De macrolens die hobbyfotograaf Rik de Preter zo’n twee jaar geleden aanschafte, heeft geresulteerd in een prachtige collectie macrofoto’s uit eigen tuin én een heel bijzonder fotoboek. Wij hadden eerlijk gezegd geen idee dat er zóveel verschillende insecten in onze tuinen leven. We zijn dan ook heel blij dat Rik zijn bijzondere fotoboek met ons wilde delen!

Het fotoboek van Rik

Maak je vaker fotoboeken?
“Zeker. Ik fotografeer al bijna veertig jaar en al die tijd maak ik ook fotoboeken van mijn gezin of reisverslagen met de mooiste vakantiefoto’s. Ik heb nooit eerder een fotoboek gemaakt als dit, maar ik vond deze macrofoto’s uit eigen tuin wel de moeite waard. Een fotoboek maken gaat nu wel veel sneller en makkelijker dan vroeger, maar nog altijd gaat er veel tijd in zitten. Echt een klusje voor in de avond.”

Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Ik kijk veel naar tijdschriften en andere fotoboeken hoe ze omgaan met kleur en compositie. Vóór het digitale tijdperk, plakte ik trouwens al gekleurde blaadjes achter mijn foto’s daar waar we nu een rand of gekleurde achtergrond zouden toevoegen. Zo kon ik toch een leuk effect creëren.”

Schermafbeelding-2014-06-10-om-13.49.45

Welke fotoboekspread is je favoriet?
“Eén van mijn favoriete spreads is pagina 16 + 17. Deze foto vind ik erg goed gelukt en zeer geschikt om over twee pagina’s te verdelen. Voordeel van het fotopapier is dat er geen vouw in het midden van het boek zit en de foto dus gewoon door kan lopen. Erg leuk aan deze foto vind ik trouwens dat het rood van de libel ook terugkomt in het rode randje van het blad. Puur toeval, maar de foto – en dus de fotoboekspread – wordt hier erg sterk door.”

Schermafbeelding-2014-06-10-om-13.49.25

Wat vind je het leukst aan het maken van een fotoboek?
“Net zoals dat ik tijdens het fotograferen bezig ben met de compositie, vraagt ook de indeling van het fotoboek om een bepaalde compositie. Erg leuk om mee bezig te zijn vind ik. Ook bij de cursussen fotograferen, foto’s bewerken en fotoboeken maken die ik verzorg, is het maken van een fotoboek echt het eindstation waarbij je je mooiste foto’s selecteert en presenteert.”

Leuk! Heb je dan nog tips voor andere fotoboekmakers?
“Stop niet teveel foto’s op één pagina. Wanneer je veel foto’s op een pagina zet, bladeren mensen je fotoboek door. Terwijl grote foto’s, en dus weinig foto’s op een pagina, met veel meer aandacht worden bekeken. En een fotografietip: let bij het maken van macrofoto’s ook op de achtergrond. Wanneer je nog iets van de omgeving ziet, kun je het dier beter situeren en dat levert levendigere foto’s op.”

Schermafbeelding-2014-06-10-om-13.52.27

“Ik heb in het boek overigens ook een QR-code opgenomen met verwijzing naar een video van een spin die een web maakt.”

Wat vind je van de fotoboeksoftware van CEWE?
“Ik ben heel tevreden over alle mogelijkheden. Een erg handige functionaliteit van de software vind  ik dat je foto’s kunt vergroten en verkleinen binnen het fotokader (met het vergrootglas) en deze heel eenvoudig kunt verschuiven binnen het kader. Zo kun je precies de compositie creëren die je graag wilt en het is niet nodig om de foto’s eerst bij te snijden. Foto’s bewerken doe ik overigens wel in een ander bewerkingsprogramma. En ik zou het handig vinden als er een colorpicker in de software aanwezig zou zijn. Zo’n pipetje waarmee je de kleur uit een foto kunt halen, zodat je eenvoudig en snel exact de juiste kleuren kunt gebruiken voor een rand of achtergrond.”

Wat is het onderwerp van je volgende fotoboek?
“Ik ben nu bezig met het inscannen van alle foto’s uit de fotoalbums van de kinderen, zodat ik daar een digitaal fotoboek van kan maken met de mooiste momenten. Van veel foto’s heb ik slechts één afdruk, maar van een digitaal fotoboek kun je zoveel kopieën bestellen als je wilt.”

Bekijk hier het gehele fotoboek van Rik.

Achtergrondinformatie: Rik heeft samen met een aantal andere mensen op 22 maart een offline workshop ‘CEWE FOTOBOEK maken’ gevolgd. Dit was in samenwerking met Shoot, een fotografiemagazine in België. Na afloop kreeg iedereen een CEWE FOTOBOEK XL met fotopapier cadeau. Het resultaat is dit prachtige fotoboek met macrofoto’s.