We maken nog wel eens de fout om zoveel mogelijk op één foto te willen laten zien. Zonde, want juist de details vertellen vaak veel meer dan een totaalbeeld, zij vertellen het verhaal. Ga dus op zoek naar die verrassende elementen, dingen die jou opvallen en zoom in! Je zult zien wat voor interessante beelden dat oplevert. Waar je op kunt letten? Lees onze 5 tips.

Heb oog voor detail

1. Je hoeft niet ver weg voor een mooie foto! Juist in en rond het huis kun je vaak de leukste onderwerpen vinden voor detailfoto’s. Kijk goed om je heen en je zult versteld staan hoeveel moois je om je heen vindt.

2. Belangrijk bij detailfotografie: Hoe eenvoudiger de omgeving, hoe krachtiger het beeld. Zorg dus dat de omgeving niet teveel afleidt van je onderwerp. Of je nu bloem fotografeert of een foto maakt van je breiwerkje: eenvoud in je foto’s doet wonderen.

Eenvoud

3. Zorg voor een mooie compositie. Beweeg je rond je onderwerp om zo het juiste standpunt te bepalen en houd de regel van derden in je achterhoofd. Het gaat erom dat je foto in balans hebt en dat je onderwerp optimaal tot zijn recht komt.

scherptediepte

4. Detailfoto’s zijn vaak extra mooi als je met weinig scherptediepte werkt. Kies dus voor een diafragma van 2.8 of 4.0. Zo creëer je een mooie, onscherpe achtergrond en ligt de focus echt op je onderwerp.

Details

5. Met een macrolens kun je helemaal hartstikke dicht op je onderwerp kruipen en de kleinste details haarscherp vastleggen. Ben je een fan van details? Dan is het zeker de moeite waard om zo’n lens aan te schaffen en je te verdiepen in macrofotografie.

Macrofotografie