Weer of geen weer… voor wie van fotografie houdt, valt er altijd wel iets te beleven in ons landje. Want niet alleen bij mooi weer kun je prachtige foto’s maken en bovendien is een uitgeregende dag de ideale gelegenheid om zelf aan een fotoboek te beginnen. Of om een boeiende tentoonstelling te bezoeken. Zo is er nog tot 20 oktober de tentoonstelling ‘Colours and Shapes’ in de Nationale Plantentuin van België. Een must voor al wie van de schoonheid van de natuur houdt. En voor alle fotoliefhebbers natuurlijk!

Expo

Maarten Strack van Schijndel is al jaren actief als vrijwilliger in de Nationale Plantentuin van België. Met zijn geoefend oog wijst hij ons op het feit dat de schoonheid van de natuur vaak in de kleine details zit. Details die we doorgaans over het hoofd zien, maar die we dankzij specialisten als Maarten  kunnen bewonderen. “Alles begon met het fotograferen van de bonen uit de zadenbank van de Plantentuin, in opdracht van de wetenschappers,” zegt Maarten. “Het was een openbaring om zoveel diversiteit te zien: zaden van enkele centimeter groot of slechts een paar tienden van een millimeter, kleuren van diep zwart tot helder rood, vormen en texturen die je nooit zou verwachten.”

De passie voor de natuur is sindsdien alleen maar sterker geworden en gewapend met zijn fototoestel vereeuwigde hij alles wat in de Plantentuin zijn aandacht trok. Van een kleurrijke bloem tot een bijzonder blad. Het resultaat zijn prachtige foto’s die de schoonheid van het plantenrijk laten zien. Voor de tentoonstelling ‘Colours and Shapes’ werden de mooiste foto’s uitgekozen, uitvergroot en op enorme zeildoeken afgebeeld. Met je toegangsticket kun je bovendien ook alle collecties van de Plantentuin (waaronder het Plantenpaleis) bewonderen.

little_victoria

Wil je zelf ook aan de slag en een prachtige bloem of een bizarre plant vastleggen volgens de regels van de kunst? Dan helpen de tips uit de eerder verschenen blogberichten over macrofotografie en natuurfotografie je zeker op weg.

Colours and Shapes, nog tot 20 oktober in de Nationale Plantentuin van België: www.botanicgarden.be