Of je nu een mooie portretfoto wilt maken of een leuk tafereeltje fotografeert, door te spelen met scherptediepte kun je zelf bepalen waar de focus komt te liggen. Wel heb je een camera nodig waarbij je het diafragma kunt regelen (A of Av), maar dan kun je dus ook helemaal zelf bepalen welk gedeelte van je foto scherp of onscherp is. Benieuwd hoe je dat doet? Lees dan snel verder!

Kleine scherptediepte

Kleine scherptediepte
Bovenstaande foto’s hebben beide een kleine scherptediepte. Op de linkerfoto zijn de koffiemokken scherp, terwijl op de rechterfoto de focus juist op de armbandjes ligt. Hoe je zo’n foto maakt? Zet je diafragma helemaal open! Dit doe je door je camera in te stellen op de kleinste f-stand, bijvoorbeeld f/4. Wanneer je nu scherp stelt op het object dat jij scherp wilt hebben, zoals de armbandjes op de rechterfoto, zie je dat alles daarachter vervaagd.
Stel je juist scherp op het verste object, zoals de kopjes op de linkerfoto, dan wordt de voorgrond juist vaag.

Grote scherptediepte
Grote scherptediepte
Bovenstaande foto is in zijn geheel scherp en heeft dus een grote scherptediepte. Zo’n foto maak je door het diafragma helemaal dicht te draaien. Hier hoort een groot f-getal bij, zoals f/16. Hoe hoger het f-getal, hoe meer scherptediepte in je foto.

Tip: Heb je geen camera met een Av of A-stand? Er zijn ook verschillende apps, zoals Instagram, waarmee je dat leuke scherptediepte-effect kunt creëren.

Ook interessant om te lezen:
Alles over diafragma
Bepaal zelf hoe jouw foto’s eruit komen te zien!