Wie kent ze niet, want je krijgt er onmiddellijk trek van: al die prachtige foto’s van heerlijke gerechten. Food Photography is zeker niet de gemakkelijkste tak binnen de fotografie, maar wel ontzettend leuk om te doen. En als je naast fotograferen ook nog eens houdt van koken, is dit misschien wel helemaal jouw ding. Met deze tips maak jij straks de meest smakelijke foto’s.

Food Photography

1. Wees goed voorbereid
Bedenk van tevoren goed hoe je het eten wil fotograferen en wat je wil bereiken met je foto. Want nadat je het gerecht hebt gekookt of klaargemaakt, is het zaak snel te fotograferen voordat het eten smelt, verslapt of verkleurt. Maak dus van tevoren het gehele tafereel klaar en stel je camera alvast in (eventueel op een leeg bord) zodat je direct kunt beginnen met fotograferen zodra het gerecht bereid is.

2. Onmisbaar: de styling
Bij een goede voorbereiding hoort ook de styling. Presenteer je gerecht op mooi tafelgerei, want een mooi bord doet wonderen voor een mooie foto. Zorg verder voor zo min mogelijk afleiding rond je bord, serveer kleine porties en let op de kleur, compositie en vormen van het eten dat je wilt fotograferen. Food styling is eigenlijk een vak apart, maar door veel te kijken hoe de professionals het doen in bladen, boeken en op internet leer je ontzettend veel.

Food styling

3. Zonder mooi eten, geen mooie foto
Gebruik altijd mooie, verse ingrediënten en kook groente beetgaar. Wist je dat groentes hun mooie kleur behouden wanneer je ze na het koken even laat schrikken in koud water? Voeg ook mooie, kleurrijke (maar gepaste!) garnering toe, zoals een sinaasappelschil of een blaadje basilicum. Eventueel kun je met een kwastje achteraf nog wat olijfolie toevoegen. Zo zien sommige gerechten er nóg smakelijker uit dankzij die extra glans.

4. Probeer verschillende standpunten
Wanneer ziet jouw gerecht (of die cocktail) er op zijn smakelijkst uit? Net als elk ander onderwerp heeft ook eten een beste kant. Recht van voren, iets van onderen… Of ga eens op een stoel staan: sommige gerechten zien er geweldig uit vanuit vogelperspectief. Drie hapjes op een rij zijn dan misschien weer leuk wanneer je ze diagonaal fotografeert. Probeer verschillende standpunten, houd soms de camera iets schuin en ga op zoek naar de mooiste compositie.

Standpunt food photography

5. Maak je foto’s bij daglicht
Vermijd je flitser: de mooiste foto’s maak je bij daglicht. Buiten fotograferen lijkt leuk, maar kan erg lastig zijn. Wanneer de zon schijnt, heb je namelijk kans op lelijke schaduwen en het kleinste zuchtje wind kan – zowel letterlijk als figuurlijk – roet in het eten gooien. Weg leuke garnering en perfect gestyled bord. Fotografeer liever binnen naast een groot raam. Zo kun je gerechten het meest smakelijk en natuurlijk fotograferen.

Daglicht Food Photography

6. Zorg voor een beperkte scherptediepte
Voor echte food photography zorg je voor een beperkte scherptediepte in je foto. Kruip dicht op je onderwerp en gebruik een groot diafragma (laag f-getal), zodat alleen de voorkant van het bord scherp is en de rest vervaagt. Bedenk dus van tevoren waar je de aandacht op wilt vestigen, want dat gedeelte springt er op deze manier echt uit. Voor dit soort foto’s is een statief erg handig, omdat je soms met langzame sluitertijden werkt.

7. Fotografeer dichtbij, fotografeer macro
Ideaal is een macro-objectief waarmee je voorwerpen zonder vervorming van dichtbij kunt fotograferen. Een lichte telelens is ook prima bruikbaar. Wie niet beschikt over dergelijke lenzen, kan ook gewoon kiezen voor het macro-pictogrammetje (de bloem) op je (compact)camera. Ook daar kun je prima foto’s mee maken, alleen zijn er minder mogelijkheden.

8. Maak je eigen receptenboek!
Als je dan toch al die mooie foto’s maakt van je favoriete gerechten, waarom ze dan niet bundelen in een fotoboek? Zo maak je eenvoudig je eigen, unieke receptenboek! Leuk voor jezelf, maar ook een super origineel cadeau voor bijzondere gelegenheden.

Veel succes!