Laetitia Antrop, een 28-jarige kleuterleidster uit Gembloux, droomde er altijd al van een reis door Noorwegen te maken. Een bijzonder fotogeniek land dat haar inspireerde tot een zeer geslaagd fotoboek. Ontdek hoe ze tewerk ging en bewonder haar prachtige foto’s.

Het-fotoboek-van_Laetitia_NL

Waarom heb je dit fotoboek gemaakt?
Ik wou mijn vrienden en familie de schoonheid van het land en van de landschappen laten zien. Dankzij de uitstekende kwaliteit van het CEWE-fotoboek, kon ik m’n favoriete foto’s op groot formaat afdrukken. Met dit boek kan ik me voortaan op elk ogenblik opnieuw onderdompelen in mijn reis.

Waar vindt je jouw inspiratie?
In het begin liet ik me vaak inspireren door bestaande fotoboeken. Na verloop van tijd kreeg ik zelf ook ideeën. Ik begin altijd met een blanco blad en in functie van het thema en de kleur van mijn foto’s komt de inspiratie vanzelf.

Waar let je op tijdens het maken van een fotoboek?
Nog voor ik aan het boek begin, denk ik al na over de foto’s die ik zal nemen. Ik fotografeer bijvoorbeeld kleine details die mijn boek zullen vervolledigen, zoals borden, of elementen die als achtergrond zullen dienen, een zandstrand bijvoorbeeld. Ik heb graag dat een boek chronologisch is, dat er een heldere en duidelijke leidraad is. Ik zorg er ook voor dat ik de mooiste foto’s bundel en tot hun recht laat komen. Tot slot, hou ik van harmonieuze pagina’s, wat de keuze voor de foto’s, kleuren van de kaders en achtergronden mee bepaalt …

En waar hou je het meest van bij het maken van een fotoboek?
Ik heb een passie voor fotografie en reizen, en dus laat ik mijn foto’s graag tot hun recht komen. Soms stop ik heel wat tijd in één enkele spread. Ik doe ook graag opzoekingen om mijn boek tot in de puntjes af te werken. Zo zoek ik extra uitleg op encyclopedische sites of extra clip-arts. En helemaal op het einde ontdek ik natuurlijk ook graag het eindresultaat in mijn brievenbus, soms na meerdere maanden van ontwerpen.

Welke spread is jouw favoriet?
De pagina’s 60-61, die zeer mooi de schoonheid van Noorwegen weergeven. Je ziet er een van de mooiste fjorden ter wereld en een zeer typisch vissersdorpje. Ik hou van het effect in de achtergronden. Het zijn twee aparte foto’s maar het lijkt alsof het één panoramische foto is, dankzij de “stitch”-functie in de software. Ik heb ook een eigen clip-art gebruikt (de post-it) en een foto om de naam van het dorp weer te geven. Ik hou ook van de kleuren in deze spread, de kleine kleurtoetsen tussen al het groen en blauw van de natuur.

CFB_Laetitia

Heb je nog tips voor wie een fotoboek wil maken?
Volg de tips op de CEWE-blog. Ik heb er al veel aan gehad, zoals het downloaden van nieuwe lettertypes of andere manieren om foto’s te maken. Via zoeksites ga ik ook op zoek naar nieuwe clip-arts, door beelden te zoeken met de PNG-extensie. PNG-beelden hebben geen gekleurde achtergrond en kunnen als een foto in je boek geplaatst worden. Zo heb ik de voetafdrukken en de kaart van Noorwegen kunnen gebruiken op de cover.

CFB_Laetitia_2

Ben je tevreden over jouw fotoboek?
Ik ben perfect tevreden over mijn fotoboek. De drukkwaliteit is ronduit uitstekend. Waar ik vooral van hou bij CEWE, is dat de weergave op je scherm thuis volledig overeenstemt met het gedrukte resultaat. Zelfs de gedownloade clip-arts komen heel mooi uit. Ik kan er blijven naar kijken. Dankjewel CEWE!