 december 2014

Loketten Vlaams Parlement – IJzerkruisstraat 99 – 1000 Brussel

maandag-zaterdag, van 10:00 tot 17:00 (zondag gesloten)

toegang is gratis

Foto’s in dit artikel: © Jimmy Kets