Weet je nog dat je als kind verbaasd kon zijn over je eigen schaduw? Hoezo had je opeens van die lange benen? En wat leuk dat je met je handen figuurtjes kon maken op de muur! Maar er kan nog veel meer met schaduw. Juist in de fotografie. Je moet je er alleen even bewust van zijn. Bekijk onderstaande foto’s waarbij schaduw een belangrijk onderdeel of hét onderwerp is van de foto, en laat je inspireren!

Creatief fotograferen met schaduw

1. De ingrediënten voor onderstaande, creatieve portretfoto: een stralende dag +  hoogstaande zon + een leuk zomerhoedje. Loop om je model heen voor de beste compositie waarbij de schaduw van het hoedje op het gezicht valt en tadaaaa, een superleuke zomerse foto is het resultaat.

Schaduw op gezicht

2. Soms wordt een foto pas mooi door de schaduw. Neem nou onderstaande trap. Die zou je normaal gesproken waarschijnlijk niet de moeite waard vinden om te fotograferen. Maar nu met die schaduw krijgt het geheel iets heel abstracts. Natuurlijk maken de structuur van de muur en de fijne kleur het plaatje compleet.

Schaduw trap

3. Een foto van je schaduw vinden wij al best creatief. Maar het kan nóg creatiever. De maker van onderstaande foto heeft met krijt een kroontje en toverstokje op de grond getekend voordat hij de foto nam. Lol met je kinderen gegarandeerd.

shutterstock_155191247

4. Natuurlijk is het leuk om een mooie foto te laten maken van je handen op je zwangere buik. Maar het kan nog veel leuker! Hoe? Door de schaduw van je handen te fotograferen op je zwangere buik die samen een hartje vormen. Ahhhh, als dat geen leuke foto is? En zeker niet standaard! Die voegen we toe aan onze tips voor zwangerschapsfotografie.

shutterstock_183251723

5. Schaduw kan ook ergens anders vandaan komen. Onderstaand model is bijvoorbeeld onder een plant op de grond gaan liggen. De schaduw van de langgerekte bladeren die over haar gezicht en hals lopen, zorgen voor een prachtig effect. Dat kun jij ook!

Schaduw model

6. Een foto van alleen deze bouwvakker was misschien een leuke bedrijfsfoto geweest, maar verder niet bijster interessant. Nu met die enorme schaduw daarentegen, krijgt de foto opeens een heel andere lading. Een goed voorbeeld van een schaduw die opeens het onderwerp van de foto wordt.

shutterstock_174689291

7. Waarom alleen een foto maken van die reusachtige boom als de schaduw op de grond ook een prachtig plaatje oplevert? Zo komt de prachtige vorm nog veel beter uit en worden de bladeren bijna een patroon.

schaduw boom

8. Ja, je kunt zeker een leuke selfie maken tijdens jullie romantische wandeling. Maar wie naar de grond kijkt, ziet opeens twee verliefde mensen hand in hand staan. En waarom dan niet een foto maken van die mooie schaduw? Zo staan jullie er nog helemaal op ook!

shutterstock_150542423

Wedden dat je voortaan heel anders naar (je) schaduw kijkt? Veel plezier met het maken van creatieve foto’s!