René Delbar nam eerder dit jaar deel aan een twee weken lange fotografieworkshop in Rajasthan, India. De nadruk lag op het fotograferen van mensen in hun natuurlijke omgeving, bij hun dagelijkse bezigheden. Het resultaat? Een prachtig en inspirerend reisboek waarvan wijzelf ook zin krijgen om met onze reisfoto’s aan de slag te gaan! Lees hoe deze fanatieke hobbyfotograaf – met grafische achtergrond – zijn fotoboek maakte en waarom.

Het-fotoboek-van-ReneWaarom heb je dit fotoboek gemaakt?
“Dit fotoboek verzamelt de meest treffende beelden uit de omvangrijke oogst van de reis. Tevens is het een chronologisch beeldverhaal over de plaatsen die we hebben bezocht en de mensen die we er hebben aangetroffen.”

Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Mijn interesse gaat in de eerste plaats naar alles wat zich met en om mensen afspeelt. Overal om je heen kijken met een open geest levert al heel wat ideeën op. Verdere inspiratie haal ik uit de portfolio’s en publicaties van andere – al dan niet bekende – fotografen die je online of in de betere boekhandel kan vinden. Uitzoeken wat precies je aandacht trekt in hun werk is een boeiende uitdaging!” Schermafbeelding-2014-05-26-om-13.10.09

Waar let je op bij het maken van een fotoboek?
“Ik vind het belangrijk dat een fotoboek als geheel een zekere eenheid en identiteit uitstraalt. Dat beïnvloedt zowel de keuze van het beeldmateriaal als de vormgeving. Ik ben een voorstander van eenvoud en soberheid. De foto’s moeten voor zichzelf spreken: less is more!”

En wat vind je het leukst aan het maken van een fotoboek?
“Een kritische selectie maken uit je beste foto’s, proberen om daar een logisch verhaal rond te bouwen, de opmaak als een hulpmiddel en niet als doel gebruiken… Al deze stappen doen je dieper nadenken over wat je als fotograaf hebt beleefd en gezien, en wat je daarover via je fotoboek wil overbrengen.”

Welke fotoboekspread is je favoriet?
“Moeilijke keuze… Maar dan kies ik toch voor pagina’s 8 + 9: de prachtige lichtinval en de emoties op de gezichten van moeder en kind – toevallige voorbijgangers – vertellen het universele verhaal van schoonheid, liefde en verwondering.”

Schermafbeelding-2014-05-26-om-13.02.13

Heb je tips voor andere fotoboekmakers?
“Maak het boek niet enkel voor jezelf, denk ook aan wie je fotoboek zal inkijken. Zorg dus voor een samenhangend geheel, zowel qua beeldkeuze als qua opmaak. Als je de moeite neemt om de opmaaksoftware wat beter te leren kennen, zal je ontdekken hoe op het eerste zicht (vanuit je persoonlijke smaak) minder interessante functies toch perfect kunnen worden gebruikt voor opmerkelijke resultaten. Ik denk hierbij onder meer aan transparantie en passe-partouts.”

Wat vind je van de software van CEWE?
“CEWE richt zich tot een zeer gevarieerd publiek en het lijkt mij niet eenvoudig om een brede functionaliteit met een eenvoudig gebruik te combineren. Toch blijft alles overzichtelijk en word je niet of nauwelijks gehinderd door functies die je niet wenst te gebruiken. Wat ik erg handig vond? Het werken met eigen indelingen en de functies waarmee je foto’s heel exact kunt positioneren en uitlijnen. De perfectionist in mij zou wel graag nóg meer detailcontrole willen over de exacte plaatsing van elementen.”

Schermafbeelding-2014-05-26-om-13.37.58

Ben je tevreden met het fotoboek?
“Mijn fotoboek voldoet volledig aan mijn verwachtingen. Het royale XL-formaat laat zowel staande als liggende foto’s schitteren, de manier van inbinden laat toe om foto’s – al dan niet bladvullend – over het midden te laten doorlopen en ik ben erg tevreden met de kleurweergave, contrast en scherpte van het matte fotopapier. Al ben ik overigens ook erg benieuwd naar de glanzende variant. Het ontwerpen van mijn fotoboeken, de service van CEWE bij bestellen en de aflevering waren tevens aangename ervaringen.”

Bekijk hier het gehele fotoboek van René.

Achtergrondinformatie: René heeft samen met een aantal andere mensen op 22 maart een offline workshop ‘CEWE FOTOBOEK maken’ gevolgd. Dit was in samenwerking met Shoot, een fotografiemagazine in België. Na afloop kreeg iedereen een CEWE FOTOBOEK XL met fotopapier cadeau. Wij stellen het zeer op prijs dat René zijn fotoboek met ons wilt delen!