De mooiste momenten zo mooi mogelijk vastleggen, dat is dé uitdaging voor iedere bruidsfotograaf. Foto’s maken waar het bruidspaar voor de rest van hun leven stralend op terug kan kijken. Dat is best een verantwoordelijke taak; het kan tenslotte niet even over. Maar wel een hele leuke taak! Wil jij graag bruiloften fotograferen? Met deze tips kom je een heel eind.

shutterstock_151832219

Bereid je goed voor
Voor echt mooie trouwfoto’s bekijk je van tevoren de trouwlocatie en ga je op zoek naar mooie en originele plekken waar je het bruidspaar kunt fotograferen. Bedenk ook waar de zon staat en verzin alvast alternatieven voor als het regent. Denk bijvoorbeeld aan vrolijke paraplu’s. Verder is het altijd handig als je de tijdsplanning weet. Overleg dit met het bruidspaar.

shutterstock_136813637

Maak een checklist
Bij een goede voorbereiding hoort ook een checklist van alle foto’s die je sowieso wilt maken. Maak deze zo uitgebreid mogelijk. Bij bruiloften krijg je geen herkansingen en je zou niet willen dat je een aantal belangrijke foto’s over het hoofd ziet. Laat de checklist controleren en eventueel aanvullen door het bruidspaar.

Leg de mooie momenten vast
Observeer goed en ga op zoek naar de emotie. Stop niet eerder met fotograferen voordat je de mooiste, meest sprankelende momenten hebt vastgelegd. Vertel het verhaal met je foto’s. Besteed dus ook aandacht aan de voorbereidingen en aan de details. En zorg altijd dat de bruid het middelpunt is van je fotoreportage. Het is tenslotte háár dag.

shutterstock_111591437

Fotografeer ook de details
Details maken het verhaal compleet. Denk bijvoorbeeld aan de bruidsjurk op een hanger, de uitnodigingen, een mooie boodschap in het gastenboek, de ringen, het bruidsboeket en de champagneglazen. Detailfoto’s afgewisseld met overzichtsfoto’s doen het bovendien erg goed in het trouwfotoboek.

shutterstock_95805376

Bijzondere invalshoek
Net zo belangrijk als op welk moment je fotografeert, is vanuit welk standpunt je fotografeert. Zorg voor spannende composities, ga bijvoorbeeld op een muurtje staan en fotografeer het bruidspaar van bovenaf, fotografeer het bruidsboeket terwijl het bruidspaar in de verte staat of belicht de bruid van achteren zodat je haar contouren uitlicht. Via Google en in trouwmagazines kun je een hoop inspiratie vinden.

shutterstock_127850174

shutterstock_18102988

Weet wat je camera kan
Als huwelijksfotograaf ben je van alle markten thuis: portretfotografie, close-ups, reportagefotografie… Daarom is het extra belangrijk dat je je camera door en door kent. Zo kun je snel schakelen om juist die mooie, spontane momenten te vangen die de dag zo bijzonder maken.

Laat de kleuren weg
Trouwfoto’s doen het altijd erg goed in zwartwit. Door het weglaten van de kleur komt er namelijk meer nadruk te liggen op het moment en op de emotie. Bovendien komen de witte jurk en het donkere pak op deze manier extra mooi uit. Natuurlijk kun je de foto’s eerst in kleur maken en vervolgens bewerken. Mocht het bruidspaar erom vragen, dan heb je ze ook gewoon in kleur.

shutterstock_89502568

3, 2, 1… Ogen open!
Mooie groepsfoto’s maken? Laat iedereen eerst zijn ogen sluiten, tel dan tot 3 en laat iedereen de ogen weer openen én lachen. Als je nu nog 1 seconde wacht voordat je de foto maakt, is de kans heel groot dat de gehele groep met open ogen op de foto staat. Dus ‘Iedereen de ogen sluiten; 3, 2, 1; ogen open!’ Stel verder altijd scherp op de ogen van de mensen op de voorste rij, dan komt de rest van de foto ook goed!