Regelmatig vragen wij fotografen – zowel hobbyfotografen als beroepsfotografen – hoe hun liefde voor fotografie is ontstaan, wat ze er nou eigenlijk zo leuk aan vinden en welk onderwerp ze het allerliefst fotograferen. Daarnaast vragen we altijd wat zij anderen zouden willen adviseren op fotografiegebied. Jou bijvoorbeeld. Hier hebben we een aantal van hun adviezen voor je op een rijtje gezet.

4 x advies voor beginnende fotografen

1. “Wees uniek in je werkwijze. Daarmee onderscheid je je van de rest en dat is in deze branche heel belangrijk. Zo werk ik bijvoorbeeld met alleen daglicht. Dat is natuurlijk voor iedereen anders, maar vanaf het begin af aan had ik een hekel aan flitslicht en lampen. Ik vind het niet natuurlijk en wanneer ik buiten foto’s maakte, vond ik het resultaat veel mooier. Twee jaar geleden ben ik dan ook helemaal overgestapt op daglichtfotografie, zowel in mijn eigen studio als op locatie.” – Lydia Annema | http://fotografielydia.nl

Fotografie Lydia Newborn

2. Lees veel over fotografie. “Zelf leer ik heel veel van fotografiemagazines en fotoblogs op internet. En als ik iets niet weet, zoek ik het op via YouTube. Daar kun je bijna altijd wel een filmpje vinden dat antwoord geeft op je vraag. Verder heb ik me aangesloten bij een fotoclub. Het verruimt je blikveld om foto’s te moeten maken van onderwerpen die je normaal gesproken misschien niet zou fotograferen. Bovendien is het heel waardevol om samen foto’s te bespreken.” – John Roos

John Roos Vooreiland Medemblik

“Zoek de zonsondergang op en fotografeer tijdens het gouden uurtje. Wanneer je nu zorgt dat je onderwerp, zoals een bruidspaar, zelf in de schaduw staat en de zon in de rug heeft, krijg je een mooi zacht beeld met een sfeervol tegenlichtje. Door de foto vervolgens iets te overbelichten (0,5 of +1) creëer je een mooi dromerig effect. Om van fotografie je werk te kunnen maken, moet je het écht dolgraag willen en heel hard werken. Vroeg of laat kom je er dan wel, daar ben ik van overtuigd.” – Amanda Drost |  www.passionphotography.nl

Bruidsfotografie Amanda Drost

“Ga niet naar de eerste de beste grote elektronicazaak om je een camera aan te laten smeren, maar onderzoek zelf wat je leuk en belangrijk vindt, en zoek daar de juiste camera en lenzen bij. Verder is fotograferen net zoiets als autorijden. Je kunt wel leren hoe het moet, maar je leert het pas echt als je veel rijdt en veel op de weg zit. Fotografeer dus veel en maak vooral veel fouten, want zonder fouten leer je niet. Die maak je overigens niet in de automatische stand, dus zet je camera op M en stel alles handmatig in. Zo leer je de belichtingsdriehoek pas echt goed kennen.” – Chris Ruijter | http://www.chrisruijter.nl

Pantserjuffer Chris Ruijter